Bir Otomasyoncunun yazılımı sizce ne olmalıdır ?

Nereden başlanmalıdır kısmıyla ilgili net birşey söyleyemem, çünkü herkese göre değişebiliyor gördüğünüz gibi ancak bence sonunda C# olmalıdır.
 
c++'dan sonra c# yerine direk c# ' başla. benim önerim c sonrasında c#.
 
Yeni bir HMI sistemi veya Scada sistemi üretmeyecekseniz.Özel uygulamalar dışında çok fazla kod yazmanıza gerek kalmayacak.
Şu anda piyasada satılan ürünler ile ilgili çalışma yapacağım derseniz Visual Basic script dili bile size yeterli olacaktır.Bazı operatör panelleri içerisinde kendilerine özel macro yazabileceğiniz hazır kodlarda bulunmaktadır.

Eğer seçiminiz kendi HMI ve scada sistemini oluşturmaksa (veya her özel proje için kendi yazılımınızı yapmak isterseniz) Yazılım+OPC sistemlerini kullanarak başlayabilirsiniz.

Örnek olarak Kepserver OPC yi inceleyerek başlayabilirsiniz
 
İlk önce bir karışıklığı ortadan kaldırarım. C++ ile C# ın komutları tamamen aynıdır. Eğer bir bilgisayar programı yazıyorsanız, dat.net veya farklı bir platform ile. C# dilinde bir çok fonksiyon hazır olarak size sunulur. C++ dilinde ise bu fonksiyonları ve header dosyalarını da siz yazmalısınız. Örneğin C# da bir buton oluşturmak için menuden buton seçip eklersiniz. C++ da ise ilk önce butonu yaratmalısınız. Yani ilk önce ekranda buton oluşturan bir kod yazmalısınız Görsel hiç bir nesne C++ da yer almaz. Bazı platformalar buton gibi kodları hazır kod olarak verir, onları kullanabilirsiniz.

Otomasyon üzerine çalışacaksanız, Vb veya C# öğrenmelisiniz. Daha hızlı ve kolay öğrenebilirsiniz. C++ hiç bir otomasyon uygulamasında işinize yaramaz. Ancak C++ komut'ları C# ile aynı olduğundan C++ öğrendiğinizde C# öğrenmiş olursunuz. Scada veya hmi'ler içersinde yazılan scriptler için C# veya Vb öğrenmek yeterlidir. Daha önemli olan öğrendiğiniz dilde daha ileri seviyelere ulaşmak olmalıdır.

Bir çok kişi, C++ öğrenerek daha prestijli iş yaptıklarını düşünür. Oysa yazdıkları programların başarılı olması daha önemlidir. Vb dili C# ve C++ dan daha kaabiliyetlidir. Yanlış duymadınız bilerek yazdım. Komut seti her ikisinden de daha fazla fonksiyon barındırır. Ancak bu fonksiyonlar aslında C'de de bulunan bir kaç fonksiyonun birleşmesinden oluşmuştur. Eğer Visual Basic'in adı Visula professional olsaydı her şey daha farklı olabilirdi.

Programlar low level'dan high level'a doğru kademelendirilir. En Low level dil assebly dır en high level ise scada diye biliriz. Sonraki low level C++ daha sonra C# ve Vb sayılabilir. Makine dilinden ne kadar uzaklaşılırsa seviye o kadar yükselir. Ne amaçla kullanacağınıza bağlı olarak dil seçimi yapmalısınız. Otomasyon için öncelikle plc,hmi ve scada öğrenilmelidir. hmi ve scada öğrendiğinizde Vb veya C# script yazım bilgisi gerekir. O zaman bunlardan birini öğrenebilirsiniz.

Sonuç olarak iki şey tavsiye edebilirim. İhtiyacınızı doğru belirleyin ve öğrendiğiniz dili derinlemesine geliştirin.
 
şimdi sen otomasyoncuyum diyosan c++ ögrenme dostum programlayacagın sey ne ilk once onu belirle kart tasarımlarına progam yazacaksan picbasic ve pic assembly ögren yanınada atmeli koy ... plc programlarım diyosan simens s5 veya kesinlikle ve kesinlikle tavsiyem codsys. ögren millet c++ yazmıs C# azmıs arkadaslar adam otomasyoncu icin demiş bu yazdıgım programları ögrenmek icin C++ basic Vb falan bilmeye gerek yok.
 
adam hmi programlama için c# ya da c++ dili öğreneceğim demiş... biri de çıkıp ne yapacaksın bu dilleri demiyor ilginç...kafa karıştırmaya birebir bizim millet:D
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,305
Mesajlar
916,561
Kullanıcılar
450,144
Son üye
Saffetarli

Yeni konular

Geri
Üst