CNC Stepper Sürücü Devresi

...Arkadaşımızın çiziminde kafa eğimli verilmiş yani iş mili montajı yapıldığında iş milinin yükü ve dengesi tam olarak hareket mekanizmasına ait lineer rulmanları üzerine denk geliyor buda güzel bir sonuç..........

Bu sonuca yanlis ulasmissiniz. Agirlik merkezi tam olarak en alttaki rulmanlar uzerine gelmeyebilir. Gelmesi icin ust mekanizmayi alt mekanizmaya baglayan vidalarindan soktugunuzde Pizza kulesi gibi yamukta dursa devrilmeden ayakta durabilmesi gerekir. Bunu saglamak cogunlukla zordur.

Bu tip yapilardaki asil amac spindle motor merkezinin alt tabla uzerinde kalmasini saglamaktir. Aksi takdirde mekanizma en uca gittiginde spindle motor tablanin cok disina cikacak ve burada ise yaramaz olu bir alan kalacaktir.
 
yazılarınızı beğenerek pür dikkat takip ediyorum.emeğinize ellerinize sağlık.bende yaklaşık 2.5-3 yıldır bir cnc yapacam diye tuturdum ve şu an mekanik kısmını bitirdim işçiliği iyi veya kötü bunca beklemekten sonra canıma tak etti bunlara dikkat etmeden mekanik kısmını tamamladık.gelelim beni hasta eden elektronik kısmı, benim yapacağım 3 eksen hazır aldığım devre 4 eksen üzerinde 4 step motor bir güç kaynağı lpt kaplosu var. ilk aldığımda bu alet çalışıyordu. mekanik aksamlarda denedim çalıştı daha sonra bunların x ,y, z eksenlerini ayarlıyordum ki kazara 4 kaplolu step motorun bağlantısını kaydırmışım.
devreden bir cıt sesi aceb ne bu koku demeye kalmadı. devrenin ışıkları söndü. bi baktıralımdedik meğer toshiba ta****h meğer kısa devre olmuş parca yanmış. kullanmadığım 4 düncü eksenle yerdeğiştirdik. devre çalışıyordu fakat 5-10 saniye geçmeden makina duruyor. bir iki denemeden sonra devre ye artık güç gitmez oldu sanırım yaktık devreyi.....

bu çalışmada aklıma takılanlar oldu yardımcı olabileceğinizi düşünüyorum.
-devre 1-2 dakikada el değmeyecek kadar ısınmıştı. bunu saoğutmasını nasıl yapabilirim.
-acaba entegre sıcaklıktan dolayımı yandı.
-yoksa arızalı step motorların bir etkisi varmı.(bu bilgi elktrnkci birinden duydum aslını merak ediyorum.)
-bir de mach 2 de motor turning kısmı ile oynadım. bundan kaynaklanmış olabilirmi. ( bi yerleri 500 diğer yerleri 50 yapmıştım.)

bunlarda olmasa idi makina canavar gibi calışıyordu. boşlukta farklı bir hızda , malzeme işlerken farklı hızda mach 2 onun için biçilmiş kaptandı.( bir iki daka çalışması bile insana başka hazlar veriyor)
 
Turgut maden arkadaşımızın güzel bir devresi var ta8xxx li optokuplor ve mıkro steplı fiyatida uygun istersen bir dene.
 
Arkadaşlar size bir sorum olacak servo motorlar hareketsizken belirli bir torkla durabiliyor mu yoksa bir fren tertibatına ihtiyaç var mı. Herkese iyi çalışmalar.
 
Normalde motor dururken tork sifirdir. Ancak motor miline yapilan en ufak mudahalede sistem hemen tepki vererek tork uretip yapilan mudahaleye ters yonde duzeltme yapar.

Dolayisi ile motor milini parmaklarinizla cevirmeye kalktiginizda mil kitlenmis sanirsiniz.
 
Arkadaşlar size bir sorum olacak servo motorlar hareketsizken belirli bir torkla durabiliyor mu yoksa bir fren tertibatına ihtiyaç var mı. Herkese iyi çalışmalar.
Hareketsiz/titresimsiz durmasi isteniyorsa fren kullanmak veya step motor kullanmak lazim. Servolarda, durmasi gerektigi anda mili ceviren bir guc gelirse, titreme oluyor.
 
umut kardeş devre şeması ve hex dosyasını banada gönderebilirmisin
[email protected]
 
merhaba 12f629la bir half step driver devresi buldum.mach3te şu an deniyorum pic çıkışlarına 4 adet led bağladım.mach3 x eksenine uyarladım devreyi.Gcode u işlemeye başladığında yani x ekseni faalken ledler yanıp sönüyor güzel fakat reset bastığımda veya stopla işlemi durdurunca hangi led veya ledler yanık kaldıysa o şekilde kalıyor.bunu bir motora bağladığımızda motoru kilitli halde tutmak içinmi yapılmış veya bir hatamı var ustalar deneyimi olan arkadaşlar yanıtlarsa sevinirim saygılar...
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,396
Mesajlar
917,235
Kullanıcılar
450,282
Son üye
emrekrtd11

Yeni konular

Geri
Üst