elektrik proje

neron_20

Üye
Katılım
24 Şub 2007
Mesajlar
10
Puanları
1
Yaş
39
mrblar.ben proje çiziminde bu prizleri falan neye göre koyduğumuzu öğrenmek istiyorum.mesela bi odada kaç priz olacağını ve nerde olacağını bizmi belirliyoruz.bi odada kaç lamba olacağını.
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Elektrik İç Tesisleri Yönetmeliğini gözden geçirmenizde yarar var. www.emo.org.tr e-kütüphane bölü-
münden bulabilirsiniz.
 
normalde kullanım alanlarını ve kaç tane priz koyacagını kendin belirlersin kaç tane istersen koyabilirsin,lambalarıda odanın büyüklügüne göre hesabını yapıp koyarsın
 
elektrik iç tesisat yönetmeliğine uyarak ve mimari projeden belirtilmisse ona göre koyarsın örneğin mutfakta mimari projede fırın bulaşık makinası çamaşır makinası belirtilmese ona göre koyarsın yönetliğiye göre bir evde en az 3 tane özel priz olmak zorundadır eğer mimari projede belirtilmemişse sana kalmış bir şey prizleri isteğin yere kolaysın (kapı arkası,baca ,kolonlara fazla zarar vermicek şekilde ayarlarsın ) aydınlatmada sortileri istedğin yerden gidesin (kapı ve baca gene yasak)
 
peki aydınlatmadada hangilerinin vaviyen hangileri komütatör onlarıda biz ayarlıyoruz değilmi?çizmek için bize illaki mimari proje gereklidir yani.biz bu hesapları falan aydınlatmanın falan bu mimari projenin ölçeklerine göremi yaparız?
 
evet bir elektrik projesi çizmen için mimari proje gereklidir. Bütün hesapları mimari projeye göre yaparsın . Anahtar işine gelince vaviyen genellikle yatak odaları ve antrelerde kullanılır bazende çift girişli balkonlarda ama o sık kulanılmaz

kafana takılan varsa başka bir soru biz burdayız yardım ederiz
 
saol verdiğin bilgiler için.daha sonra yine sorularım olacak :)
 
mrblar.birde bu projelerde uzunluk varya.şimdi mimari projede kağıt üztünde mesela 1/50 ölçek diyelim.ben bi duvarın boyunu cetvelle ölçtüm mesela 4 cm kağıtta bu grçekte kaç metredir?autocadde bu ugerçek uzunluğu nasıl buluruz?herlkes farklı bişeler diyo bende kafam karışıyo.
 
sen mimari projde 4cm ölçüyosan 2m'dir ölçek 1/50 ise (4x0.50=2.0m)
1/100 ise 4 cm 4m ye eşit olur (4x1=4m)

autocadte ölçekler var 1/1 gibi elektrik projesini 1/1 çizsende 1/50 çizsende fark etmez ozalitçiler basarken kağıda göre ayarlıyorlar
 

Forum istatistikleri

Konular
128,272
Mesajlar
916,368
Kullanıcılar
450,098
Son üye
akaremir31

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst