Baraya Kaynak Yapımı Sonrasında Oluşan Gerilim Düşümü Hakkında

shugogo

Üye
Katılım
18 Şub 2007
Mesajlar
21
Puanları
1
30 cm * 5 cm ebatlarında bir Dc bara dan 100 ka ve 4.2 v geçmektedir.baranın uzunluğu 5 m. benim sorum bu barayı diğer bir baraya kaynak yaptığımız zaman. kaynak noktasının hemen öncesinde ve sonrası arasındaki gerilim kaybını nasıl ölçebilirim yada hesaplayabilirim.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
kaynak yaptığınız yerin hemen öncesine ve sonrasına voltmetrenin birer ucunu tutarsanız,oradaki gerilim düşümünü ölçmüş olursunuz.
kaynak yapılan yerin direncini ölçmek için de 4 uçlu ölçüm yapabilirsiniz.
 
direnç ölçümü hakkında biraz daha açıklayıcı bilgi verirmisiniz.
 
4 uçlu ölçüm cihazları var.ama siz de kendiniz ölçüm yapabilirsiniz.Şöyle;
direnci ölçülecek noktaya,düşük voltaj,verilir.gücü yüksek bir trafonun giriş gerilimi variyakla kısarak yapabilirsiniz mesela.Ölçeceğiniz noktanın giriş ve çıkışına gerilim verilirsiniz.Ve güç kaynağının akımını ölçersiniz.Sonra da verdiğiniz gerilimi ölçüp,ohm kanununa başvurursunuz.
Örnek:
Gerilimi, verdiniz ve ampermetreden 20 amper okudunuz.Verdiğiniz gerilimi ( boşta değil ama,baraya bağlıyken okuyacaksınız,yani açıkdevre gerilimi değil,kısadevre gerilimi) 200 milivolt okudunuz.
R=U/I formülünden
R=0,2/20
R = 0,01 ohm olarak okumuş olursunuz.
Bu yöntem ile, doğru ve hassas bir ölçüm yapmış olursunuz.Akım altındayken ölçüm yaptığınız için,ohm metreye göre daha gerçek ölçüm yapmış olursunuz.
NOT:
*ölçüm esnasında 10 amper 20 amper gibi yüksek sayılacak akımlar geçirmek,kabloları ve trafoyu ısıtacağından,dirençte değişmeler olacaktır.
*bu ölçümde ,kablo direnci ve bağlantı noktalarının direnci gibi dirençler de toplam dirence dahil olmuş olacaktır.
* özellikle bağlantı yerleri direncinin hesabınızı bozmması için ölçüm ve gerilim verme bağlantıları sıkı yapılmalı,temiz yüzeyden yapılmalı.Akım kabloları mümkün mertebe kısa ve kalın tutulmalıdır.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,360
Mesajlar
917,020
Kullanıcılar
450,227
Son üye
kullanıcı2343

Yeni konular

Geri
Üst