asenkron motorlara yıldız üçgen yol verme şartı

çok güzel anlattınız Sayın ŞEF şimdi sıkıntım kalmadı ama şunu çok iyi anladım çok basit bir uygulama dahi olsa uygulamada kullanılan bütün elemanların çalışma gerilimleri ,akımları güçleri kontaktör güçleri ,kontaktörün bobininin bile ne kadar akım çektiğine kadar hesaplanmalı bütün parametreler iyi bilinmeli.

Arkadaşım
Sayın ŞEF 'in 220/380 için anlattıkları 400/660 için de geçerlidir.Alıştığımız için 400-380v diyoruz.Aslında herkes aynı gerilimi kullanmıyor.Bazı abonelerin kendilerine ait 660v çıkışlı trafoları olabiliyor.Bundan amaç akımı dolayısıyla kayıp ve malzeme tasarrufudur.
Bu aboneler 400v bir motoru yıldız bağlar.Motor sargılarına yine 400v indüklenir.400v çıkışlı aboneler üçgen bağlar yine 400v indüklenir.
HERZAMAN etiketi okuyun.Bahsettiğimiz işletmeler için üretilen 0,75kw motorlar bile üçgen bağlanır.0,75 motor yıldız bağlanır alışkanlığı ile yola çıkarsanız oturur ağlarsınız(şahsen olmasa bile ekibimden biliyorum)
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Sözkonusu motorda ayrıca bir hasar yoksa 380v şebekede normal çalışır.Aynı gücü verir.(660v'a kıyasla akım düşer güç sabit kalır)

Akim duserken guc nasil sabit kalir?

Voltaj etiket voltajinin 1,73 kati kadar dusuk. Yani sargilardan ayni akim gecse bile motorun etiket gucunu 1,73 e bolmemiz gerekmez mi?
 
Akim duserken guc nasil sabit kalir?

Voltaj etiket voltajinin 1,73 kati kadar dusuk. Yani sargilardan ayni akim gecse bile motorun etiket gucunu 1,73 e bolmemiz gerekmez mi?

Mekânı cennet olası ustam herzaman etiketi oku sonra bağla derdi.
Motor etiket bilgilerini gözden geçirirseniz 400v üçgen ile 660v yıldız için belirtilen gücün aynı olduğunu göreceksiniz.
660v motor yıldız bağlandığında sargılara 400v indüklenir.Üçgen bağlanır 400v verilirse de 400v indüklenir.Sargılara indüklenen gerilim aynı sargılar aynı olunca güç de aynı kalır.Akım düşerden kasıt 660v yıldız bağlandığında hat akımının 400 üçgene kıyasla 1,73 düşük kalacağıdır.(herhangi 220/380etiketli motorda olduğu gibi)
Bu tür motorları kullanmaktan amaç bir önce ki yazımda belirttiğim gibi kaybı azaltmaktır.Bunların etiketinde 400v üçgen yazan motordan farkı daha iyi yalıtım değerlerine sahip bulunmasıdır.Dolayısıyla aynı yük özelliklerine sahip 2 motordan 660v serisi daha geç zarar görür
 
yani yıldızda ve üçgende bobinlere uygulanacak olan gerilim üçgende nasıl oluyor yıldızda nasıl oluyor anlatırsanız sevinirim eml öğrencisiyim hoca anlatı anlamadım sefim bukanıda acıklayıcı bilgi verirseniz sevinirim
 
Faydası olabilir.
 

Ekli dosyalar

  • ASENKRON MOTORLARDA YILDIZ-ÜÇGEN YOL VERME VE JENERATÖR GÜÇ HESABI.rar
    13.6 KB · Görüntüleme: 139
yıldız üçgen morun dinamik frenlemesine ait güç ve kumanda şemasını nereden bulabılırım yardımcı olursanız sevinirim........
 
kısacası şöyle diyeyim etikette yıldız 220 üçgen 380 olmalıdır türkiye standartlarına göre sonra 5kw aşağısı motorlar yıldız üçgene gerek yok direk üçgenle kalkar birde benim bildiğim kadar bilzikli motorlar çok ağır yüklerde kullanılır bunda yıldız üçgen kullnılır diğer kısa devre rotorlu motorlardada kullanılır yani ikisindede kullanılır benden bukadar
 

Forum istatistikleri

Konular
128,302
Mesajlar
916,557
Kullanıcılar
450,141
Son üye
Rmzn44

Yeni konular

Geri
Üst