chiller soğutma gurubu

Arkadaşlar konuyu yeni gördüm de ondan soruyorum acaba tasarruf edilecek olan soğutma sistemi kaç dereceyi kaç derece soğutmak için tasarlanmış. acaba bilgi alabilirmiyiz.
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Arkadaşlar konuyu yeni gördüm de ondan soruyorum acaba tasarruf edilecek olan soğutma sistemi kaç dereceyi kaç derece soğutmak için tasarlanmış. acaba bilgi alabilirmiyiz.

Kaç derece soğutacağından ziyade kapasite üzerine konuşmak gerekiyor. Sisteme, soğutulacak bir makine bağlamakla, 5 makine bağlamak arasında bariz ısı enerji farkı olacaktır. (Q=m.c.Dt) Yani burada önemli olan Q (Isı enerjisi) değişimi için gerekli tasarruftur.
 
Zeybek26 Arkadaşım sadece farklı soğutma tekniklerine uygun olup olmayacağı konusunda bir fikir edinebilmek için çalışma şartlarını da bilmek gerekir. Çünkü sadece kapasiteye etken olan parametrelerden biride ortam sıcaklığı ve nem dir.
 
Son düzenleme:
Dönemsel eğitim veren bir kurumun teknisyeniyim.KIş nedeniyle ciller gurubunun suyunu boşaltmıştık .Mevsim itibariyle buyaz sezonunda çalışması gerekecek.Krozyon dan dolayı etkikenmişmidir.Ne yapmam gerek bilgisi olan aydınlatırsa sevinirim. Şimdiden teşekürler.
 
Zeybek26 Arkadaşım sadece farklı soğutma tekniklerine uygun olup olmayacağı konusunda bir fikir edinebilmek için çalışma şartlarını da bilmek gerekir. Çünkü sadece kapasiteye etken olan parametrelerden biride ortam sıcaklığı ve nem dir.

Kusura bakma alt-üst sıcaklık farklılıklarıyla ilgili merakını kapasite hesabı yapacağını düşünerek hatırlatmak istedim. Kapasiteniz; sisteminizin birim zamanda ne kadar suyun, kaç derece sıcaklıkta değişime uğratılacağı ile bağlantılıdır. Kondenserden dolaşarak soğutulan gazınız ve sıcak su arasındaki ısı transferiniz, chillerinizin kapasitesine bağlı olarak size fayda sağlayacaktır. Zaman zaman sıcak havalarda kondenserleri soğutma problemi yaşıyorsanız, bu soğutucu kapasitesinin yanlış tercih edilmesinden olabilir. Buna çözüm olarak kondenserleri ıslatarak giderilmeye çalışılır ama bu kesin bir çözüm değildir. Bunun dışında ortam sıcaklığınızın kapasitenize etkisi olmaz. Ki kondenserlerinizi periyodik olarak temizliyor, gaz kaçaklarınızı kontrol ediyor, gazınızdaki asit kontrolünüzü yapıyor ve fanlarınızın çalıştığınızdan emin oluyorsanız...(Nemin kapasiteye olan etkisini anlamadım)
Saygılarımla.
 
Bazı chiller sistemlerinde (şu anda Tunus ta bir projemiz devam etmekte) chiller ünitesinin soğutmasınıda su kulesi ile yapmaktayız. çünkü dış ortam sıcaklığı yazın 50 derece civarında. doğrudan radyatör ortam sıcaklığının 3 derece üstüne kadar soğutabildiğinden kompresör devre dışı kalmakta ve bazen boşu boşuna soğutma yapmaya çalışmakta idi. bizde gazı soğutan sisteme bir şekilde kule montajı yaptık çünkü nem az olduğundan kuleden su 30 derceler civarında çıkmaktaydı buda bir 4 yollu vana ile sisteme bağlamıştık. Yanlız diğer bir problem de daha önceki senelerde arabistan ve mısır gibi ülkelerde doğrudan kule kullanmış yetmediğinde chiller kullanmıştık. burada herhangi bir sorunumuz olmasın diye chiller kullandık buradada hava sıcaklığı çok çıktı.

Kule ile soğutmalarda dış ortam sıcaklığı ile nem ile orantılı olan "wet bulb" sıcaklığı ile orantılıdır. ama radyatörler genelde ortam sıcaklığına sadece yaklaşabiliyorlar.

Kapasite hesabına gelince walla ne yalan söylim hiç öyle bir teşebbüsüm yoktu. ben sadece tekniğini ve uygulama şeklini biliyorum sistemin. Hesaplamalar için profesyoneller uğraşıyor genelde bizim fabrikada.

Teşekkürler eder herkese sevgiler saygılar dilerim.
 
Dönemsel eğitim veren bir kurumun teknisyeniyim.KIş nedeniyle ciller gurubunun suyunu boşaltmıştık .Mevsim itibariyle buyaz sezonunda çalışması gerekecek.Krozyon dan dolayı etkikenmişmidir.Ne yapmam gerek bilgisi olan aydınlatırsa sevinirim. Şimdiden teşekürler.
Mutlaka etkilenmiştir.
öncelikle soğutma grubunun su hatlarında bulunan tüm pislik tutucularını söküp temizle .
cihazının kondanseri su soğutmalı ise,
kondanser kule hattında, özellikle de kulede biriken tortularıda mekanik olarak temizle.kondenserrin kapağını açıp önce mekanik olarak(boru harbisi denen cihazla)temizle ,sonrasında sülfamik asitle kondanser kule hattında kireç ve tortu temizliği ni yap.asitli suyu boşaltıp,kule hattına bir miktar soda veya sodyum bikarbonatlı su ile nötrolüze yap.kule hattın işletime hazırdır.
kondanserin hava soğutmalı ise işin kolay sadece kondanseri kimyasal kir çözücüler ile temizlemen yeterlidir.
chiller soğutma hattındaki pislik tutucular temizliği sonrasında soğutma su hattına ,dolaşan su oranına göre ,1 ton suya 200 gr. toz halde nitrit i ve edtayı ayrı bir kapta erit sistemine genleşme hattından dök .günlük tesisatın değişik noktalarından blöf yap.sistemden yoğun bir korozyon aktığını ve 10-15 gün sonra da sisteminin temizlendiğini göreceksin.

bu arada bu bahsettiklerim soğutma grubundaki su hatlarında yapacağın Bakım.soğutma gaz hatlarına yapacağın bakım hakkında soru sormadığından biliyorsundur diye yazmadım.
kolay gelsin.
 
teşekkürler eli,ne sağlık
 
chiller gruplar hakkında daha geniş kapsamlı bilgi paylaşabilirseniz daha iyi olur arkadaslar...
 
Chillerlerde enerji tasarrufu yapmanın çeşitli yöntemlerini değerli arkadaşlarım belirtmişler.
Hepsine ayrı ayrı teşekkür ediyor ve bir yöntemin daha oduğunu belirtmek istiyorum.
Eğer sisteminizde birden fazla chiller varsa,(servis devamlılığı için sistemerin büyük bir kısmında en az iki chiller kulnılır) ortak çıkış kolektörüne takılacak bir ısı sensörü ve basit bir plc ile chillerin birini master,diğerini slave oalrak atayıp tek makinanın kapasitesi yetene kadar tek chiler çalıştırıp,sistem belli bir ısı değerini aşınca ve master chiller %100 kapasiteye çıkınca slave chilleri devreye amak suretiyle sistemde iki makina yerine tek makina ile soğutma yapabiliriz.
Redundent olarak sistem tasaranabilir bir gün 1. chiller master iken 2 gün sonra 2.chiller master oabilir böylece master makinaya çalışma saati yönünden yüklenmemiş olunur.
Tasarruf:örneğin,4tane vidalı kompresörü olan iki adet chiller düşünelim gece vakti olunca bu iki chiller fazla gelmeye başlayacak ve ikiside kapasite düşüreceklerdir ve tel makinanın yapacağı işi,iki makina ile yapmaya başlayacaklardır.Ancak maalesef tek makinanın harcayacağından daha fazla enerji ile bu işi yapacaklardır hava soğutmalı ise kondenser fan kayıpları,su soğutmalı ise extradan çalışan bir kule pompası ve daha fazla sayıda ama yarı kapasiteyle çaşışan kompresör (bu ne demek?=bastığı gazın yarınısı kendi içerisinde çeviren, yarısını sisteme basan kompresör) unsurlarından dolayı %5-10 daha fazla reel güç çekiyor.
Master slave sistemi ile ihitiyacın az olduğu durumlarda ve özellikle gece vakitlerinde %5-10 oranında enerji tasarrufu yapmak mümkündür.Ancak programın çok iyi tasarlanması gerekmektedir slave chiller dereye alınırken ve devreden çıkartılırken güvenlik zaman şeridi programlamak gerek.Aksi taktirde ısı salınımları ve konfor bozuklğu yaşanabilir.
Ben kendi çalıştığım otelde,kendi yazdığım plc programı ile bu sistemi kurdum ağustos ayı başında devreye aldık sistemi.Ay sonu itibarı ile enteresan sonuçlar ortaya çıktı.Müşteri sayısı ve hava sıcaklığı artmasına rağmen elektrik faturası neredeyse aynı idi:).
İşletme olarak Günlük yakaşık 100kw ila 700kw enerji tasarrufu yapıyoruz.

Umarım faydalı olmuşumdur,bu konuda bir sorunuz olursa buradan sorabilirsiniz.

Herkese iyi çalışmalar...
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
128,196
Mesajlar
915,753
Kullanıcılar
449,973
Son üye
sfc16

Yeni konular

Geri
Üst