COSq nin aktif tüketime etkisini tartışıyoruz

nurkon

Üye
Katılım
23 Haz 2011
Mesajlar
158
Puanları
1
arkadaşlar COq nin aktif güce olan etkisini tartışmaya açmak istiyorum umarım herkeze faydalı olur buradaki asıl etkinin endüktif ve kapasitif cezaları göz ardı edersek kompanzasyonun aktif güce hiçbir etkisi yoktur diyorum ve bununla ilgili yorumlarınızı bekliyorum
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Bu konuda yapılan tartışmalar var forumda ve genel olarak aynı sonuca varıyor ancak küçük işletmeler için. Ana dağatım hatları ve trafoları göz önüne alındığında durum değişiyor ve ciddi kayıplara (%1-3 de olsa) yol açtığı için ciddi bir tasarruf sözkonusu olabiliyor..
 
arkadaşlar COq nin aktif güce olan etkisini tartışmaya açmak istiyorum umarım herkeze faydalı olur buradaki asıl etkinin endüktif ve kapasitif cezaları göz ardı edersek kompanzasyonun aktif güce hiçbir etkisi yoktur diyorum ve bununla ilgili yorumlarınızı bekliyorum

Nurkon arkadaşın fikrine katılıyorum. Kompanzasyon yaparak sistemin harcadığı gücü değiştiremezsin cosQ değişir, gerilim ve güç sabit olduğu için akım değişir.
 
cosq değiştirerek sistemin harcadığı AKTİF gücü değiştiremezsin GÖRÜNÜR gücü değiştirirsin.Ödenilen elektrik faturası da görünür güç üzerinden olduğundan GÖRÜNÜR gücü kompansatör ile azaltarak tasarruf yapılır.
 
cosfi'yi değiştirmek aktif tüketimi değiştirir mi değiştirmez mi?

cosfinin 1'e yaklaştırılması;

kablodaki gerilim düşümünü azaltır, kablodaki gerilim düşümünün azalması nedeniyle kablodaki enerji kaybı azalır.
Kablodaki gerilim düşümünün azalması yük üzerindeki gerilimi artırır.

Yük üzerindeki gerilimin artması aktif tüketimi değiştirir mi?

Yük bir lamba ise, lambanın tüketeceği elektrik artar.
Yük bir motor ise, cosfi düzelmeden önceki voltajın değerine göre artadabilir azaladabilir.
Yük bir ısıtıcı ise, ısıtıcının çekeceği akım artar ancak yapacağı iş değişmez.

Velhasıl cosfi sistemdeki aktif güce etki eder.

Olumlu etki yada olumsuz etki mi eder?

Kabloda kayıbın düşmesine neden olan ancak kondansatörün iç direnci ve yukarıdaki belirtiğim durumlar nedeniyle tüketimin artmasına neden olan etkiler göz önüne alındığında net bir şey söylenemez gibi duruyor.

Bu kadar kopmanzasyonla uğraşan firmalardaki meraklı bir mühendis yada araştırmacı arkadaş, bir kaç ölçüm yapıp, sonuçlarını derler ve bizde merakımızı gideririz diye ümit ediyorum...
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,190
Mesajlar
915,724
Kullanıcılar
449,960
Son üye
katzeimar

Yeni konular

Geri
Üst