En İyi İletken Hangisi?

Katılım
28 May 2009
Mesajlar
294
Puanları
1
Geçen hafta başladığımız EKAT kursunda en iyi iletkenin Altın değil Gümüş olduğu anlatıldı.
Bize yıllardır Altın , Gümüş , Bakır , Alüminyum sıralamasında öğretilmişti.
Nedir bu konu , bilimsel ve ilimsel olarak nasıl açıklayabiliriz..
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
bu soru tubitak ın sitesindede sorulmuş

işte soru ve cevabı


En iyi iletken hangisidir? Birçok yerlerde en iyi iletkenin altın olduğunu duyuyoruz. Fakat bazı arkadaşlarım en iyi iletkenin gümüş olduğunu ısrarla iddia ediyorlar. Benim internetten yaptığım araştırmalarda ise; Bir maddenin iletkenliğini belirleyen en önemli faktör, atomlarının son yörüngesindeki elektron sayısıdır. Bu son yörüngeye ‘valans yörünge,’ üzerinde bulunan elektronlara da ‘valans elektronu’ denir. Valans elektronları atom çekirdeğine zayıf olarak bağlıdır. Valans yörüngesindeki elektron sayısı 4'den büyük olan maddeler yalıtkan, 4'den küçük olan maddeler de iletkendir. Örneğin bakır atomunun son yörüngesinde sadece bir elektron bulunmaktadır. Bu da bakırın iletken olduğunu belirler. Bakırın iki ucuna bir elektrik gerilimi uygulandığında, bakırdaki valans elektronları, güç kaynağının pozitif kutbuna doğru hareket eder. Bakır elektrik iletiminde yaygın olarak kullanılmaktadır. Sebebi ise maliyetinin düşük olması ve iyi bir iletken olmasıdır. En iyi iletken altın, daha sonra gümüştür. Fakat bunların maliyetinin yüksek olması nedeniyle elektrik iletiminde kullanılmamaktadır gibi bir sonuca varıyorum. Bunun doğrusunu en mantıklı, gerekirse bilimsel dilde anlatırsanız çok sevinirim. Süratle mailinizi bekliyorum. Teşekkürler.

Arkadaşlarınız haklı: En iyi iletken gümüştür. Uygulanan elektrik alanının (E) birimi başına oluşan hacimsel akım yoğunluğu (J) olarak tanımlanan özdirencinin, yani ρ=E/J’nin ölçüm değeri, ‘mikro ohm santimetre’ birimi cinsinden 1.6 μΩcm’dir. İletkenlik sıralamasında; gümüşten sonra bakır, sonra altın gelir. Bakır ve altının özdirençleri ise, sırasıyla; 1.7 ve 2.2 μΩcm’dir.

Vural Altın
 
Evet doğru söylemişler, doğru cevap "gümüş". İşin özü özdirenç kavramıdır.

İLETKEN ÖZDİRENÇ (ρ)
Gümüş: 0.016
Bakır: 0.017
Altın: 0.023
Alüminyum: 0.028

İletkenlerin özdirençleri:
Bu tablodaki değerler, iletkenlerin oda sıcaklığındaki (20 C) özdirençleridir. Özdirenç değerleri genellikle 20 derece için verilir. Direnç gibi sıcaklıkla değişebilen bir değerdir.Özdirençle iletkenlik ters orantılıdır. Peki bu özdirenç kavramı nasıl ortaya çıkmış???
Uygulamada metallerin birim boyda ne kadar direnç gösterdiği bilinmek istenmiş ve bu kavram ondan dolayı ortaya çıkmıştır.

NOT: Yukarıdaki yazılı değerler saf haldeki değerlerdir.
 
Son düzenleme:
hocam pc işlemcilerinin pinleri altın kaplama diye duymuştum en iyi iletken altın olduğu için. Eğer gümüş daha iyi olsaydı daha ucuz gümüş dururken neden pahalı altın kullanılsın ki ?
 
Saf metal için yazılanlar doğru olmakla beraber bakır ve özellikle gümüş zamanla okside olur. Oysa bildiğiniz gibi altın hemen hemen hiç oksitlenmez. Bu nedenle uzun vadede sorun çıkmaması için hassas kontaklarda altın (daha doğrusu altın kaplama) tercih edilir.
 
Sayın Puck arkadaşıma katılmakla birlikte şunları ilave ediyorum.
Bakır kablolarda kullanılan bakırın genellikle saf bakır olmamasından dolayı iletkenliğinin altından düşüktür. Saf bakır elde etmenin maliyeti çok yüksek olduğu için kablolarda kullanılmaz. 24 ayar altın kablo, sıradan bir bakır kablodan daha iletkendir.

Özetle iletkenin saflık derecesi de, o iletkenin özdirencini dolayısıyla iletkenliğini etkileyen önemli bir

faktördür.

Örneğin; trafolarda bakır kayıplarını (I2C copper losses ) azaltmak için kullanılan bakır %99 oranında elektrolit diye tabir edilen saflaştırılmış bakır iletkendir. Bu sayede özdirenç değeri düşürülmüş ve dolayısı ile iletkenliği arttırılmış olur.
 
Son düzenleme:
Gümüş ve platinin özdirençlerini ( 20 °C de ) mukayese ettiğimizde şöyle bir neticeye varılıyor.

Saf Gümüş 0,016
Saf Platin 0,099

Erime noktaları açısından mukayese edildiğinde ise
Saf Gümüş 960 °C
Saf platin 1769 °C

Dolayısı ile iletkenlik konusu mevzu bahis olduğunda gümüş tabiiki daha üstünken, platinin erime ısısı yüksek olduğundan dolayı, ark erozyonuna karşı yüksek bir direnç gösterir. Bu yüzden platin kontak mevzuunda geniş bir uygulama alanı bulmuştur. Korozyona karşı mukavemet gösterir.

SAYIN BABA23 ŞU ÖNEMLİ NÜANSI KAÇIRMAYIN;

Platinin elektrik direnci yüksek ama kontak direnci düşüktür. Ergime ısısı da yüksek olduğundan kontak konusunda geniş uygulama alanı bulmuştur.

FARKLI ŞEYLERDEN BAHSEDİYORUZ,
Lütfen bilgi kirliliğine neden olmayalım
 
Bu da tıpkı bize yutturdukları ıspanak , tereyağı ve yumurta hikayesine benzedi.
"Altın en iyi iletkendir" dediklerinde Fen Bilgisi yok muydu ..
 
Yer yüzünde en iyi iletken sıfırın altında 200 veya daha fazla olabilir porselen diye biliyorum süper iletken durumuna geçiyor ilginç bi durum.
Sıcaklık değerini tam olarak hatırlamıyorum çok daha fazla olabilir
 

Forum istatistikleri

Konular
128,212
Mesajlar
915,855
Kullanıcılar
449,990
Son üye
alpersirakaya

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst