Ayarlı güç kaynağı projem ( 0 - 30 volt 0 - 10 amper )

Erozyon tezgahı yukarı aşşağı servo kontrollü kısmına bağlanmış (elektro bakır) ve erkek olarak kendisinin dişisini yukarı aşşağı inip çıkarak (temas edince hassaslaşan hareket) elektriksel aşındırma tipi işlemle işleyen makinadır. Dişisi yapılmak istenen şekil bakıra işlenir bakır bu tezgaha bağlanır. İki ekseni(taban düzlemi) el ile ayarlanıp sabitlenir, yukarı aşşağı kısım ise servo kontrollüdür.

dalma.JPG

Tel erozyon ise, yukarıda bahsedilen tip işlemle parçaya açılmış(gayet küçük) bir delikten geçirilmiş altta ve üstte iki ayrı makaraya iki ucundan sarılmış bir telin (makar hareketine göre) aşşağıya ve yukarıya (makaraya sarılması ile) hareketi ile uygulanan elektriksel aşındırma işleminin, alt tabla iki ekseninin(taban düzlemi) bilgisyar-servo kontrolü (cnc) ile hareketi vesilesi ile düzlem üzerine bir şekil çizer gibi parça içerisinden parça çıkarılmasıdır.(Alt üst makara tabirini mantıksal olarak ifade ettik; alttaki resmin en alt sağ kısmının bir solunda bir makaranın tek dönme hareketi ile bir tarafın sarıldığı diğer tarafın bırakıldığı uygulama var. Resimdeki iki makara, telin bir tarafa ve diğer tarafa yaklaştığı iki ayrı anı göstermekte.)
tel.JPG

Bu makinalar kimi zaman cnc işini azaltır kimi zaman mekanik yönden zorlaşan (zor geometriler, çakının girme sorunu, malzemenin yüksek sertliği...) işleri başarır. Tel erozyon diğer normal erozyonun kabartma çıkarır gibi yaptığı işi yapamaz. Ama sac kesme kalıbı tipi işte, tel erozyonun (iş bitince) tablasından alınan/sökülen parça kesme kalıbının dişisini, erozyonun kesip çıkardığı parça ise erkeğini oluşturarak; tek hamlede ve aynı malzemeden kalıbın stratejik kısmını yapmış olur.
dalma tel.JPG

Ancak tel erozyonun çalışması için iki makaranın dönerek teli sarmasına bağımlıdır ki, makaranın birinde tel bitme durumuna gelince makaralar durur ve ters dönmeye başlar. Çünkü tel delikten geçmeli ve dönmelidir ve de (genelde) kaynak vb iki ucunun birleşmesi mevzu değildir. Bu çalışmanın devamlı olması için işlem hassasiyetine sadık bir kaynak usulü ve ya tel değil de dekobaj ucu tipi tek tarafı bağlanan bir sistem keşfetmek gerekir. Dekobaj bıçağı gibi bir araç kullanılsa, işlem için gereken incelikte rijitliğini koruyamayıp işleme esnasında sabit duramayabilir ama rijitlik aşılırsa bıçağın hareketsiz kalması sorun olabilir ki onun için de titreşim düşünülebilir. Tabi yukarı aşşağı titreşimden büyük istenilen özelliklerde hareket de verilebilir.

Diğer bir alternatif tel alt ve üstte gerdirilir ama makara vb sarım yolu ile değil sabitlenmiş uçları arasında bahsettiğimiz gibi titreşim ve ya hareket ile aşşağı yukarı oynatılır. Bu çözümler makaralara sarılması gereken uzun tel ihtiyacını ve de dur-kalk çalışma zaaflarını eleyecektir. Ve de tel erozyona alt ve üst makara hareket farklılığı eklenirse, kesme erkeği (ek bir işlemle) keserken kesmeyi yapan kısımdan kalanı daha küçük olup kesme kalıbındaki çalışmasını efektifleştirebilir.
 
Son düzenleme:
Verdigin bilgiler icin cok sag ol...Benim takildigim konu guc kaynagi konusu...
 
merhaba serkan bey;

bana 0-30 volt ayarlı 15A akım verebilecek bir güç kaynağı lazım.Yardımcı olabilir misiniz ? Yada elinizde var mı hazırda böyle bir kaynak
 
Akım ayarı olarak sabit akım gerekmiyor ise böyle bir devre önerebilirim.
 
Serkan abi nasılsın ? Naptın ayarlı güç kaynağı işini ? Bende osiloskop hala yok şu ayarlı güç kaynağı işine başlayayım mı bilemedim :) Başlasam 7-24 o proje adarım kendimi kafaya takarım fakat şu sıralar elektrik iç tesisatları öğrenmeye çalışıyorum, bi mühendisin yanına gidip geliyorum projeleri okuyabilmek için. Turizm işinde olduğumuz için orayı da bırakamıyorum. Projeye başlasam diğer elektrik tesisatını öğrenmeye ara vericem onun için de projeye başlayamıyorum. Napayım bilemedim. İkilemde kaldım. Fethiye ye gel yazın takılırız :)
 
Selam kardeşim. @wolf351

Güç kaynağı işi malesef evdeki iç işleri bakanı ile sürtüşmemiz sonucu proje rafa kaldırıldı. Bakanlık kararı ile tüm elektronik hobimle alakalı takım ve aletlerim bir koliye toplanarak balkondaki ardiyede yerini aldı. :( :( :( üzülerek malesef belirsiz süreli askıya aldım.

Ayarlı güç kaynağı konusunda meanwell markasının çok güzel bir smps ini buldum. Modifiye için bir kaç değişiklik ile şekillendirdim. Bu smps i hem sabit akım modunda hemde sabit gerilim modunda çalıştırabilecektim. Ayrıca 5 - 30 volt arası kontrol sağlayacaktım. Hevesim kursağımda kaldı.

Fethiye ye yine gelicem iş için yurt dışından parça bekliyorum. Gelirsem uğrarım ararım mutlaka. Kendine iyi bak. Görüşmek üzere.
 
Sayın @selahattin123

Aşağıdaki resimdeki devre ile 0 - 22 volt 10 amper akım çekebilirsiniz. Devrenin girişini minimum AC 30 volt ve uygun güce sahip bir trafo ile beslerseniz ve MJ15004 güç transistöründen 1 adet daha eklerseniz bu devre 0 - 30 volt ve 15 amper verebilecek değerlere ulaşacaktır. Girişteki kısa devre koruma devresidir. Çekeceğiniz maksimum akıma göre tekrar düzenlemek gerekebilir.

Not : Her transistörün çıkışına düşük omajlı wattlı direnç eklemelisiniz. 0.015 ohm 5 watt gibi. Ayrıca transistörleri güzel bir soğutucuya monte etmelisiniz.

Eğer yapmak isterseniz beraber tartışarak devreyi son haline getirip uygulamasını yapabilirsiniz. Bu arada değerli ustam @Mr_YAMYAM abimi burada anmadan geçemeyeceğim. Bu devre kendisinin dizaynıdıtr. Çok değerli bilgi sahibi bir ustamızdır. Kulakları çınlasın ona böcüklü çay ısmarlıcam eğer gelirse buralara.

Kolay gelsin.

1384725069.png
 
voltmetre ve ampermetreyi hazır alıcaksanız ,
http://urun.gittigidiyor.com/ev-ele...-mavi-kirmizi-led-dijital-voltmetre-133311499

bu ürünü tavsiye edebilirim, kendim güç kaynağımda kullandım, gerilim olarak maksimum 35 volt, akım olarak kısa devre anında 19-20 amperi gördü, 25-30 saniye kadar 15 ampere maruz kaldı fakat sorun yaşamadım hiç ( tek kötü yanı harici beslemeye ihtiyaç duyuyor, yükü beslediğim kaynakla beslediğimde garip sorunlar yaşadım, belki de ben hata yapmışımdır, sorunu minik bir telefon şarj cihazı kullanarak çözdüm (5v) )
aynen hocam bu cihaz ile arayüz harika olur yüksek akım okuya bilmek için drenç kullanmayı düşünüyorum
 

Forum istatistikleri

Konular
128,126
Mesajlar
915,242
Kullanıcılar
449,839
Son üye
Qkay

Yeni konular

Geri
Üst