Devlet mi, özel sektör mü mühendisler için bu ortamda daha avantajlı?

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Arkadaşlar ben yeni Teiaş'a atandım. Asaleti alana kadar net maaşım 2560.Asalet aldıktan sonra yüzde 8 lik bir zam var. KPDS A'ya direk %10 KPDS B 'ye %7 KPDS C 'ye %4 net zam var. KPDS A'sı olan asaletini almış bir mühendis 3000tl ye yakın bir maaş alıyor. Devlette Kitler de maaş durumu daha iyi, 200-400 civarı daha fazla alısınız 657'ler göre. Bakın teiaş'ta müdürler, müdür yardımcıları ,teknik şefler, mühendiler hepsi gerçekten çalışıyorlar. Bu ortamı görmenizi isterdim. Devlette yatarsın diyenler. Ama hiç biri de işe boğulmuyor. Bu şartlar altında düşünün.Ben Kocaeli Üniversitesi mezunuyum. ODTÜ'den burada çalışmaya başlayan var. Benle beraber komisyona girdi. Arkadaşlar buraya geldiğimizde şu söz söylendi bize deneyimliler tarafından. Mutlu azınlığa hoşgeldin.Sevmezseniz nasıl olsa istifa edersiniz senerlerinizide kaybolmuş diye düşünmeyin. Deneyim her zaman para eder. Buraya geldikten sonra seçici olursunuz. Bu söylediklerimin hepsi TEİAŞ için geçerli. Diğer KİT ler içi sadece maaş konusu aynıdır.
 
KAç puan aldınız acaba sınavlardan? asalet dediğiniz kadro mu oluyor tam anlayamadım açıklar mısınız? Bence maaş gayet güzelmiş :)
 
Daha önceki mesajlarımda ücretleri ve durumu yazmıştım. Özellikle kitler normal devlet dairesi mantığında değildir. Yoğunluk vardır ama hiç bir zaman özel sektörde ki gibi mantıksız sömürü yoktur. Herkesin bir görevi ve sorumluluğu vardır. Tabii çalışıldığı yere göre zorluğu vardır. Ama genel itibariyle özel sektörün büyük çoğunluğundan ve devletin diğer kurumlarından daha iyi olduğudur.

TEİAŞ, EÜAŞ, TETAŞ, TEDAŞ [ELEKTRİK KİT KURUMLARI]
Maaş Ortalama: 2.750 tl (en düşük vergi diliminde) (Temmuz zammı hariç)
Sendika Ödeneği: 45 tl ( 3 ayda bir)
Banka Promosyonu : 263 tl (6 ayda bir)
Aile Yardımı: 137 tl (eş çalışmıyorsa)
Çocuk Yardımı: 30 tl ( her çocuk başına)
Dil Tazminatı: 270 tl (KPDS den A puanı)
135 tl (KPDS den B puanı)
55 tl (KPDS den C puanı)
Kıdem Farkı: 60 tl
Derece Farkı: 5-10 tl (Küçük artışlar)

Kitlerde mühendisler 6 ay sonra aseletleri dolar.

Üstelik kitlerde mühendisler yükselmeside çok kolaydır.

Birde şunu haber vereyim skala ayarlaması elektrik kurumlar için düşünülmektedir. Ocaktaki maaş zammı yanında skala ayarlaması ile 100-120 tl ekstra zam olacak ve ocak 2011 dan itibaren sayılması gündemde yani ocak 2012 de skala ayarlaması yapılarsa 120X12= 1.440 lira toplu olarak ödenecek. YPK toplanması ve onaylanması bekleniyor. Yani ocak ayında yabancı dil seviyesi A olan kişinin maaşı 3.500 tl civarına çıkabilir. Haftada 5 gün 40 saat çalışmaya, günümüzde şartlarında bence çok iyi ücrettir.
 
Buralarda çalışan arkdaşlarda yüksek gerilim imza yetkisi (1Kv üstü SMM belgesi) aranıyor mu acaba?
 
Kamuda herhangi bir smm eğitimi aranmıyor. Bende zaten işe girmeden önce murat bey benim sorumuda cevaplamıştı. Bir de şunu söylemeliyim onu unuttum. KPDS için her dil için ayrı bir tazminat alıyorsunuz. İngilizceden birde almacadan A alırsanız net maaş'a %10+%10=%20 bir dilden A öbüründen B aldınız %10 +%7=%17 KPDS 10 tane farklı dil sınavı var. Kamuya girmek isteyen İngilizceyi iyi bilen arkadaşlar,bir yabancı dili şu andan temelini atın.Yabancı dil sınavları Almaca, Arapça, Bulgarca, Farsaça, Fransızca, İngilicze, İspanyolca, İtalyanca, Rusça. KPDS'de üç Dilden A alan bir mühendis asalete sonunda alacağı zam %38 normal bir mühendis yada memur %8.Zamlar otamatik olarak üst üste çarpmıyacaksınız. Toplayacaksınız. Temel Ücret*Zam
2560*1.08=2777 yada üç tane dili olan arkadaşlar 2560*1.38=3532 Allah bereket versin. Bu maaşlar promosyonlar ve sendikasız yardımlar olmaksızn alınan maaşlar onlar içinde aylık ortalama 55 tl aldığınızı farz edelim murat beyin bilgilerinden.
Puan olayına gelelim arkadaşlar. Lisans mezunu elektrikçiler için konuşuyorum. 3 Aylık iyi bir çalışma ile 90'a yaklaşırsınız. Kapasitesi daha iyi olan lar daha çok alır. Gözünüzde büyütmeyin sakın. Ben 2. atamada 90,6 ile girdim ama ankara merkez'e 88,... ile kapattı bu 4 alımda 80'ne kadar yaklaşması bekleniyor. Sakın 80 bana yeter demeyin ne olacağı belli olmaz alabilceğiniz en iyi notu alın.
Murat Bey siz hangi kurumda çalışıyorsunuz?

Eddyakımının ilk sorusunu cevaplamayı unuttum. Eddy bey Kitlerin ataması kadrolu atamasıyle beraber olur. Ama teorik olarak her sene sözleşme yaparsınız. Atılma ,kovulma diye bir şey yoktur. Türktelekom'da bir kitti özelleştikten sonra havuzdan diğer kurumlara geçti herkes. Memuriyet sonuna kadar sözleşmelisiniz ama sakın sözleşmem fes edilir diye düşünmeyin. Böyle bir olay yok. Asalet demekte ilk 6 ay temel ücretle çalışırsınız. ondan sonra ise %8 zam alarak 1 senelik sözleşme imzalarsınız. Hersene bu böle olup gider. İyi günler diliyorum herkese.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Murat Hocam, skala ayarlaması ne demek? maaşlara etkisi nasıl oluyor?
walla ne diyeyim kamudaki imkanlar ve ücretler, özel sektörde özellikle küçük işletmelerde çalışan mühendisler için birer hayal gibi.
ankarada teiaş genel müdürlüğün kampüsünde hastane olduğunu duymuştum, büyük poliklinik olarak varmış. Bir arkadaş kendi şirketini överken, doktorumuz var diyordu ah sana kamu kuruluşun kampüsü (bırak uydurma bir pratisyen iş hekimini) içinde uzman doktorların çalıştığı hastane var, kreşi var. Kurumların tatil yerleride var kurumların sen otelde günlüğü 150 tl ye kalırken, kamunun tatil yerinde 10 liraya kalıyorsun. Çoğu kimse bunları bilmiyor, nasıl bir körlükse bu bilemiyorum.
 
Evet çoğu bölüm var. Ama tatil imkanları için sahil kenarından misafirhane beklemeyin. Sanayi bölgelerinde ve şalt tesislerine yakın yerlerde misafirhane var.
 
Eüaş tayım türkleştirici, kurumların sahil kenarlarında tatil yerleri vardır. Misafirhaneler çalışan birimlerde vardır. Tatil yerlerin ücretleri biraz daha fazladır ama tabiki dışarıya göre çok ucuzdur. Eüaşın mersin taşucunda denizkent diye sosyal tesisi vardır.Panoramio - Photo of EÜAŞ Denizkent Tesisleri- Taşucu
Burda eğitimde verilir, ayrıca istanbulda kumburgazda eğitim yeri vardır. Mesela kemerköy santralı deniz kenarında bodrum a çok yakın bir yerde kurulmuş olduğundan misafirhanesi nerdeyse bir tatil yeri gibi kullanılmaktadır. Tedaşında uludağda sosyal tesisi vardır. Elektrik kurumların pek çok yerde tatil yeri vardır. Başka kurumlara ait tatil yerlerinede dışardaki kişlere göre yine çok ucuza kalınabilir.

yelek 87, skala ayarlaması 399 daki ücretlerin belirlenirken belli bir kriterlere göre yapılmaktadır. Aşağı yukarı bir kaç yılda bir en son 2006 da böyle ayarlama yapılmıştı. Skala ayaralaması verilen ücretin oluşturduğu kriterlerle aynı seviyeye çekilmesi için yapılan ücret zammıdır. Devletin verdiği zam üstüne eklenir.
 
kpss den korkuyorum. tarih coğrafya hayatım boyunca yapamadığım iki ders:( nasıl olur sizce 1 yıl içerisinde bu dersler çalışılıp yapılabilirmi. kpss yi kazanmayı çok istiyorum ama bi okadarda korkuyorum
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Forum istatistikleri

Konular
128,536
Mesajlar
918,374
Kullanıcılar
450,534
Son üye
bacci
Geri
Üst