Dağıtım Transformatör Yağları

Konuyla ilgili: mkan2307 arkadaşımın açıklamaları doğru ve güzel ek olarak nem almış silikajelin dışarıda kurutma işlemi yapılarak tekrar konulması işlemi piyasada epeyce yapılmaktadır bu kesinlikle doğru değildir işlevini yitirmiş nem'e doymuş silikajel (nem tutucu) komple değiştirilmelidir.

Bende size teşekkür ederim daha birkaç gün öncesine kadar başka bir elektrik sitesinde süper moderatördüm orada çok güzel paylaşımlarım ve arkadaşlıklarım oldu çok ilgi gördüm çok göze battım ayağımı kaydırmak için saldırıda bulundular kendime hakim olamadım bir yöneticiye yakışmayacak sözler sarfettim yöneticiler tarafından uzaklaştırıldım kısa süre sonra aktif ettiler beni ama dönmek istemedim. Aynı hataları tekrarlamak istemiyorum amacımız bilgi paylaşımı ve arkadaşlık olmalı.Bilgi paylaşıldıkça artar. Aslında bunları burada ifade etmem pek doğru değil ama bilginiz olması açısından açıklama gereği duydum. Saygılarımla Elektrik müh. Hakan
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Transformatör yağları zamanla eskir,yani okside olur ve hatta dip kısımda çamurlaşır.Hava kurutucusu
olmayan trafolarda yağ,yağ genleşme kabı üzerinden havanın rutubetini alarak izolasyon kabiliyetini
kaybeder.Yağın kontrolü,VDE 0370/9.61 'e göre nötralizasyon sayısını ve delinme gerilimini ölçmekle
(yüksek gerilimli trafolarda ilaveten tan.delta vs. ) yapılır.Eski olduğunu bildiğimiz ve kıvam olarak
yeni yağa göre farklı gibi görünen yağlarda nötralizasyon sayısı deneyinin yapılması faydalı olabilir.
Bu deney kimyasal bir deney olup, 1 gram yağdaki asidi bağlamak için kaç mg KOH ( potasyum hid-
roksit ) un lüzumlu olduğunu verir.Bu katsayının 0.6 yı geçmesi halinde yağın değiştirilmesi veya reje-
nere edilmesi gerekir.Bu işlemin trafonun bulunduğu yerde yapılması mümkün olup,trafonun fabrikaya
götürülmesine lüzum yoktur.Yüksek gerilim tarifim, 34,5 Kv tan sonraki gerilimler için kullanılmıştır.
 
Arkadaşlar yukarıda bazı arkadaşlarında söylediği gibi dağıtım trafolarında bulunan yağı kafamıza göre değiştiremeyiz. Labaratuvar ortamında yapılan analizler sonunda çıkan testlere göre durum analinizi yapılır ve ona göre karar verilir bu yağın aynı zamanda ark söndürme gibi bir özelliğide vardır.Eğer yağın rengi açık sarı ise o yağ zaten temizdir. Bence hiçbir şekilde değişmesine gerek yoktur.ben askerde olduğum için devamlı takip edemiyorum herkese selam iyi çalışmalar.
 
Teneffüs tertibatı(silikajel kabı) Trafo yağındaki genleşme ve yoğunlaşma netiçesinde rezerve yağ tankından dışarıya hava çıkar veya girer.Dışarıdan trafo içerisine giren hava tamamıyla temiz ve kuru değildir,bu hava ile temas edecek yağ havanın rutübetini alacak ağır ağır bozulmaya başlayacaktır.Teneffüs cihazı havanın rutubetini alıcı madde olarak SİLİKAJEL kullanılır.Silikajel kuru iken yani rutubet alacak durumda iken mavi renkte,rutubete doymuş vaziyette ikenpembe renktedir.Teneffüs cihazının içindeki yağ havanın toz ve pisliklerini ve silikajelin hava ile direk temasına mani olur.Rutubetten dolayı silikajelin rengi dip taraftan itibaren pembeleşmeye başlar.Üst tarfta pembeleşme görülürse trafo içerisine başka yerden hava girdiğini gösterir.Bu genellikle rezerve tankına bağlı yan tarafta olur.

Çok açıklyıcı bilgi olmuş Teşekkür ederim.....

Peki silikajelin Rengi TURUNCU 4 bölme 1.bölme de dediğiniz gibi yağ kabı var Toz ve pislik yabancı maddelerin içeriye girmesi için.....

2.bölme Koyu yeşilimsi bi renk almaya başlamış bile....3. ve 4. bölmeler hala turuncu.......Aşağıdan yukarıya AREVA marka.....Trafo içerisine başka yerden hava girerse bunun rengi ne olur....Ve en kısa ne zamanda müdahale edilmesi gerekir...

Teneffüs cihazı Sadece dışardan gelen nemli havayı mı engelliyor.....

İçerde oluşabilecek nemli havayı Başka nedenlerden dolayı dışarı atarmı ?

Birde areva marka Trafo larda 2 adet silikajel var Biri Yağ rezerve tankının alt kısımından girşi yapıyor

Diğeri 4 bölmeli olan üst kısımdan Neden ?
 
Teknikadam41 sizin bahsettiğiniz trafo hakkında bir bilgim yok,kapalı tip trafo derken neden bahsediyorsunuz?Ben bu işte 18 yıldır çalışıyorum 14,4KV/380KVluk trafodan tutunda 14,5KV/380V trafolara defalarca yağ ilavesi ve yağ tasfeyesi yapmışımdır fabrikaya gönderilipte yağ değişimi yapılacağını ilk kez duyuyorum.Mantık olarakta yağ değişimi veya yağ tasfeyesi yapılacak olan bir trafonun yerinden cıkartılıp fabrika deddiğiniz yere taşınması o kadar basit ve kolay değil.

mkan2307

18 yıldır bir hermetik trafo görmemeniz sizin ayıbınız olabilir. hermetik trafolarda yağ eklemesi yapamazsınız. bırakın eklemeyi tapasını açsanız dahi hermetik ayarı bozulur ve bu ayarı da fabrikasından başka yerde biraz zor yaparsınız. saygılar.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,179
Mesajlar
915,659
Kullanıcılar
449,942
Son üye
Nzmtekin

Yeni konular

Geri
Üst