Ayaklı vantilatörde aşırı ses uğultusunun olması

binbaşı

Onursal Üye
Onursal Üye
Katılım
1 Eyl 2011
Mesajlar
6,197
Puanları
3,256
Konum
BURSA
93718835241600_LO1_20160601_104227_medium.png


Merhaba. Değerli arkadaşlar; bugün sizlere birkaç gün önce temizlemekle giderebildiğim bir aksaklıktan (arızadan) bahsetmeye çalışayım.

Mevcut arızanın tanımı: Ayaklı vantilatörden (220 volt, 50 watt, 50 hz.) çalışma sırasında aşırı ses uğultularının duyulması.

Sesin geldiği yer: Vantilatörün fan kanat uçları. (Motor ve fanın kulakla dinlenilmesinde bu kanıya doğrudan varıldı)

Arızanın giderilmesi: Vantilatör muhafazası fan önünden alınıp çıkarılarak fana elle müdahele mümkün kılındı. Hafifçe ıslatılmış temiz bir bezle fanın dış kanat uçlarına yapışmış kirler ve uzun şeritler halindeki istenmeyen yabancı cisimler temizlenmeye çalışıldı. Ses uğultuları veya istenmeyen fan balansızlığının (Dönerken ayaklı vantilatörde oluşan aşırı sarsıntılar) bu kirlerden kaynaklandığı düşünüldü. Bu amaçla skoç brayt marka bir mutfak, banyo süngerinin koyu yeşil kısmı kullanılarak inatçı, yapışkan toz, kir, vb. yabancı cisimler fan kanat uçlarından iyice temizlendi. Fan muhafazası kapatıldıktan sonra bu defa motorun muhafaza dış kapağı açılıp dönüş miline bikaç damla ince yağ damlatılıp vantilatör motoru kapağı bunun sonrasında kapatıldı.

Vantilatörün Bakım sonundaki testi: Tüm bu işlemlerden sonra vatilatör prize takılıp düşük-orta ve yüksek kademede uzun süre çalıştırıldı. herhangi bir olumsuzluğa (Aşırı sarsıntı (Vibrasyon) ve ses uğultusuna rastlanmadı.

Bu deneyimden çıkan sonuç: Uzun zaman boyunca çalışan ve bakımı ihmal edilen bir vantiatörde, özellikle fan kanat uçlarında toz, kir,vb. yabancı cisimlerin yapışıp birikmesi, ses uğultuları (vortekslerin) oluşmasının ve bir balansızlığa yol açarak titreşimi artırmasının yanında asıl soğutma verimini de biraz düşürebilecektir.

Önemli not: Fanların hareketli olan pervane kanatları çok aşırı tozlanırsa; hem dönüşteki hava debisi temiz olan haline göre biraz azalabilir, hem de bu yüzeydeki yapışkan tozlanma eşit (Homojen) değilse, oluşan dinamik veya statik balanssızlıklarla devir sayısında istenmeyen bir azalma görülebilecektir. Periyodik olarak yapılacak temizlikler bu tür olumsuzlukları giderebildiği için oldukça önemlidir. Kolay gelsin.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,950
Mesajlar
913,833
Kullanıcılar
449,596
Son üye
anilhikmet

Yeni konular

Geri
Üst