Devlet mi, özel sektör mü mühendisler için bu ortamda daha avantajlı?

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
elektrik teknşkeriyim okuludna 3 cüydüm ama mesleki hiç bir bilgim yok ne yapabilrim ben :S
 
Şutu yediğinde anlarsın, hiç sosyal haklar devletle kıyaslanır mı ya? Sen bir işe girdin memnunsun şimdilik , senin durumunu tüm özel sektör için geçerli mi? o saydığın şartlarda kaç kişi çalışıyor. Bir kaç iyi firma var diye özel sektöre iyi mi diyelim.
Kurumsal firmalar dahil çok yüksek ücret olduğunuda sanmıyorum. Develette mühendisler 3bin -3.500 lira alabildiği durumlar oluyor, bunun özelde karşılığı en az 5 bin lira olmalıdır. Malesef kurumsal firmalar dahil piyasada bu maaş ortlaması mühendisler için yoktur.
Her şeyi geçtim iş garantin var mı? yok.
Her an işini kaybedebilirsin? evet.
10-15 yıl bir yerde arge üzerine çalıştın ve bir şekilde ayrılmak zorunda kaldın. Aynı şartlarda kaç firma bulabilrsin. Dikkat edersen etrafında yaş ortlamasıda gençtir. Peki bu adamlar yaşlanınca buharlaşıyor mu? Hepsi müdür mü oluyor?Hepsi yurt dışına mı gidiyor?
Devlette 30 gün yıllık izin, 10 gün mazeret iznin. Kurumun doktoru, lojman, kreşi, yeşil pasaportu, kurumun tatil yerleri, iş güvencesi hesaba kat. Ücretlerde bence tatmin edici düzeyde en azından benim için orta düzey yeterlidir:). Eh aferdersin salla kurumsalını salla kobisini, özel sektörün tümünü salla, en azından büyük çoğunluğu insanca çalışma şartlarına sahip oluncaya kadar.

Bence devlette çalışılacak yerlerde aynen böyle sınırlı,her kurum aynı değil aynı özel sektördeki gibi Tubitak,İMKB,Hazine,Roketsan,Havelsan,Aselsan vb. diğerlerinden farklı,bunlar özeldeki en kurumsal firmalarla yarışır düzeyde firmalar.Tabi bunlara girmek o kadar kolay değil.Ama özeldeki kurumsal firmalarda çalışmak seni değerli kılar,başka işlere girerken önünü açar...10-15 yıl arge üzerine çalışan için şu an o kadar çok iş var ki,arge müh. alımında yaşa bakılmaz.
 
Üniversite sınavına ilk girdiğimde tek amacım baba mesleğim olan makina mühendisliğini kazanmaktı. İkinci denememde başarılada olmuştum. Sonra 5 yıl içerisinde okulumu bitirdim. Yazları sürekli babamın çalıştığı kurumsal (konyada nadir olan yani toplamda 5-6 firmadan bir tanesi) firmada mesleğim açısından kendimi geliiştirmek için çalıştım. Okuldan mezun olduktan sonra gene babamın çevresi sayesinde okul bitirip gelmemden 2 gün sonar işe girdim. 1100 tl maaşla başladım 2009 yılında. Burada çalışmaya başladıktan sonra üniversite yıllarımda kurduğum hayallerim bir nebze olsun törpülendi. Babam makina mühendisydi ikamet çevremde deneyimi 10 yılı aşkın tam 6 adet mühendis vardı her imkanım vardı ama ben yavaş yavaş özel sektörde ki muameleyi gördükçe korkmaya başladım. Askere gitmeye karar verdim ve gittim. Askerden geldikten sonra tekrar bir firmada işe başladım. Bir sürü umut ve hayalle. İş kurmak istiyordum açıkcası. Çevrem var Sermayem var . Ama özel sektörde kurduğun işte bile garantin yok. Kpss sınavına girip devlete atanmayı düşünüyorum . Mesleki olarak ta belli bir yere gelmişken daha konuşmasını bile beceremiyen patronun yalakası ustalara laf anlatmaktan sıkıldım diyebilirim. Çevremki mühendislere bakıyorum en iyisi yurt dışı kaynaklı büyük bir firmanın bölge müdürlüğünü yapıyor ve 5000 tl civarında maaş alıyor. Tek istisna. Diğer mühendislere baktığımda ise en iyisi 14 yıllık mühendis ve devlette yeni başlayan bir mühendisin biraz üzerinde bir maaş alıyor. İnanın bana devlete atanan arkadaşlarım her konuda memnunlar ama ben kararsızım. Bazı arkadaşların dediği doğru yaş 45 e vardıktan sonra 5000 lira maaş alsan ne olacak zaten devlette de o yaşa gelince o maaşı alırsın bi şekilde. Karar vermek çok zor ama bir karar vereceğim önümüzdeki zamanlarda...

Saygılarımla...

Valla bende erzurum makine mezunuyum okuldan sonra ingilizce olayınıda halelttim askerliimi yaptım geldim konyada çalışıyorum şahsen 2009 mezunu olup daha öncede piyasada yazları çalışarak geçirmeme rağmen aldığım maaş arkadaşınızınkinden az. İşin doğrusu benim girdiğim de 60 öğrenci alan fakülte şimdi bu sayıyı 120 e çıkarmış. Artık her yer makina mühendisi oluyor. 1500 tl ile başlayan birisi bence geçicidir. Benimde öyle aynı bölüm mezunu arkadaşım 1500 ile başladı benden geç mezun olmasına rağmen ama işi belli doğalgaz. Üretimde başlayan bir kişi marmara bölgesinin dışında en fazla 1200-1300 liralarla başlar. Marmara bölgesinde de bu rakam emin olunuz 1500-1600 tl yi geçmez. İşin Türkçesi bizim mesleği her yere üniversite açarak hemşireliğin bile bugun 40 puan altına düşürerek mahvettiler. Artık adam sanayiide kalfalık yapacağıma az sıkıyım mühendis olayım diyor.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
valla iklimlendirme üzerine çalışıp iyi iş çıkaran ama şantiye ortamlareına gidip gelengerektiğinde yurt dışına çıkan bir makine mühendisi bugun 7 tl alıyor bunuda iyi biliyorum o yüzden kendinizde bitiyor olaylar ben cumartesi çalışmıyayım ben 6 dan sonra çalışmıyayım diye kendinizce şartlar koyarsanız işiniz zor, şart dediğiniz arayan değil aranan adam olduğunuz taktirde yapabileceğiniz bir işlemdir
 
bence devlet en iyisi...özel sektörde okadar saçma şeyler oluyor ki...
 
valla iklimlendirme üzerine çalışıp iyi iş çıkaran ama şantiye ortamlareına gidip gelengerektiğinde yurt dışına çıkan bir makine mühendisi bugun 7 tl alıyor bunuda iyi biliyorum o yüzden kendinizde bitiyor olaylar ben cumartesi çalışmıyayım ben 6 dan sonra çalışmıyayım diye kendinizce şartlar koyarsanız işiniz zor, şart dediğiniz arayan değil aranan adam olduğunuz taktirde yapabileceğiniz bir işlemdir

Hocam bir iki mesajı gördüm özel sektöre şans verin yönünde, 50 yaşında özelde jeep alın gibisinden, burda da saat 6 dan sonra ve cumartesi çalışmayım diyenleri küçümse ifadeleri var ama bir başka konuda yazınız.

"acaba 70 puan alıp istanbulda ben bir yere başvurmadım ama yerleşme imkanım var mı 2 yıllık marmar mezunu istanbul da gündüz öğretimdeyim "

Konu öğretmen atamaları, hocam kusura bakma şu millete özel sektör şöyle fırsat falan diyorsunda sende sonra atanma konusuna geliyorsun? Atanınca saat 6 ya kadar çalışma yada cumartesi çalışmaların olmayacak:eek:. Üstelikte yazları iki ay komple yatacan vede 23 nisanda tatilde yapacan:pSen niye özel sektör bu kadar fırsat varken denemiyorsunda atanma derdindesin. Senin canda insanların patlıcan mı? tutma 7-8 bin tl ler seni bekliyor, 50 yaşında jeeplerde seni bekliyor. Niye kendini sınırlandırıyorsun :)
Geçen hafta yurt dışı 3 bin dolara, yani yaklaşık 5.250 tl lik bir işi kabul etmedim, neden diye düşündün mü?

Samimi olun canımı yiyin, bir kaç ay önce feribotla libyadan dönen bir inşaat mühendisi abimiz dediği gibi, "özel sektörün ta .........." boşlukları siz doldurun.
 
devlette çalışanlarla yer değiştirmeye hazırım.ben 20 yıllık elektronik teknikeriyim.özel ne ya.şaka mı yapıyorsunuz.
 
Yelek 87 slm ustam bu noktada sana diyebileceğim şu dur ki ben istanbulda yaşıyorum vede şu an 4 yıllık 1 ci sınıf bitti vede şu an özelde yazları çalışmaktan başka çarem yok fakat okul zamanıda tam maddi yetmiyor. Teknisyen olarak hem devlette rahat çalışırsın hemde 1300 civarı maaş alırsın okulda arkadaşlar var bu şekilde çalışan ama dediğim gibi teknisyen olarak yani müh olmaktan bahsetmiyorum onunda dikkatını çekeyim okurken bana eğer sizin dükkanda 1300 tl maaş verecek vede o tatilleri ve tatil bir yana sınavlar dersler için arkadaşlara gösterilen yardımı sunacak firma varsa devlete gitmem ama teknisyen ne işler yaptıgını iyi biliyorum farklı dallarda tecrübe yaşadım babamda bir devlet memuruydu bana kimse devlette çalışmanın ne oldugunu bahsetmesın bugun babam 2 ci 3 cü işler olmasaydı kusura bakmayında 4 evlat büyütüp birde ev sahibi olamazdı yani benim yazdıklarımı okurkende iyi yorumlayın biri var 2 yıllık biri var müh lik,,, daha öncelerde iş başvurusu yaptıgım çok yer oldu çalışmak istediğim noktalarda hemen 4 yıllık diploma istediler bu da demek oluyorki siz alın o diplomayı sonra işsizim diye ortalıkta dolaşın o sizin beceriksizliğinizdir diyorum demek ya sevmiyorsunuz bu işi yada çok rahat bir iş arıyorsunuz, biz çalışırken yanımızda çalışanlarının hayatını kaybettiğini biliyoruz işlerin öyle rahat olmadığını biliyoruz o yüzden piyasada böyle insanlar ölürken veya kazalar bolca olurken bizim müh takımının aman rahatım yerinde olsun deyip kenara çekilmelerine asıl burada birazda sinirim var çünkü bu işi yapacak olanlar tarladan getirilmiş insanlar değil o koltuklarda oturmaması gereken müh lerdir ,,, çalıştığım firmalardan birinde yurt dışından mal geldi ve bi sistemi kurmak için 3 müh yollandı elektrik müh maine müh vede yazılım müh buradaki gibi teknisyen bile yoktu aralarında yani sizin el deymediğiniz şeyleri gelişmiş ülkelerde direk müh ler yapıyor siz ise rahat olacaksınız ya geçip laff yapacaksınız,,, biz bugun okumaya çalışıyoruz vede hiç tahmin bile edemiyeceğimiz bir noktaya gelmişiz şahsen ama ne varki meslek liselere niye insanlar yazdırılır bir tahmin edin bakalım! milletin parası yoktur lise biter işe başlar mantıgı ile yazılmışız, biz zorlamışız birşeyler yapmışız vede şimdi ise yeni açılacak bir kapı arıyoruz ama yatmaktan bahsetmiyoruz hem okula gidip hem işe gitmekten bahsediyoruz neyse söylenecek içimi dökecek çok şey var ama şimdilik yeter bu kadar
 
sevgili islami joker, 7 yıl özel sektörden sonra devlete geçmiş biriyim, burda da 3 yılı doldurdum. Bu yüzden kimse bana kalkıp devleti anlatmasın, tam işin ortasındayım bizzat şu an yaşıyorum. Özel sektörde istanbul piyasasında taahhütte çalışmış itü mezunu mühendisim. Yorumlarına baktım yanlış anlama fikirlerin oldukça toy ve gözlemlerin yetersiz geldi. Eskiden insanlar ya devlette çalışırdı ya özelde. Özelde çalışan devleti bilmez, devlette çalışan özeli bilmezdi.Şimdi yaş sınırı kalkınca durum daha net anlaşıldı. Yıl artık 1970 ler değil 2010 yıllardayız. Kamu artık eski kamu değil, ücretler eski ücretler değil!!! Bu konu da detaylarca anlatıldı. Eğer istersen birebir örneklere de girerim. devlette mühendislerin bulabilecekleri fırsatları sayabilirim. Özelde yıllarca çalışmış mühendislerin nu durumlarda olduklarını anlatabilirim. Lütfen kendi yapmayacağınız bişeyleri başkalarına tavsiye etmeyin yalnızca kendinizi kandırırsınız.
 
İslami hocam anladım ben seni, sıkma canını umarım iyi bir yere kapağı atar, dışardan milleti akıl vermeye devam edersin. Bir tek sen akıllısın bu yüzden senin önünde saygıyla eğiliyorum, yıldız elektriğide seçmen özellikle elektrik mühendisliği alanında kendini geliştirmek istediğindendir, yoksa kamuya kolay atanma derdinden değildir elbet. Hoş kadrolar birleşti bu sene olsun senin o müthiş cevherin mühendislikte çığır açacak, sen jeepleri binerken bizde akbille mavi kartla gideriz işe, arada otostop yaparken bizide alırsın sanırım. Yıldız elektrikten mezun bir mühendis arkadaşın olarak sana hayatta başarılar dilerim :D.
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Forum istatistikleri

Konular
128,554
Mesajlar
918,511
Kullanıcılar
450,553
Son üye
bugraaa6606

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst