Cos fi Rezonans Kompanzasyon İlişkisi

yav
sinüsü cosunusu tanjantı anlamamız lazım pisagorun kitabı 2000 yıl okutuldu oklidinkide öle çember dediğiniz yani 2pi sinüs 2pinin ışıkla doğrusal düzleme yansımasıdır bir çembere çivi çakın ışığı üstten tutun aşağıdaki çizgiye düşen izdüşümü sinüsünüzü verir . eğer ışığı yandan tutarsanız bu size cosunusu verir karşısına dik bir cizgi çizerseniz cosunuz is düşümü görürsünüz tanjatta sinüs ve cosunusun oranıdır ..
bunuda oranlarsanız size pf verir .yani .. frekansta bunun sayısıdır .bu iz düşüm ün tekrar etme sayısıdır yani hıza bağlıdır .. şimdi bu değerleri yerine koyduğunuz zaman ne olur ..
endüktif yük sinüsü aşağı çeker kapasit
f yukarı ikisi eşit olduğu zaman + - 1 olur yani devre omik direnç özelliği gösterir . bir ac devrenin perfekt olduğu zamandır ... alternatörümüzde 1500 devirle döndüğü için bu istediğimiz cos finin bir olduğu bir durumdur . lineer yüklerde bu devreye heç bir sıkıntı vermez
XL=XC OLDUĞU ZAMAN DEVREDEKİ R NE İSE SİSTEMİN GÜCÜ ODUR . EĞER R YOKSA ZATEN beylik beylik konuşan sayın bunalmışın heç bir formulu bizim kastımıza göre hesap edilmez alternatif akımda r olmadan empedans hesaplanamaz elektroniktte bu devreleri hesapları kullanıyor olabilirsiniz o bizi zerre bağlamaz zaten R olmazssa devrenin empedansını alamazsınız bu iki eleman bu durumda nasıl davranır çekecekleri akım neyse o akımı çekerler ve durular kondansatör deşarş olamaz dolu bekler çünki kondansatörün deşarj olabilmesi için sinüsün aşağı doğru inmesi gerekirki boşalabilsin aksi halde bu eğriyi allahın öz oğlu isa gelse bozamaz... şimdi yazacam forumda inanan insanlar var kalpleri kırılmasın kim gelse bozamaz...
frekansımızda 50 dir ve lineer yüklerde bizim frekansımız heç bir kudret değiştiremez çünki size bunu barajdan biz veriyoruz ve alternatörümüzü 1500 devirle dönderiyoruz . lamba bağlasanda 50 hz motor bağlasanda 50 hz suya versen bizim tuzlu yükte su bankalarımız var ona versende gene 50 hz ..

bilmen tıbben tüm dünyanın üniverstelerinde xl ve x c nin elşit olduğu durumlar devrenin rezonansta olduğu durumdur . bu öcü demek değildir bu kötü demek değildir artık devrede cos fi faktörü kalkmıştır artık sisteminizde kw kvar cinsinden hesap yapmanıza gerek yok sistemin size max güç verebileceği andır ...
yani P=U*I OLDUĞU andır bundan kimseye zarar gelmez ...

ha peki madem ölede arkadaş ha peki arkadaş bu yanma çatlama patlama zırlama nereden geliyor

madem bizim frekansımız 50 hz de bu zırıltı ne diye soracak olursanız işte sizin asıl rezonans deye bahsettiğiniz başka bir şey devreye gire .. ac sistemi tehlikeye sokan non lineer yüklerdir yani lineer olmayan yükler frekansı bozar
BİR AC DEVRESİNDE NE SERİ NEDE PARALEL BAĞLI LC YOKTUR KONDANSATÖR KENDİ GİBİ DAVRANIR MOTORDA KENDİ GİBİ DAVRANIR
şimdi ozaman bizim frekansımızsı değiştiren kim non lineer yükler .. yani bunlar genelde elektronik komponetlerdir şimdi bir tane t çizdinizdi iz düşümünü aldınızdaı hatırlıyorsunuz değilmi c yukarıda l aşağıda r ileride işte sizin non lineer yükleriniz sinüsü bozarlar frekasa etki ederler tepe değerini çökertirler orada harmonikler oluşur bu harmonikler şebekede farklı bir akım oluştururlar
bunlar belli başlıca anhtarlamalı olarak çalışan yada ateşleme yapan cihazlardır .
1-motor sürücülerinin igbtler i tetiklerken olur motorunzun frekansını ayarlarken siz kendinize başka bir frekans elde etmeye çalışırken yaptığınız elktronik tetiklemeler sinüse darbeler vurur bu durumga mutlaka motor sürücülerini seçerken mutlaka filtreli seçmelisiniz
2- upsler gene dalgayı doğrultup tekrar acye çevirdiği zaman olur upslerin doğrultmaçlarında olan kondansatör ve bobin köprü diyotlardan sonra paralel bağlıdır aynı zamanda gene IGBT ler frekansı 50 ye ayarlamak için her tetiklerinde harmonik üretirler bu nedenle eski tip upsleri tercih etmelisiniz ..
eskiden trafolarla düşürdük sonra 400volt dc 4 pulsla düzeltip kendimizce 1 sünüs yapıp izole transformatörü ile devreye verirdik . fakat şimdi teknoloji tamamen elektronik komponetlerden olduğu için 800 volt dc baradan 8 16 32 puls ile üretiliyor buda harmonik oluyor . bilgisayarlar gene aynı ups alacak arkadaşlar bu durumda izalasyon trafolu ups seçerlerlerse daha faydalı olacaktır ..
3 foulerasan lambalar da bulunan balast lar ve bunu ateşleyen starterler ki kalmadı onu açıklmaya gerek yok tarih oldu
4 metal halide lambalar bu tip lambaların ateşleme bobinleri ateşlediğinde dvrete 3. 5 . harmonikleri yükseltirler ve devrede stres yaratırlar bu lambalar söndüklerinde eğer devrede bir şekilde aniden söndürülüp yakılıyorlarsa yada açıklıp kapatıldığında ampul saoğumadan tekrar yoğunlaşıp elektrik iletemeyeceğinden ve ampulun soğuk olduğu süre boyunca ateşleme yaptığından gene devrede harmonik üretirler
aqnahtarlamalı güç kaynaklarıda bilgisayarların powerleride üretirler .. işte bu seri ve paralel bobinler onların içinde bizim kondansatörle motor değil ..

e ne olur peki tamam harmonik olurda ne olur işte o esnada eğer bazı devrelerde elektronik komponetlerde kondansatörlerde genlik birbirini itmeye genişlemeye başlar eğer bu iki frekans birbirini yakalamışsa haliyle elektrik yükselmesi olacaktır ama bu ila cos fi 1 deye olmaz 0.98 0.5 0.80 olsa bile bu durum değişmez
buna cos fi 1 deyken yok ahmet abi şalteri açtı kapadı gibi kargaların bile götüyle güleceği açıklamalar getiremezsiniz sanki 0.99 ken aynı şey olmayacak ahmet abinin 0.99 ile 1 deyken şalteri kapatacağında bir şey değişiyorda sanki 0.98 olsun

ha sizin motorunuz yoksa 1den heç bir zaman bir sakınca gelmez ama devrede motorunuz varsa ve motorun açısal hıza ihtiyacı olacağından kalkması için axz bir açı gerekir 0.98 olsa iyi olur mesele bundan ibaret
ha konun başında s@ under ground a bu konuda yazmayacam dedim ama napım mecbur kaldım
emonun linkini göndermişsiniz keşşke göndermeden ona buna laf sokma yarışına gireceğinize okusaydınız bir een başından dikkatlice

beylik konuşmak kolayda düşünmesi zor olsa gerek burada siz ac devreyi inceleyeceğinize anlamaya çalışacağınıza yok kondansatörden ses geliyor vırt oluyor zırt oluyor
yav devrede harmonik yoksa non lineer yük yoksa DEVRENİN FREKANSINI DEĞİŞTİRMEK KİM SİZ KİM REZONANSA SOKMAK KİM kudret nasıl değiştirecek
harmonik olmadan nasıl olacak antin kuntin nerede kullanıldığını ve neden kullanıldığını bilmeden 3 formul yapıştır geç git ahada sizi mat ettim hatta kendin bile okuma yeğenim gibi ödevlerinide yapay zekaya yaptır otur ordan ahkam kes .
TARZIMDAN DOLAYI ÖZÜR DİLOYORUM BENİ BUNA MECBUR ETTİLER
SAĞLICAKLA KALIN

2
Tartışmalar çok uzun olduğundan her zaman takip edemiyorum.
Güç üçgeni açıklıyor aslında durumu.. Servet hocanin da belirttiği üzere XL=XC kavram olarak rezonansin bizahiti kendisi. Yani akım ve gerilim aynı fazda. Rezonans kavramı farklı mı algılanıyor acaba tam anlamadim yazilardan. Basitçe söylemek gerekirse rezonans yani XL= XC denge demektir. Dengesizlik değil.. Ötesi, genliğin değişmesi, salınımın artması vs..
Belki de ben tartışma konusunu tam anlamadim..
Kolay gelsin.

Son düzenleme:
yav tartışılacak bir konu yokaslında incir çekirdeğini dolduracak kadar bile değil biri taş attı kaçtı 100 yıldır bilinen şeyler ama ya anlamamışız ya bilmiyoruz yada algılamıyoruz ya anlatamıyoruz bilmiyorum . aslında soru doğruydu ama göreli bir soru şimdi bişiler daha yazıp konu karışmasın deye yazmıyom mesele cos fi neden 1 olması istenmez deye bir soru bende merak ettim kim neden istemiyor acaba deye böle acaip yerlere geldik .. tabi şimdi adamların ac devre analizini 4 kitapta anlattığı kadar var. 3 kelimeyle açıklayamayacağımız aşikar dı ya nese ... yav sanki kuran kelamı gibi bişiler algılandı bişiler oldu
yav tutki cahil bir adamsın cos finin en ideali kaç 1 1e nekadar yaklaştırısan okadar iyi 0.99 yap 0.98 yap
0.999999 yap ne bilim yaklaşabildiğin kadar yaklaş bu küçücük mevzu bu kadar abartıldı neden onuda bilmiyorum belki işimiz gücümüz yok belki ego tatmini falan yapıyoz yada valla bende anlamadım ...

Forum istatistikleri

Konular
133,386
Kullanıcılar
459,246
Son üye
mtuncturk

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri