İnternet veri paketi hesaplaması hakkında

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan rsimsek
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

rsimsek

Profesyonel Üye
Merhabalar, konuya en uygun yer burasıdır diye düşündüm.
Yazlık köy evimde güvenlik kamera kayıt cihazı, kameralar, akıllı priz gibi cihazlara uzaktan ulaşabilmek için 3G bir mobil modem ve bir hat ile sadece internet/veri kullanıyorum. Hat olarak Türktelekom alt yapısı kullanan aylık 1GB internet Bimcell hat kullanıyordum. Bimcell agresif fiyatlama sonucu en son aylık sadece 1GB veri için 70 TL+14.5 iletişim vergisi fiyatlandırmıştı. Kameralara uzaktan uygulaması üzerinden gün içinde ara sıra, kısa süreli canlı izleme yapıyorum. Bu paketle daha önce bir haftalık olabilen sil süpür hediyeleri ile ucu ucuna ayı çıkartabiliyordum. Bimcell paket fiyatlarını şişirdiği oranda, sil süpür hediyelerini de bir günlüğe düşürünce paket yetmez oldu. Üst paketler de tuzlu geldiğinden, hattı Türkcell alt yapısını kullanan NetGsm'ye, üstelik tüm operatörlerde ücretsiz olan hat taşıma ve sim kartı değiştirme olayına sim kart+kargo ile 149 TL masraf ile aylık sadece 3GB veriyi 39TL+iletişim vergisi karşılığında taşımış bulunuyorum. Hesabıma göre 1GB pakete göre 3GB paket fazla fazla yetecekti. Fakat gel gör ki kazın ayağı öyle değilmiş. Yazışmalar ve müşteri hizmetlerinden edindiğim bilgiye göre Türkcell hem indirilen/download hem de gönderilen/upload veriyi toplayıp paketten düşüyor. Bunu neye dayanarak yaptığını bilmiyorum? Bildiğim, internet veri paketlerinde indirilen veri hesaplanır. Çünkü gönderilen veri alan taraf için indirilen olacağından o tarafta hesaplanır ya da ücretlendirilir. Oysa bu şekilde hesaplandığında dolaşan veri iki defa hesaplanmakta ve ücretlendirilmektedir. Yaptığım kısa bir aramada bu konuda epeyce bir şikayet olduğu, hatta şikayetvar'da bir kişiye bu gönderilen/upload ücreti karşılığında iletişim vergisinden sonraki aylarda mahsup edileceği sunulmuş. Bu konuda bilginiz var mı, Türkcell her iki yöndeki veriyi neye dayanarak toplar?
Biraz uzun oldu, kusura bakmayın!

Ustam senin dediğin gibi olması durumunda kimse gidip yüksek upload hızına sahip kablolulu internete çok daha fazla verip almazdı her işini mobilden yapardı. Youtube içerik üreticilerini düşünsenize yüksek çözünürlükte videolar yükleyip duruyorlar mobilde hem upload hızı normal bir kablolu tarifeye göre çok yüksek hemde bedava... Oh arayıpta bulamadıkları hizmet..Belki Turktelekom upload hızına limit koymuş o yüzden ücret almıyor olabilir ama mantıklı olan uploadın da ücretlendirilmesi.

Hayır, mantıklı değil. Çünkü upload her zaman download'dan düşük oluyor. Upload'ın yüksek olacağı özel durumlar olabilir. Yine de her halükarda gönderilen veri karşı taraf için indirilen veridir ve o zaman hesaplanacak ve ücretlendirilecek. Youtube'e bir kez gönderilen bir veri defalarca indirildiğinde zaten hesaptan düşülüyor ve ücretlendiriliyor. Bunu gönderirken de hesaba katmak mükerrerlikten başka birşey değildir. Bu uygulamayı yapanın neye göre yaptığını da bilmiyorum. Dünyadaki uygulama nasıl? Ne zamandır bu uygulama var bilmiyorum. Bildiğim paketlerde sadece download'ı kapsadığıydı.

Ustam upload her zaman downloaddan düşük olur diye bir kural yok. Aldığınız pakete göre durum değişir.
Aşağıdaki testleri az önce gerçekleştirdim.
Bu kablolu internetteki hızım

1717660111998.png

Buda mobildeki hızım

1717660162089.png

Şimdi dikkat ederseniz mobildeki upload hızım kablonunun neredeyse 3 katı. Şimdi ben gittim mobil 1 gb bir paket aldım ve bu hattan nasılsa upload yaparken veri düşmüyor diye habire youtube'a video yüklüyorum. Böyle bir imkan varken ben neden gidip kablolu internetin yüksek upload hızı olan bir paketini alayım ki? Nasılsa mobilde upload her türlü kabloludan hızlı ve veriyi karşıya yüklediğim için kotada düşmüyor.
Örneğin böyle bir işlemi sizinle aynı baz istasyonu kullanan 100 kişi varsa ve 90 ı yapıyorsa diğer 10 kişinin hızları düşecek onların suçu ne? Veya operatör böyle bir işleme neden müsade etsin? Ha bir operatör upload hızınızı süründürecek seviyeye indiriyordur, istesenizde yüksek veriyi karşıya aktarırken çok kısa sürede gerçekletiremiyorsunuz böyle bir durumda uploaddan da ücret almıyordur.​

güzel ülkemde, hizmet sektörü olsun, diğerleri olsun; vatandaştan yana olan hangi hizmet var? her durumda örtülü olarak itinayla öpüyorlar. aldığım motorun yan sehpa stop sensörü kronik arızaya duruyor. marka / model ile gittiğimde, orijinali 600-850 ₺ civarı ve stokta yok. ee ben ne yaptım? yan sanayi olanını buldum, fiyat? 47,81 ₺. nerede adalet. ikisi de aynı işi görüyor. netgsm olayını size tavsiye edecektim ucuz diye. görüyorum ki araştıran tek ben değilim. ustam siz benden bir adım öne geçip abonelik almışsınız ve kazığı pardon hizmet kalitesini görmüşsünüz. sayenizde almasam da oluru öğrenmiş oldum.

Sorun zaten kablolu tarafta değil. Ayrıca operatörler/servis sağlayıcılar "100 mega bite kadar" ibaresi ile her türlü yoğunluğa bağlı olarak 1 megabiti bile bu arada sayıyorlar. Dediğim gibi burada en uyanık olan Türkcell mi? Ve bu durumda mükerrer/çift ücretlendirme oluyor.

zaten bizi yiyen/bitiren (kadar) ifadesi istismara o kadar müsait ki, sürekli bizim aleyhimize olacak şekilde yoruma açık durumda. maalesef kanunlar asla biz kullanıcıları korumuyor veya lehine değil.

Orada da size tercih sunuyorlar isterseniz 100 Megabit e kadar isterseniz yüksek meblağlara katlanıp 100 Megabit alırsınız. Ben mükerrer ücretlendirme olduğunu düşünmüyorum. Sizin düşüncenize göre bende; youtube'a veriyi ücretsiz gönderdim nasılsa indirilirken zaten ücretlendirecekler bugün videoyu izledim ücretlendirdiler yarın tekrar izledim ücretlendirmesinler yoksa aynı video için mükerrer ücretlendirme yapmış olurlar düşüncesi oluşuyor.​

Orada da size tercih sunuyorlar isterseniz 100 Megabit e kadar isterseniz yüksek meblağlara katlanıp 100 Megabit alırsınız. Ben mükerrer ücretlendirme olduğunu düşünmüyorum. Sizin düşüncenize göre bende; youtube'a veriyi ücretsiz gönderdim nasılsa indirilirken zaten ücretlendirecekler bugün videoyu izledim ücretlendirdiler yarın tekrar izledim ücretlendirmesinler yoksa aynı video için mükerrer ücretlendirme yapmış olurlar düşüncesi oluşuyor.​
Hayır, öyle birşey söylemiyorum. Aynı eko sistem olduğundan gönderilen hem de defalarca indirilerek zaten hesaplanıyor ve ücretlendiriliyor. Şimdiye kadar yoktu da birilerinin yeni mi aklına bu mantıksız uygulama geldi. Üstelik dediğiniz uçuk upload'lar durumu da ortada yok. Bu biraz İstanbul'da önceleri taksi ile boğazdan diğer tarafa geçmeye kalktığınızda taksici köprü geçiş parasını da isterdi. Halbuki tek taraflı ücret alınırdı. Şimdi yap işletçiler de geçiş sağladığından devletin işlettiklerinde de birinden geçip diğerinden dönme durumu için her iki yönde de ücret ödeniyor. Şimdi taksiciler bu duruma göre yakalar arasında yolcu taşırken dönüş ücretini de talep ederler!

İşte siz diyorsunuz ki ben gönderirken benden ücret alma zaten birileri onu indirirken ücretlendireceksin. Operatörde diyorki sen hep göndereceksin, indirmeyle işin yok, hem bu işten para kazanacaksın birde üstüne üstlük şebeke mi meşgul edeceksin, zaten veriyi indirenlerde hep yurtdışında indirenlerin bana bir getirisi de olmayacak e ben niye bu işte aracı olayım. 1Gb kotası var onuda harcamıyor birde kota çok geldiği için gitti daha uygun fiyatlı 500 Mb ye geçti. Biz adamı yolacağımıza adam bizi yoluyor :). Karşıya yüklersen kotandan düşerim. Bir operatörde diyorki sen bana gel bana bende karşıya yüklemede ücret almam ama 1gb veriyi 2 güne yüklersin işine gelirse. Sen mutlu ben mutlu. Bana göre olayın özü bu. Durum ne zamandan beri böyledir vs. ayrıntılarını bilmiyorum.​

Forum istatistikleri

Konular
133,383
Kullanıcılar
459,234
Son üye
Osman Dere

Yeni konular

Geri