bitirme projesi

sampi

Üye
Katılım
16 Kas 2009
Mesajlar
9
Puanları
1
slm arkadaşlar
soba zehirlenmesini önlemek için bir devre yapacam.devre gazı algıladığında bir alarmı veya zili harekete geçirecek.yalnız gaz algılama devresini internette bulamadım yardımcı olursanız sevinirim.
şimdiden teşekkürler.
 
gaz algılamak için bir devre yapman gerekmez. Bu iş için sensör kullanabilirsin.
 
Merhaba
Arkadaşlar ben bu konuyu başka bir forumlarda da açıklığa kavuşturmuşdum.Soba zehirlenmelerinde alarm kullanmak olmaz.Nedenine gelince,soba zehirlenmeleri yarı yanmış kömürden çıkan CO(karbonmonoksit) ile oluyor.Zehirlenme şöyle oluyor,kanımızda bulunan tüm organlara O(oksijen taşıyan demir esaslı bir madde) olan hemoglobin gece yatarken solunum yoluyla alınan "CO" ile kimyasal bir bağ yapar ve hemoglobin "karboksihemoglobin"'e dönüşür.Bu madde beyine ve diğer organlara oksijen taşıyan bir madde olmaktan çıkar.Kişi de oksijeni yeteri kadar alamadığı için uyuşma uyuklama hali derinleşir.Hele gece yattıktan sonra tatlı ve derin bir uykuya dalar.Alarm bu durumda kişiyi uyandırırsa ne ala uyandıramazsa sonuç kötüdür.Bir başka konu da "CO" yanıcı bir gazdır eğer kapalı alanda çok birikirse en ufak bir elekrik sparkında(kıvılcımda)patlar.Benim görüşüm alarm yerine camları açacak ve de havalandırma düzeneği çalışacak bir sistem olması gerekir.Bu parametreleri göze almanızı tavsiye ederim.
 
karbondioksit sensörleri var. bu sensörlerden bir adet ile bu iş yapılabilir. ancak bu sensörleri piyasda bulmak kolay olmuyor.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,251
Mesajlar
916,207
Kullanıcılar
450,067
Son üye
ERENLER04

Yeni konular

Geri
Üst