Arduino pulldown direnci sorunu!!!!

Katılım
21 Nis 2017
Mesajlar
83
Puanları
1
Yaş
30
Selamlar,

Bir buton ile step motoru hareket ettiriyorum. Normalde butona basmadığım halde step motor tetiklenip dönmeye başlıyordu ama bu problemi pulldown ile hallettim. şimdi benim soruma gelecek olursak bu pull down direnci ilerki zamanlarda bi şekilde arıza yaparsa ve step motor algoritma dışı çalışmaya başlarsa büyük bir olasılıkla kazaya sebebiyet verir.Bunun bir çözümü varmıdır?
 

Ekli dosyalar

  • D77DDE1F-3F5A-462A-93DC-3C07EAF7D2D6.png
    D77DDE1F-3F5A-462A-93DC-3C07EAF7D2D6.png
    29.5 KB · Görüntüleme: 14
Sorunuzun iki önemli kısmı var:

1.Direnç öyle kolay bozulmaz, kondansatör ve bütün yarı iletkenler bozulabilir ama direnç neredeyse imkansız, hele birde markasını bildiğiniz metal film direnç takarsanız, en güvenili elektronik parça olur, siz diğerlerinden, Arduino dan korkun.

2. Asıl önemlisi "pulldown dirençle halletim" dediğiniz olay, (çıkışlar için genellikle açık kollektör olan yerde pullup direnç gerekir).
Korkmanız gereken "noise" varsa kondansatör daha doğru bir malzemedir.
Eğer Arduino girişlerini kullanıyorsanız kondansatör, hatta "opto coupler" kullanmanız çok daha güvenilir olacaktır.

İşin döğrusu, şemanızı tam yayınlarsanız daha net bir şey söylenebilir.
 
Son düzenleme:
Mehmet bey,çıkışa degil girişe pul down direnci baglamış,burda ne gibi bir sorun olur,biraz daha acıklarsanız memnun oluruz.
 
Arduino üzerindeki atmega328'in girişlerinde dahili 20k lık pull-up direnci vardır. Girişi

pinMode(2, INPUT);

yerine

pinMode(2, INPUT_PULLUP);

olarak ayarlayıp, buton ucunu doğrudan gnd ye verirsen ve 2 ucunu "1" değil "0" da çalışcak şekilde kodunu değiştirirsen dirençsiz şekilde halledersin. Hem harici elemandan kurtulursun hemde soğuk lehim gibi ileride oluşacak dertlerin olmaz.

Eğer çok kritik bir iş yapcaksan harici bir kesme kullanarak motora giden çıkışları sürekli olarak izleyi butona basılmadığı halde hareket alırsa tüm işlemi durdurabilirsin.
 
Mehmet bey,çıkışa degil girişe pul down direnci baglamış,burda ne gibi bir sorun olur,biraz daha acıklarsanız memnun oluruz.
Girişe paralel direnç bağlamak giriş empedansıı düşürür, tabi ne değerde direnç bağlayacaksınız ve sizin buraya bağladığınız "çıkış" epedansınız ne kadar, o açıdan önemli.

Ancak asıl sorun "şunu taktım oldu, neden düzeldiğini bilmiyorum" şeklideki yaklaşımdır.
Eğer bir "noise" den bahsediyorsak girişe bağladığınız direnç te bunu düşürebilir ama doğru malzeme değildir, neden olduğunu bilip ona göre önlem almak gerekir, belkide ikisini birden takacaksınız vs.

İlginiz için teşekkür ederim
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,194
Mesajlar
915,742
Kullanıcılar
449,970
Son üye
Liliane

Yeni konular

Geri
Üst