Araç takip sistemlerini yeniden programlama.

snngny

Üye
Katılım
31 Ağu 2013
Mesajlar
6
Puanları
1
Merhaba arkadaşlar,

Elektronik ile ilgili herhangi bir okul okumadım ancak sadece kişisel merakım mevcut. Buna rağmen elimde eski bir projeden kalma yüklü adette Araç Takip Sistemi cihazını merak ettiğim için 1-2 tanesini heba etmeyi göze alarak içlerini inceledim, cihazın tasarım ve devresine ait resmi aşağıda bu mesajıma ekledim.

Sistemi incelerken geçen uzun süre içerisinde devreler haricinde (server kısmı, harita ve reverse geocoding vb.) tüm konularda bilgi sahibi oldum ve bazı hazır yazılımlar ile kendi harita sunucumu oluşturdum. Şimdi geriye kaldı amatör olarak bu cihazın kodları gönderdiği sunucu IP adresi, port ve diğer anahtarları değiştirmeye. :)

Sanıyorum aşağıdaki cihaz üzerinde bir kodlama yapılması gerekiyor ancak hangi komponent ne işe yarar ve ben bu cihazı bilgisayara nasıl bağlarım çözemiyorum. Bu noktada yardımcı olabilecek arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim.

- Ayrıca bir başka sorum daha var, ATS cihazlarına dışarıdan müdahale ile (ek devre, ek donanım vb.) hazırda içinde gelenden farklı bir sunucuya nasıl yönlendirebiliriz, böyle bir devre/donanım/cihaz yapılabilir mi?

Ruh amatör ve elde de boşta cihaz olunca kurcalamadan duramadım. :D
 

Ekli dosyalar

  • GPSCihazi2.jpg
    GPSCihazi2.jpg
    20.1 KB · Görüntüleme: 49
Merhaba;

Resim çok detaylı değil. Ama eğer üretici firma haberleşme için bi giriş çıkış koyduysa muhtemelen aradığın pinlerin adı rx-tx. Eğer yoksa öyle bi pin, bi mikrodenetleyici olması lazım onda muhtemelen şifre koruması vardır. Yeniden sıfırdan programlayabilirsin.

Bu arada sana bi tüyo, devrenin üstündeki komponentlerin model numaralarını google a yaz pinlerin dağılımını ve ne işe yaradığını bulursun datasheetlerden. Şimdi bi de gps den aldığı sinyali merkeze nasıl iletiyor? Oda önemli gsm modül mü kullanıyor?
 
Selamlar,

Öncelikle yanıt için teşekkür ederim. Aşağıya resmin daha detaylı halini ve cihazın boardının arka kısmına ait resmi de ekliyorum. Maalesef rx-tx etiketli bir nokta göremedim ancak R32 adında bir delik var üzerinde ancak bunun ne olduğunu anladığımı söyleyemem. :)

Sabahtan beri Google ile cebelleşiyorum her türlü numarayı girdim ama elektronik konusunda zayıf olduğum için tabii ki neyin ne işe yaradığını tam anlamıyla sizin kadar profesyonel olarak anlayamıyorum... Ayrıca cihaz GPS'ten aldığı koordinat bilgilerini ve diğer dataları üzerinde bulunan GSM modülü ile sanıyorum ki TCP/IP protokolünü kullanarak iletiyor. (Cihaz Sade Elektronik firmasına ait ve çok saçma bir cihaz. Zira Sade Elektronik kendisi de saçma ve HİÇ dürüst olmayan bir satıcıdır.)

Görüntü 1
P7naxaK.jpg




Görüntü 2
3Tu228p.jpg



Saygılar.
 
Evet kesinlikle böyle daha iyi :). Şimdi görüntü 2 de sim veya micro sd girişi gibi bi slot vAr. Onun ne girişi olduğunu biliyor musunuz? Ne işe yarıyor?

Yine görüntü 2 de solda gümüş bi komponent var. İşte o kristaldir. Onun hemen sağında bulunan siyah küçük çok pinli komponentse mikrodenetleyicidir muhtemelen. İşte program onun içinde bulunur. Muhtemelen adresler de öyle. Yani kartın içindeki mini bilgisayar odur diyebiliriz. Onun dışında bu bahsettiğimiz slotun çıkışında da bi entegre görüyorum. Anladığım kadarıyla sim girişi.

Eğer bu cihazın yani araç takip cihazının service manualini falan bulursanız daha iyi olur. Çünkü r32 denilen çıkışın ne olduğu muhtemelen orda vardır. Elinizde bu cihazdan yüklü adet varsa bilgilerini vermeleri lazımdı? Siz bu cihazları aldınız ama kullanamadınız mı?
 
Bahsettiğiniz slot SIM kart takmak için. Cihazda microSD veya benzeri hiç bir giriş soketi mevcut değil. Sadece 2 anten girişi (1 GPS, 1 GSM sarı yuvarlak slotlar), kablolama/elektrik için kare ve dört delikli bir slot ve SIM kart girişinden başka giriş portu yok. :)

Benim sektöre profesyonel olarak dalıp Arvento vb markalar ile kapışma hevesim yok zaten bu da şu anki durumumda elbette mümkün değil... Yapmak istediğim sadece bu sektör nasıl işliyor, cihazlar nasıl haberleşiyor bunu çözmek istiyorum. Forumda siz de dahil çoğu insan benim nasıl hissettiğimi eminim anlıyordur zira elektronik merakı olan herkes mutlaka küçükken evdeki cihazları açıp söküp bakmış ve geri takarken elinde fazladan civata kalmıştır. :D Benim de istediğim sadece cihazları amatör olarak kendi harita sunucum ile haberleştirmek. :)



Olayın hikaye kısmı ise şu şekilde;
Ben bu cihazları Sade Elektronik firmasının Tarık Akgüneş isimli bir bayiisinden bulunduğum ilçede şehir içi dolmuşlarına Güzergah Takip Sistemi yapabilmek amacıyla satın aldım ancak 7 ay boyunca Tarık bey gerek haritada durakları işaretleme ve gerek diğer konularda sistemi ayağa kaldıramadı ve düzene sokamadığı için şehir içi minibüs kooperatifi sistemi iptal etti. Yaklaşık 67 bin lira maddi ve ondan daha fazla manevi zarara girdim. :) Ardından proje iptal edildikten sonra cihazları araçlardan söktürürken farkettim ki bana takılacak denilen cihazlardan ÇOK ÇOK aşağıda bir model cihaz satılmış. Sonradan araştırdığımda Tarık Akgüneş isimli şahsın bir çok kişiyi aynı şekilde dolandırdığını, kimseyle sözleşme yapmadan 2 sene harita kullanım ücreti ödemeyeceksiniz diyerek ilk sene sonunda 1 senelik peşin fatura bedeli gönderdiğini öğrendim. Sonrasında zaten Sade Elektronik firmasına giden şikayetlerden dolayı Tarık beyin bayiiliği elinden alınmış.

Bu olaydan sonra Sade Elektronik firmasından şirketin en üst düzey personellerinden olduklarını iddia eden Mustafa ve Önder bey ofisime ziyarete geldiler, proje ile ilgili olarak her türlü yardımı yapabileceklerini söylediler ancak önce Tarık beyin kendilerine ödemediği benim ise 2 yıl ödemeyeceğim harita kullanım ücret borçlarını istediler, ben kendilerine kanıtlarıyla birlikte sistemin kurulmadığını gösterdikten sonra vazgeçtiler ancak bu defada ertesi gün telefonla arayarak cihazları alalım biz temizleyip size gönderelim dediler. Tamam dedim süper olur, bana kargo adresi gönderin dedim (elimde kayıtlı belge olması açısından) ancak 2 ayda 222 defa aramama rağmen Sade Elektronikteki Mustafa ve Önder bey bir satır e-posta yazıp yazılı olarak bana "Cihazları şu adrese gönderin temizleyip güncelleyip gönderelim" diye e-posta gönderemediler.

En son yakın bir dostumdan aldığım bilgi doğrultusunda Sade Elektronik Mustafa ve Önder beylerin bana tuzak kurup cihazları iç etmeye çalıştıklarını öğrendiğimde güvenip cihazları göndermediğim için mutlu oldum.

İşte olayın hikaye kısmı bu. :D
 
Öncelikle geçmiş olsun dileklerimi iletiyim size. Ve şunu söylemek isterim; bu mikrodenetleyiciyi yeniden programlamak için zaman gerekir. Ve ayrıca tüm cihazları bu şekilde sökmeniz ve o bahsettiğimiz küçük mikrodenetleyiciyi yeniden programlamanız gerekir.

Ben size programlama konusunda yardımcı olmaya çalışırım fakat uzun bi araştırma gerek çünkü herşeyden önce sistemi anlamak gerekir. Yani 0'dan bu kartı üretecek bilgiye ulaşmış olucaz. Sonuna kadar yardım etmek isterim. Bi altyapı kurup bitiremediğiniz projeyi bitirmeniz de mümkün. Tabi ben zaman buldukça yardım edebilirim. Bu cihazdan elinizde kaç tane var?

Ve en mikrodenetleyicinin üstündeki kodu tam okuyamadım. Yazma şansınız var mı kodun tamamını? Sanırım arm tabanlı bi mcu bu, yani en azından öyle yazıyor.
 
Teşekkür ederim. :)

Mikrodenetleyici (siyah çok kollu) devre elemanının üstünde yazanları artık yarın bildireyim az önce dükkanı kapatıp eve geçtim.
 
Ticarette ne yazık ki bu tip durumlar oluyor. Karttan görebildiğim sadece m72 oda gsm modül diğerini okuyamadım sanırım gps modül de o olacak gprs modülde gömülü bir derleyici yok, gsm dede olduğunu sanmıyorum. Şu yapılabilir; Modüller At komutlarıyla çalıştığı için yeni program yazılıp sadece mcuyu değiştirerek istenildiği gibi kullanılabilir. gprs modül tcp ip ye uygun zaman ve emek verilerek yararlanılabilir. Amacınıza uygun yapılandırabilirim özelden görüşelim, yada buradan da yardımcı olmaya çalışabilirim .
 
Teşekkür ederim zenze, özel mesaj gönderdim size.
 
0 532 0615415 beni arayabilirmisin cihazların akibeti ve proje aşaması hakkında görüşelim
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,190
Mesajlar
915,721
Kullanıcılar
449,958
Son üye
maxicten

Yeni konular

Geri
Üst