Birden Fazla Trafonun Topraklanması TN TT

pelikan

Üye
Katılım
16 Tem 2010
Mesajlar
36
Puanları
1
Merhaba,
sahamızda 2 adet trafo var ve sahamızdaki koruma topraklamasının direnci 0,20-0,35 ohm arasında değişiyor.

Bu durumda;
1. TT topraklama yaparsak Nötr topraklaması 0,10 ohm'un altına olmalı.
Bu küçük olan direnci yakalamak için nasıl bir topraklama yapmalıyız?

2. TN topraklama yaparsak Trafoların Nötr topraklamalarını birleştirmemiz gerekiyor.(yerimiz çok geniş değil, o yüzden en baştan bir topraklama yapamayız.)
Trafonun birinde yaşanabilecek bir Faz-Toprak kısadevresinde diğer trafonun gerilim seviyesi etkilenir mi? 230V okunan değer 300-350'lere çıkar mı?
 
Son düzenleme:
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
1. TT sistemde nötr(işletme) topraklamasının koruma topraklamasından küçük olması gerekmez fakat işletme topraklamasının düşük değerde olması faz toprak arası kd durumunda diğer fazlardaki gerilim artışı azaltır.

2. Referans toprakları aynı olacağı için nötr üzerinde oluşan gerilim diğer trafonun nötr üzerinde oluşacağı için her iki trafodaki etkileri benzer olacaktır.
 
işletme ve koruma topraklaması için gerekli topraklama direnç değerleri formülleri odanın ajandasında topraklama direnci hesapları bölümünde bulunmaktadır,yalnız belirtmek isterim işletme topraklamasında eğer TT sistem yapıyor isen kullanırsın,TNS sistemlerde topraklama direncinin hiç bir anlamı yoktur çünkü TNS sistemlerde koruma topraklama direnci ile değil TMŞ termik manyetik şalter ile yapılır,isa ilisu nun bunla alakalı güzel dökümanları bulunur internetten aratabilirsin
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,190
Mesajlar
915,724
Kullanıcılar
449,960
Son üye
katzeimar

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst