Elektrik tasarruf cihazı

eryerdem

Üye
Katılım
21 Eyl 2007
Mesajlar
13
Puanları
1
Yaş
39
Merhaba arkadaşlar..İnternette dolaşırken bi sitede elektrik tasarruf cihazı gördüm ve satan kişiye kompanzasyonla ilgisi olup olmadığını sordum, birnevi kompanzasyon ve güç faktörünü 1'e yaklaştırarak bu işi yaptığını söyledi. Merak ettiğim konu evimizdeki sayaçlar aktif sayaç. Biz kompanzasyonla sadece reaktif bileşeni değiştiriyorz ve dolayısiyle aktif güce hiçbir etki yapmıyoruz ve görünür gücü değiştiriyoruz. Reaktif sayaç kullanmadığımızdan dolayı da görünür güç veya reaktif güç bizim faturamızı pek ilgilendirmiyor. Acaba bu cihaz frekansla mı oynama yapıyor (alakasını bilmiyorum ama) yoksa kompanzasyonun enerjiye yani faturamıza etkisi var mı?
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Konu ile ilgili olarak"Enerji tasarrufu"sitelerinden ayrıntılı bilgi bulabilirsiniz.Genel olarak,gerilimi % 10
kısarak yapılan bir uygulama olduğu için,aydınlatma devrelerinde ışık akısının düşmesine sebep olur-
lar.Omik yüklü ( akkor flamanlı lamba,rezistanslı ısıtıcı vs. ) devreler için kullanımı ve faydası bahis konu-
su değildir.Frekansla ilgili devre değildir.
 
2002de 10 kva lık trifaze tasarruf cihazını deneme amaçlı bahçe aydınlatmasına bagladım.çalışmasını gerilimi düşürerek yapmadığını söylemişlerdi.ancak gerilim düşürerek çalışıyordu.çünkü hat sonlarına doğru gerilimler çok düştüğü için metal halide ampuller ateşleyemez duruma geldi.
 
Verdiğiniz bilgiler için çok saolun, bu bahsettiğim cihaz herhangi bir prize takılıyor, bu durumda gerilimi düşüremez ve sonuçta paralel bağlanan bir düzenek.Acaba gerçekten kompanzasyon mu? ve aktif gücü etkileyebiliyor mu?
Ayrıca başka bir satıcıdan bulduğum bilgilere göre gerilim düzensizliğini ortadan kaldırdığı için cihazlarda ısınmayı azaltıyor ve elektrik tasarrufu sağlıyormuş. Aslı astarı var mı bunların...
 
Bu cihazın tanıtımını izlediysen tamamen florasan seti ile yapıyorlar.Devreyede bir ampermetre bağlı.Florasan lamba seti ile tanıtılmasının nedeni,florasan lambaların cosQ'sinin çok kötü olmasıdır.Cihazı bağladıklarında akımın düşüşünü gözle belirgin şekilde gördüğünden hemen satın alıyorsunuz. Sakın almayın!! Tamamen güç katsayısının düzeltilmesine yönelik bir cihaz.Teknik donelerini isterseniz onuda yazarım..

Ona vereceğiniz parayı Mehmetçık vakfına bağışlayınız.

Saygılar..
 
Kesinlikle sizlere katılıyorum bu tür kişilere bu tasarruf olayını matematiksel olarak açıklamasını isteyin açıklayamayacaklardır hepsi kandırmaca gerilimi düşürerek yapıyorlar örnek 40w floresanı voltajı düşürerek yakıp ışık şiddeti düşeceğine 20w floresan kullanın geçin tasarruf budur.

Elektrikte tasarruf etmek istiyosanız verimi yüksek motor kullanmalısınız bir aydınlatmada elektrik enerjisini ısıya dönüştürmeden ışığa dönüştüren ampülleri kullanmanızı tavsiye edebilirim.
 
4X40 W florasan lamba ile bu Cihazın deneyi yapıldı.

Cihaz yokken...... Akım:1,18 A Gerilim:223 V. CosQ: 0,60 Güç:157,6 W (powermetre ölçümü)
11 dk.da devredeki sayaç: 33 wh.enerji kaydetti.

Cihaz bağlandı... Akım:0,89 A. Gerilim:224 V. CosQ: 0,80 Güç:159,2 W (powermetre ölçümü )
11 dk.da devredeki sayaç : 32 wh. enerji kaydetti.

Bu ölçümler 10 A. Monofaze Makel dijital sayaç - sanayi tipi diye adlandırılan 24000 W enerji tasarruf cihazı ile yapılmıştır..

(Mehmetçik Vakfına veya TEMA'ya yardımda bulunacak arkadaşlar için bu bilgiler yazılmıştır.)

Saygılar..
 
Arkadasım kompanzasonda cos fi yi yükseltirken sin fi yi düşürüosun ve gücüde yükseltiyosun şöyleki
Q= 1,73*u*ı*sin fi cos ile sin ters orantılıdır. cos fi yi arttırırken sin fi küçülür yani reaktif gücün azalırken aktif gücün artar. sebekeden cektiğin gücün üstüne kondansatörden kazandıgın güç eklenir.yani aslında fazla güç cekersin ama bir bölümünü kondansatörlerden cekersin. umarım yardımcı olmusumdur..
 
enorma ' Alıntı:
Arkadasım kompanzasonda cos Q yi yükseltirken sin Q yi düşürüyorsun şöyleki
Q= 1,73*u*ı*sin Q cos ile sin ters orantılıdır. cos Q yi arttırırken sin Q küçülür yani reaktif gücün azalırken

mesajınızın bu kısmı doğru.yanlış bilgilenilmemesi açısından:

Reaktif güç azalırken aktif güç artmaz.Aktif güç sabittir. Ancak Şebekeden çekilen reaktif gücün yok edilmesi ile kazanılan (trafo ve teçhizatta) kapasite ,artı aktif güç kullanımında değerlendirilir.
Saygılar........
 
cos düzeltilmesi reaktif güç için geçerlidir sayaç aktif enerjiyi yazdığı için tasarruftan bahsedemeyiz hat üzerindeki gerilim düşümüne faydası olabilir hat direnci ve hat akımından ısıya dönüşen kayıpları azaltır gibi gözüksede bu miktar çok azdır.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,188
Mesajlar
915,702
Kullanıcılar
449,956
Son üye
CharmanDear

Yeni konular

Geri
Üst