chiller soğutma gurubu

Herkese selamlar saygılar: paylaşım için tşekkürler
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Benim görüşüm,tasarrufu elektrik sisteminden çok,mekanik sistemde düşünmeniz.
1-Kondanser çok temiz olmalı.Bu çok çok önemli.
2-genelde temizliği çok zor olmakla birlikte,evoparatör temiz olmalı(genelde evoparatör çok kirlenmez)
3-Makinanın gazı tas tamam olmalı( temizlik yapıldıktan sonra,gaz basıncı ölçülmeli,sorun gözüküyorsa,kilo hesabıyla gaz verilmeli)
4-soğutulan su,ulaşacağı yere kadar,ısı kaybına uğramadan ulaşmalı.Yani izolasyonu çok iyi olmalı.
5-Gerek soğutma set değeri,gerekse,soğutulacak sistemin ısı set değerleri optimize edilmeli ki,gereksiz soğutma yapılmasın.
6-Eğer dönüş suyu çok sıcaksa,bir kule fandan geçirilerek ön soğutma yapmak,ciddi tasarruf sağlayacaktır.Özellikle bu kış ayında,çok verim alınabilir.
7-kullanılan motorların,rulmanları ve pompaların salmastraları sorunsuz olmalı ki,gereksiz kayıplar yaşanmasın.
8-sistemde kullanılan motorlar,yüksek verim sınıfındaki motorlarla değiştirilmeli.


alınabilecek elektriksel tedbirlere gelince,
Eğer su soğutmalı kondansere sahipse,kule fanı ve kule suyu pompaları, gözden geçirilmeli.Lüzumundan fazla devirde ve güçte çalışıyorsa,daha az enerji harcayan uygun bir motor takılmalı.Ve yine arkadaşların bahsettiği soft starter bağlanmalı.
Aynı şekilde chiller pompası( yani soğutma suyunu sirküle ettiren pompa) deviri ve gücü gözden geçirilmeli.Bu pompa sürekli kapatılıp açılmıyorsa,soft starter gereksiz bir yatırım olabilir.Ama kule pompası ve kule fan motoru sık sık devreye girip çıkar.O zaman soft starter işinize yarar.
Tabii bu saydıklarım genel olarak,chillerin yardımcı elemanlarıyla ilgiliydi.Chillerde asıl enerjiyi harcayan,kompressördür.Kompresörleriniz mutlaka bakımlı olmalı.Zaten baştan söylediğim kondanser temizliği ve izolasyon,kompresörün harcadığı enerji ile alakalı.Kompresörün daha verimli hale getirilmesi,helehele soft starter takılması,ciddi sistem değişikliği gerektirir.Çünkü soft starterle beraber,chillerin kumanda sisteminde değişiklikler yapılmalıdır.Genelde de bu tip makinaların kumanda sistemleri,cihaza has,özel bir kartla sağlanır.
Size bu yazdıklarım oldukça ciddi enerji tasarrufu sağlayacaktır.
Bizim 2 grubumuza ait 8 adet kompresör sürekli çalışıyordu.Aşırı derecede kirlenmiş kondanserimizi temizleterek,izolasyonu güçlendirerek ve,suyun makinalara gidişini,boruları kalınlaştırmak suretiyle kolaylaştırarak sadece 2 kompresör çalışır hale getirdik.
Umarım sizin de işinize yarar.
Kolay gelsin.

ben katılıyorum ustaya özellikle konderserler temiz olmalı alim allah patlatırsın bide gösterglerin arılazı olduğunu düşünürsen kar yerine zarar yaparsın..
 
Arkadaşlar Chiller klimalarda %25 enerji tasarrufu yapan tek sistem var izmir hugo boss fabrikasında denendi ve yaz sezonu icerisinde 55000 euro tasarruf yaptı. kurulan sistemin markası ECOTOR. araştırın daha fazla tasarruf yapanı bulamazsınız.
 
mustafa abi rhoss marka chıller hakkında bilgi verebilirmisin
 

Forum istatistikleri

Konular
128,210
Mesajlar
915,836
Kullanıcılar
449,989
Son üye
veyselknkc

Yeni konular

Geri
Üst