Ev elektriği sigortaları

dolevo

Üye
Katılım
24 May 2014
Mesajlar
15
Puanları
1
Yaş
45
Merhaba arkadaşlar

Ben Belçika'da yaşıyorum ve oradaki evimizde geçen sene elektrik tesisatını, sigorta paneli de dahil komple yeniledik. Geçtiğimiz aylarda Türkiye'de bir bahçe evi satın aldım. İlk incelememde bazı prizlerde siyah siyah yanmaların olduğunu, sigorta panelinde kabloların kablo etleri görünür halde açık şekilde bağlandığını gördüm. Ekte şimdiki bağlantının bir fotoğrafını bulabilirsiniz. Belçikadaki evimizde yaptığımız gibi aynı şekilde bu tesisatı da komple yenilemeyi düşündüm. Bir elektrikçiyle bu işi yapacağım tabii ki ancak önceden bazı bilgiler almak istiyorum

- Sigorta panelinde 10A sigortalar var. Kanun gereği Belçikada aydınlatma için 1.5 luk kablolarla birlikte 16A sigorta, prizler için 2.5 lik kablolarla 20A sigorta kullandık. Türkiyede bu nasıldır?
- Belçikada, banyo, çamaşır bulaşık makineleri gibi ıslak alanlarda 30A 300mA lık kaçak akım sigortası kullandık. Türkiyede bunun kullanımı yok mu?
- Ekteki resimde görebileceğiniz gibi hep tek kutuplu sigorta kullanılmış. Bu durumda sadece nötr veya faz devreden kesilmiş oluyor. Neden çift kutuplu kullanıp hem nötr hem de faz devreden kesilmiyor?
 

Ekli dosyalar

  • 20211214_095159.jpg
    20211214_095159.jpg
    222.8 KB · Görüntüleme: 72
Son düzenleme:
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Aldıgınız evin tesısatınınyapım tarihi, Türkıye de Kaçak akım rölesinin kullanıma başlamasından önce olabilir. Yenide olsai her dairede sadece bir tane kullanılıyor henuz, Bahsettiğiniz , yanma, kavrulmalar gevşek bağlantı oldugunun belirtisi.

Tesisatı yenilerken bunlar düzelecektir muhtemelen.
 
Öncelikle evlerde kullanılan sigorta tipleri kesinlikle B tipi olmak zorunda. Kaçak akım rölesini bahsettiğiniz gibi kullanmıyoruz şimdilik. Genelde sigortaya dağıtım yapmadan bütün tesisat için tek bir kaçak akım rölesi kullanıyoruz. Mesela çamaşır makinesine ayrı bir linye çekilmişse(olması gereken) dediğiniz şekilde yapılması uygundur. Hem buatlarda hem de sigorta kutusunda kesinlikle klemens kullanmak zorunda. Kabloları buata yerleştirirken kablo izolesine zarar vermemesi gerekir. 16a yerine 10a kullanılması aydınlatma tesisatı için uygundur. Tesisatta kullanılan anahtar-prizlerin hepsinin değişmesi gerekiyor kararma varsa. Kararma olayı da yüksek akım çeken cihazların prizden çalışır vaziyette çıkarırken ark oluşmasından meydana geliyordur.
Bu arada kesinlikle ustanıza yüksük ve klemens kullandırın.
 
Belçika, olayı biraz saçma bir boyuta çıkartmış. Piyasada satılan prizlerin neredeyse tamamı üretici tarafından 16A akıma kadar işaretlenmiştir. Yani 16A'e kadar güvencesi olan prize 30A sigorta bağlamak biraz saçmalık.

Türkiye'de aydınlatma sigortaları 10A ve Priz sigortaları 20A olarak kullanılıyor. Kacak akım röleside genelde 32A olarak seçiliyor. (Tabiki 30mA olmasına dikkat etmelisiniz. 300mA ev kullanımı için değildir. ) Çift kuruplu sigorta kullanan Türkiye'de şimdiye kadar görmedim hiç.

Fransada ise Aydınlatma 10A, Normal Prizler 16A, Buzdolabı, Çamaşır Makinesi, Fırın gibi cihazlar 20A ve ayrı besleme olarak yapılıyor. Sigortaların hepsi çift kutuplu olmak zorunda.



Tesisatınızı yenilerken kablolama renklerine ve topraklamaya özen göstermesini isteyin. Türkiye'de genelde elektrçi elindeki ihtiyaç fazlası kabloları rast gele kullanıyorlar, helede biraz metropolden uzak bir yerdeyse daha beter. Sadece Sarı/Yeşil topraklama teliyle priz tesisatı çekeni bile gördüm.

Kaçak akım rölesi koydurun, 30mA olsun. Sıkıntı çıkartan cihaz varsa Kaçak akım rölesini değil sıkıntı çıkartan cihazı saf dışı bırakın yada sorununu giderin. Diğer arkadaşlarında dediği gibi sigortalar B tipi olsun. 10A sigorta aydınlatma için çok bile yeterli zaten artık herşey Led teknolojisine döndü. Mümkünse büyük beyaz eşyalar için yanlız başına hat çektirin, mümkün değilse yapacak birşey yok.Prizlerin tamamını topraklama hattı olan yenileriyle değiştirin.
 
Son düzenleme:
Sn.dolevo, siz yenileme yaptırırken Belçikada yaptırdığınız gibi yaptırın. Sigorta akımlarına takılmayın elektrikçi uygun olanı seçecektir. Siz çift kutuplu nötr kesmeli sigortalar ile beyaz eşyalar için ayrı ayrı kaçak akımlar koydurun. Her linye için AFD cihazlarıda koydurmanız mükemmel olur. Standartları yükseltmek için ekonomik güç gerekiyor. Bu nedenle ülkemizde bu işlerde geriden geliyor.
 
Teşekkürler bütün cevaplar için. Birde adım başı buat var. Belçikada hiç buat kullanmıyoruz. Sigortadan prizlere direk kablo çekiliyor. Bir prizden diğerine geçiliyor. Bunun yanında klemens (vidalı olanlar) kullanımı da kalktı gibi. Vago klemensler kullandık. Hem daha pratik hem de istatistiklere göre daha sağlıklı. 2 li 3 lü 4 lüleri var ve çokta şık duruyor.
 
Sn.dolevo, bu yazdıklarınızın hepsi ülkemizde de yapılabiliyor. Ekonomik nedenlerle yalnız özel işlerde uygulanabiliyor. Siz euroları bozdurunca kur farkından dolayı burada da aynı işlemleri yaptırabilirsiniz.
 
Sn.dolevo, bu yazdıklarınızın hepsi ülkemizde de yapılabiliyor. Ekonomik nedenlerle yalnız özel işlerde uygulanabiliyor. Siz euroları bozdurunca kur farkından dolayı burada da aynı işlemleri yaptırabilirsiniz.
Buna pek emin değilim. Her ne kadar kur farkından olsa da, veya Türkiye'de ekonomik geliriniz ne kadar iyi olsa da işini bilen bir usta maalesef bulamıyorsunuz. İnanın bana 15 sene öncesinde Belçikaya doktora eğitimim için gittiğimde ne elektrikten anlardım ne araba tamirinden ve ne ev tadilatından. Şimdi her şeyi kendim ilk olarak öğreniyorum, sonrasında ya kendim yapıyorum ya da bir usta ile yapıyorum. Yani demek istediğim, ne kadar maddi gücünüz iyi olursa olsun iyi bir usta bulmak en önemlisi. Ve o ustanın da iyi ekipmanlarının olması şart.
 
foto koy o prizlerin ama akkor flamanlı lambaların üzerinde de olabiliyor öyle yanma değil o elektrik nedeni ile tozlar öyle olmuş olabilir.
 
Sn.dolevo, yerden göğe kadar haklısınız. Görüşlerinize aynen katılıyorum. İnanın aradığınız kalitedede ustalarda var. Kalitesiz liyakatsız ustalarda çok var. Onların yüzünden at izi it izine karışmış durumdadır. Bu sizin umudunuzu kırmasın.Sizin konu ile ilgili yapacağınız görüşmede at ve iti ayırtedebileceğinizden hiç kuşkum yok.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,159
Mesajlar
915,555
Kullanıcılar
449,916
Son üye
adil.degirmenci

Yeni konular

Geri
Üst