Balık üretimhanesi elektrik kesintisi

Anladığım kadarıyla akvaryum balıkları üretiyorsunuz. Eğer elektrik kesildiğinde başında olabiliyorsanız ups'in bittiği süreden sonra elektrik gelmeyince mevcut suyu alıp geri dökerek bu şekilde havalandırma işe yaramaz mı?

Tabiki, su değişiminde suyun her geri döküldüğünde suya oksijen katar, fakat bunun için elektrik kesintisinden haberim olması ve orda olmam gerekiyor
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Bu arada cevap veren arkadaşlara çok teşekkür ederim, zaman ayırmışsınız çok sağolun.
 
Bu hava motorlarının pilli olanları var sanırım. İnternette biraz araştırdım gördüklerin 2 adet 1,5 volt kalem pil ile çalışıyordu. yani 3 volt ile çalışıyor. bunalrdan 4 tanesi seri bağlanarak 12 volt bir akü ile kullanılabilirler. Fakat bu 4 lü ünitenin verdiği hava sisteminizi beslemeye yetermi onu bilemem.
 
Bu hava motorlarının pilli olanları var sanırım. İnternette biraz araştırdım gördüklerin 2 adet 1,5 volt kalem pil ile çalışıyordu. yani 3 volt ile çalışıyor. bunalrdan 4 tanesi seri bağlanarak 12 volt bir akü ile kullanılabilirler. Fakat bu 4 lü ünitenin verdiği hava sisteminizi beslemeye yetermi onu bilemem.

1 adet akvaryum olsa dediğiniz sistem çok rahat ve ekonomik olarak çalışır, fakat 15 akvaryum var :-(
 
Bu durumda ya birazdaha para harcayıp daha güçlü bir UPS alıcaksınız, yada oksijen tüpündeki gibi depolanmış bir havayı, elektrik kesintisinde devreye girecek şekilde ayarlayıp kullanıcaksınız. Aklıma başka birşey gelmiyor :)
 
Bu durumda ya birazdaha para harcayıp daha güçlü bir UPS alıcaksınız, yada oksijen tüpündeki gibi depolanmış bir havayı, elektrik kesintisinde devreye girecek şekilde ayarlayıp kullanıcaksınız. Aklıma başka birşey gelmiyor :)

Mevcut UPS'e akü ekleme mümkün değil dimi?

Bu arada en az benim kadar kafa yordunuz hakkınızı helal edin:)
 
Örnek olarak buradaki http://www.elektropazar.com/ekovat.htm ekovat komp. ü sizin ups inizdeki aküleri (büyük ihtimal 12 volttur) paralel bağlayarak çalıştırabilirsiniz.
 
Son düzenleme:
Sizin UPS inizde bulunan akünün Ah değeri düşük olduğu için anca 30-40 dk sağlayabiliyor. Sanırım sizin akünüzde yaklaşık 7Ah lik bi akü. UPS inize paralel olarak akü bağlamak süreyi uzatacaktır fakat akülerin şarj süresi de bununla birlikte uzayacaktır. Kaldı ki nasıl bi şarj yöntemi kullanıldı onuda bilmiyoruz. UPS firmasını arayıp akü eklemenin mümkün olup olmadığını sorabilirsiniz. Eğer 7Ah lik bi akü ise ve 3 saat falan gitsin diyorsanız 2 tane 7 Ah lik daha akü almanız gerekir bence ki bu da size ekstradan 80-90 liraya mal olacaktır. Yani toplamda 21 ile 24 Ah arasında değerlere ulaşmanız gerekiyor gibi geliyor. Benim fikrim bu. Paralel bağlı 7 Ah lik 3 akü ilk etapta 2-3 saat gitse de daha sonra bunun azalacağını da unutmayın.
 
Sayın Melihcevik güç akım ve gerilimin kombinasyonu olduğundan mevzu olduğu yerde sadece güç ile konuşulabilir ayrıca akımdan bahsetmeye gerek olmaz. Tabi sistemler için gerilimin zaten uygun olması gerekir. Diğer taraftan bilgisayar vb cihazın üzerinde yazan güçleri devamlı olarak sabit çalışan özelliği değil maksimum çalışabildikleri uygun güç anlamında olsa gerek.

Hava motorunun şu andaki 220V motoru 12V akü elektriğine uygun bir motor ile değiştirildiğinde belki çözüm sunabilir. Hava motorunun sökülüp yapılması gereken bu işlem, evvela uygun olup olmadığının anlaşılması açısından hava motoru sökülerek incelenip buradan resim vb paylaşılabilir.

Sayın Melihcevik in kapasitesi bu işe inşAllah/c.c.) yeter. Eksiklerini buradan da tamamlayabilir, ilerleyebilirsin. (Ve de yapmam diyenden değil yapamam diyenden kork sözünü hatırlatalım.)
Buzdolabı kompresörü ile kurulu ve ya hazır satılan(220V) ufak kompresörlerle kurulu bir sistem zor sayılmaz. Belki şu anki sistemden daha ucuzdur. Buradan gerekli bilgiler sunulduktan sonra kendin yapamadığın işlemler için uygun bir tamirci vb ne danışabilirsin. Depo havayı elektrik kesintisinde sürmek için kesintide devreye giren bir kısılmış vana ihtiyacı görünmekte.

Diğer taraftan araba lastik şişiren mini kompresör(20TL civarlarındaydı) yine araba tekeri vb bir depoya hava depolarsa bu da basitçe yine kısılmış vana vb sistemle elektrik kesildiğinde devreye alınırsa denenebilir ve de geliştirebilir.
Depo sistemleri kesinti zamanı için daha önce geniş bir zaman içerisinde hava depolama imkanına sahip oluyorlar ama kesinti olmadan da kullanılabilirler. Yani ihtiyaca uygun kapasitedeki sistemle hava motorunu hiç kullanmadan sistem oluşturulursa zaten devamlı depo hava ile çalıştığından elektrik gitse de depo hava ile çalışmaya devam eder. Devamlı çalışmasında da depoda azalan havayı yeri geldikçe devreye girerek tekrar doldurur.

Esasında verimlilik açısından en uygun sistemi ortaya koymak gerekir ama gerekli bir takım hesapların yapılması bir tarafa, öncelikli olarak gerekli ise poliüretan hortum(hava hortumu) vb basit ekipmanlarla iş belki 100Tl ye belki bulmadan bitirilebiliyorsa denenebiliir.
Birçok çözüm olmakla beraber fiyat vb de incelenmeli ve de web ortamında arattırılarak olası muhtemel imkanlara ulaşılmalıdır. 12v Dc Vakum Motoru - Alibaba.com'daki 12v Dc Vakum Motoru Üreticiler, Tedarikçiler ve İhracatçılar 12V dc akvaryum "hava motoru" gibi
Başarılar dileriz
 

Forum istatistikleri

Konular
128,616
Mesajlar
919,048
Kullanıcılar
450,618
Son üye
FerasFx

Yeni konular

Geri
Üst