LUTFiBEY

Paylaşımcı üye
Katılım
19 May 2015
Mesajlar
813
Puanları
106
Merhabalar;
Güç kaynağı 2 ayrı hazır modülden oluşmaktadır. Ufak tefek değişiklikler yaptım.Değişiklikleri yazı rengi kırmızı olarak belirttim.
Akım sınırlaması ve volt ayarı modül xl4016 üzerinde vardı. trimpotları söküp pin takıp (biraz sıkıntılı oldu) potans ile kontrol etmek gerçekten haz verici. Ayrıca volt ve ampermetre takmasaydık zaten olmazdı.
Smps modülü olarak tam olarak aşağıda şeması verilen 12volt 8 amperlik modülü kullandım. (24voltluk 8 amperlik kart smps modül hem pahalı ve kutu için büyük boyutlu idi sanırım) Voltaj yükseltmek için R19 direncine paralel 15k lehimledim. Çıkış 16 volt oldu.
56419

Regüle modülü olan XL4016 zaten 10 ampere kadar ve 1.2 volt 15 arasını ayarlamak için (gerçekte sanırım 30 volt üzeri ama buna ihtiyacım zaten yok) gayet yeterli idi. Bu modülün CC volt ve CV amper ayarlarını sağlayan potları önyüze aldım. Krom metal kutudan modülleri İzolasyon için oldukça zaman harcadım ve tüm bağlantılar soğuk slikon damlacıkları ile kopmaya karşı güçlendirildi. XL4016 nın, akımı CV potu ile voltajda düşme olmaksızın 25ma den 6 ampere kadar ayarlayabildiğini kör yük altında ölçtüm. Bu esnada çıkıştaki olabilecek rfi ler için 1uF paralel kapasite ekledim. (Zaten şebekeye gidebilecek rfi common mode bobin seti ile korunuyor ayrıca belirteyim) Osiloskop çıkışı yük altında gayet temiz ve düzgündü.
Yaptığım testlerde voltaj düşümü olmaksızın 10 volt altında 2ohm kör yük ile (bir bardak su ısındı) ile 5 amperi radyatörlerde ısınma (hatta ılıma) olmadan 5 dakika denedim.5 amper zaten bana fazlasıyla yeterliydi.
SMPS in 8 amper ve regüle xl4016 nın 10 amperlik olduğunu tekrar yazayım.Bundan dolayı fan gibi bir ekleme aklıma bile gelmedi.
56420


Kutulama bu şekilde, Boyutları yükseklik 6cm genişlik 10cm ve uzunluk 13cm
Üstteki potlar voltaj için 10 Kohm ve 500ohm ince ayar için (1.2-15.7volt)
Alttaki pot ise 10 Kohm akım ayarı için (25ma-6Amper)

56418


Modülleri Türkiye'den temin ettim. (xl4016 robotronik sitesinden)
Video çekmedim ama, ilgili videolar için link veriyorum.



@serkan_48 ve @by lent @Mr_YAMYAM ve diğer arkadaşlara destek ve cevapları için saygılar
 
Son düzenleme:
Eline sağlık kardeş. Yalnız r19 direncine paralel 15k atman geri besleme değerini değiştirir ve sağlıklı olmaz . Voltaj yükseltmek için trafo sarımını değiştirmek daha sağlıklı olur bilgin olsun. Tl431 2.5 V ref voltajı ister 4/24 * 16= 2.5V eder yani cikis voltajin dedigin gibi yukselir ama bu yontem ile voltaj yukseltmek saglikli olmaz cunku devrenin trafo cikis kapasitorleri vb componentleri 12v cikisa gore yapilmis o yuzden uzun vadede devrende bozulma meydana gelebilir.
 
Son düzenleme:
Eline sağlık kardeş. Yalnız r19 direncine paralel 15k atman geri besleme değerini değiştirir ve sağlıklı olmaz . Voltaj yükseltmek için trafo satımını değiştirmek daha sağlıklı olur bilgin olsun. Tl431 2.5 V ref voltajı ister sen ise 3/23 * 12= 1.56V yapmışsın ref voltajın düştüğünden duty cycle değerin artmış ve buda çıkış voltajında bir miktar yükselme meydana getirmiş. Yüksek duty özelikle trafo da ısınma ve bozulma meydana getirebilir.
Teşekkür ederim. Neticede dediğiniz oldu ve 12volt 8amperlik bu modülden, yaklaşık 6.7 amper yük aldığımda ( Her yapının bir sınırı var neticede) mevcut 15.7 volt 13 voltlara düştü ki, zaten bir güç düşümü bekliyordum.
96watt lık bu smps modülden, 75watt güç alarak (beklentim en fazla 5 amper olduğu için) bu yükle yaptığım 5 dk lık test te voltaj düşümü ve ısınma ( ılıma dahi) görmedim. Ayrıca yükte çıkış voltajı osiloskop görüntüsü gerek ac gerek dc modunda lineer dı.
 
Son düzenleme:
Elinize sağlık. Güzel bir uygulama olmuş. Bu arada krom kutuyu nereden buldunuz aldınız yada yaptırdınız?

Bende benzer bir modül var elimde. Güzel bir kutu ile güç kaynağına dönüştürmek istiyorum.
 
Elinize sağlık. Güzel bir uygulama olmuş. Bu arada krom kutuyu nereden buldunuz aldınız yada yaptırdınız?

Bende benzer bir modül var elimde. Güzel bir kutu ile güç kaynağına dönüştürmek istiyorum.
Bir arkadaştan yadigar. Bir ara tatto merakı vardı ve üzerindeki regüleyi ve potansı yakmış, ve bana vermişti.

Kutu herşeydir. Kutu bulsam proje epey var. Yine de bütçe meselesi https://www.altinkaya.com.tr a bakın derim.
@serkan_48 sanırım sac kutularda (tabiki tarif telefonda nasıl oluyorsa) ilgili yerlere uygun boyutta delikleride deliyorlarmış.
Not: Markalama için" dymo omega 9mm " tabanca modelini öneririm.
BAŞARILAR
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
127,956
Mesajlar
913,895
Kullanıcılar
449,606
Son üye
rasit.

Yeni konular

Geri
Üst