Dc motor hız kontrol devresi

Katılım
4 Nis 2020
Mesajlar
6
Puanları
1
Yaş
27
Merhaba.sorunuma çözüm bulabilmek için foruma üye oldum.
Bestway sidewinder model bir bot şişirme pompası ve bir ısı ayarlı havya kullanarak sıcak hava tabancası yapmak istiyordum, fakat aldığım hava pompası aynı zamanda yaz tatillerinde bot şişirmek için de kullanılmalıydı, bu yüzden pil ile çalışanını aldım.6v dc motora sahip olan bu arkadaş, gerekli 4 adet lr20 D boy pil ile ancak 30 dakika çalışabiliyor ve üfleme gücü yetersizdi.9 veya 12v olduğunu düşündüğüm eski bir powerbank bataryası ile motora direk güç verdiğimde inanılmaz üflüyor, bu hava gücüyle kendini itebiliyordu.bu bir dc hava pompası değil, miline pervane bağlanmış bir dc motor.
Elimdeki bataryayı kullanarak bu hava pompasını hem güçlü bir şekilde çalıştırmak hem de şarj edilebilir olmasını sağlamak istiyordum, ilgili videoları izledim, hız kontrol devresi yaptım fakat bataryadan direkt güç verdiğimde gösterdiği performansı, bu devrenin potansiyometresini sonuna kadar açmama rağmen göremedim.
Kullandığım malzemeler;
100k 50k 22k potansiyometre(tek tek denedim)
IRZF44n mosfet
9v(veya12v) powerbank bataryası
6v dc motor

aynı uygulamayı traş makinesi için de yaptım; İPhone 6 bataryası ile canavar gibi çalıştırdığım makinem, bu devreyi ekledikten sonra kesme ağzını zar zor çalıştırıyor.hız ayarı yapabiliyorum, evet! Fakat en yüksek hız çok yetersiz.. devreyi kullanmazsam eğer, kesme ağzı çok ısınıyor ve yüzümü yakıyor.

Bu hız ayarlı devre üzerinden, bataryanın direkt olarak sağladığı gücü nasıl alabilirim??

Elektrik işlerinden sizin kadar anlamam, anlaşılır bir cevabınızı bekler teşekkür ederim.
 

Ekli dosyalar

  • BB33A0FA-DA21-42EA-9E96-3B01EDB23BDE.jpeg
    BB33A0FA-DA21-42EA-9E96-3B01EDB23BDE.jpeg
    331.3 KB · Görüntüleme: 35
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
irfz 44 5v altında gate voltajı olunca sorun çıkartır drain ve source tam iletime geçmez arada direnç oluşur. bundan dolayı mosfet hem çok ısınır hemde motor yavaş döner. potansiyometre yi gerilim bölücü gibi bağladığınızı varsayıyorum. bu şekilde iken potun orta ucunda 5v ve üzeri bir gerilim varken mosfet iletimi iyi olur. 10v-15v civarında ise rds on direnci en düşük seviyede olacağından maximum güç almalısınız kaynaktan.
başka mosfet varmı bu mosfet bozuk yada bozulmuş olabilirmi?. genelde hız kontrol devrelerinde sizin için daha uygun şekilde 555 li pwm speed control devreleri var. basittir yapımı.
 
Merhaba cevabınız için teşekkürler, diğer mosfetleri de denedim sonuç aynı.ve dediğiniz gibi kısa sürede el değmeyecek kadar ısınıyor,soğutucuya bağlayıp hava pompasının üzerine yapıştırdım, her çalıştırdığımda biraz daha eritiyor.

söylediğinize göre 9-12v sandığım bataryam aslında sandığım gibi değil.. önce bunu ölçtüreceğim daha sonra bir kaç pili bağlayıp 5-6vdan fazla enerji alıp tekrar deneyeceğim.

hala çözemezsem söylediğiniz 555li pwm devresi hazırlamaya çalışacağım.en açıklayıcı cevap bu oldu çok teşekkür ederim.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,950
Mesajlar
913,851
Kullanıcılar
449,598
Son üye
kadir12366

Yeni konular

Geri
Üst