Elektrik faturalarına DİKKAT!!!

m-usta-fa

Usta Üye
Katılım
1 May 2008
Mesajlar
1,987
Puanları
156
iyi günler;
reaktif oranlarım indüktif %14,kapasitif %13 civarında seğrediyordu.Fabrika genel bakımda ve çok az güç harcıyoruz.bunun için sabit grubu açtım ve azar azar kapasitif ilerliyordu.Bu sabah yoğun olmam nedeniyle sayacı okumadım.Öğleden sonra güvenlik arayıp faturanın geldiğini söyledi.1-2 saat sonra faturayı almaya gittiğimde şok oldum.Kapasitiften ceza yemiştim.Moralim altüst oldu.1 aydır tepiniyorum ve son gün sayaç okumuyorum cezaya giriyorum.Sabitten mi oldu ne oldu diyorum.Bir de hep sayemde ceza yemiyoruz,ben uğraşıyorum diye böbürlenirim :)
Faturayı incelemeye başladım.toplam gücü sayaç çarpanına böldüğümde gördüm ki çıkan endeks benim 10 gün önceki endeksim.Diğerleri ise bu günkü endeksim.Biraz daha incelediğimde gördüm ki,t3 tarifesi geçen aykiyle aynı.Hemen sayacın yanına koştum.(110 kilo bir adam ne kadar koşabilirse işte :) )
baktım t3 ilerlemiş.Ki zaten ben gece enerji tüketmesem bile trafo tüketir.Tabii bu durum aktifin düşük olmasına neden olduğundan reaktif/aktif oranını etkilemiş.Bir hesap kitap yaptım.normalde sınırların içindeyiz.şimdi ayedaşı aratıp durumu düzelttirerek 1,150 ytl cezadan kurtulurum ama,doğru endekse göre de 2000 lira fazladan para ödeyeceğim.optik portun yanlış okuduğunu düşünerek sussam 1000 lira kadar kârım var ama ya bir dahaki ay doğru okursa???
Hemen ayedaşı aradım ve durumu anlattım.Verdiğim değerlere göre baktı ve okuyan arkadaşın 2 tuşuna basamadığı için böyle yazmış olabileceğini söyledi.
Yarın nasipse dilekçe vererek durumu düzelttireceğiz.
Olayda kötü niyet aramadım(yani bu ay cezaya sokarlar,öbür ay aktifi de doğru okuyarak 2 aylık t3 ü toptan tahsil ederler gibi.)siz siz olun faturanızı çok iyi kontrol edin.
He he he,yine önümüzdeki ayın maaşını çıkardım,artık gönül rahatlığıyla kaytarabilirim :D
 
Sayaçları okuyan arkadaş sağolsun bir ceza da bize yazmıştı geçen yıl.
Kompanzasyon panosuna yeni Bakım yaptığımız bir müşterinin sayacını okurken (rakamı hatırlamıyorum) yanlış endeks yazmış. Fatura gelmiş müşteriye. Bizi çağırdılar. Bir sayaca baktık bir faturaya. Adamın yazdığı indüktif değer sayaçta yok daha! (Ne kadar fazla yazdıysa artık.) Aradık Tedaşı ertesi gün tekrar endeks aldılar da durum düzeldi.
 
not:önümüzdeki ayı beklemeden bu günden kaytarayım dedim ama patrona yakalandım :-\
 
Elektrikçilerin geyikleri de buna benzermiş demek... :)
Ben elektrikçi değilim ama evimin faturaları da abuk sabuk geliyor. Hep rutin bir yaşantımız vardır ama faturalarım; 150 - 25 - 220 - 100 ... neye bakacağımı şaştım daa... Cem abi ne demişti "Bindik bi alamete, gidiyoz kıyamete..." (nur içinde yatsın...)
 

Forum istatistikleri

Konular
128,390
Mesajlar
917,197
Kullanıcılar
450,276
Son üye
ESENBEL

Yeni konular

Geri
Üst