analog sensörler

alaaddin

Üye
Katılım
12 Ağu 2008
Mesajlar
251
Puanları
1
Yaş
40
arkadaşlar elimde bir analog sensör var parmak kalınlığıda bir pamuğun incelik ve kalınlığını ölçüyo buna görede değişken voltaj olarak çıkış veriyo bu sensörde hem +10 hemde - 10volt birlikte kullanılıyo ne için hem + hemde - voltaj kullanıldığını açıklar mısınız teşekkür ederim
 
Kodunu gönderibilirsen teknik dökümana göre daha iyi bir yorum yapabilir.Ama simetrik beslemenin sebebi içinde difransiyel opampların olduğundan dolayı simetrik beslemeye ihtiyaç duymuş olabilir.
 
Difransiyel opampların çalışma seklini anlatan bir kitaptan alınmıştır :


Yükselteçler (Operational Amplifiers) fonksiyonel olarak daha önceden biliniyor ve kullanılıyordu. Bu tür yükselteçler bir takım transistör direnç kondansatör gibi elemanlarla daha önceden yapılabiliyordu. Fakat pek çok devre elemanı gerektirdiği için Tümleşik Devrelerin kolayca yapılabildiği teknoloji elde edilene kadar çok gerekmedikçe pek kullanılmadı. Bu elemanın temel görevi "iki girişi arasındaki gerilimin yada sinyalin farkını alarak yani kendi içinde bir toplama/çıkartma işlemi yaparak, elde ettiği değeri kendi kazancı kadar yükselterek çıkışa vermektir.
Yukarıdaki tanımlamaya dikkat edilirse İşlemsel Yükselteç yada op-amp iki temel parçadan oluşmaktadır. Birincisi iki girişi olan ve bu iki girişin "farkını" alan bir devre, ikincisi de farkı alının sinyali yükselten bir devre. Bunlardan ikincisine epeyce incelediğimiz için geçiyoruz. Şimdi kısaca fark alan bölümü inceleyelim.
Differantial "fark alan" Yükselteç:
Bu yükselteçlere Türkçe okunuş biçimi ile, yaygın olarak "diferansiyel" yükselteç de denir. Aşağıdaki şekilde bir diferansiyel yükselteç devresi görülmektedir.

Şekildeki bütün devre elemanları özdeştir. Dikkat edilirse devrede iki adet güç kaynağı vardır. Devre yek güç kaynağı ile de çalışabilir. Fakat transistörlerin beylerine ilave bayas dirençleri gerektirir. Devrenin detaylı çalışma içimini bir kenara bırakıp kısaca incelersek;
Devredeki iki giriş olan V1 ve V2 birbirine eşit yada sıfır olursa, transistörlerden geçen akım birbirine eşit olur. O zamanda çıkış voltajı Vo sıfır volt olur. Devrenin giriş voltajlarını değiştirirsek, örneğin V2 sabit tutulup V1 değiştirilirse Vo da V1 ile aynı yöne değişir. Bu nedenle V1 kaynağının bağlı olduğu uca "non-invertnig" yada evirmeyen uç adı verilir. Eğer V1 sabit tutulup V2 değiştirilirse Vo V2 ye ters yönde değişir. Bu nedenle de V2 nin bağlı olduğu uca "inverting" yada eviren uç adı verilir.
Peki her ikisi de değişirse ne olur derseniz, o zaman hangisinin değeri daha yüksekse Vo, o yönde değişir.
 
şimdi burda 6 tane parmak kalınlığında pamuğuk (biz şerit diyoruz) 2 diskin arasından geçiyo analog sensörde pamuğun (şeritin)incelik kalınlığını ölçüyo diğer bir deyişle 2 disk arası mesafeyi ölçüp plc ye analog voltaj olarak sinyal gönderiyo sensör voltaj dönüştürücüden +12 ve -12 volt dc ile besleniyo birde sensöre gelen com ucu var şimdi soru şu genelde + ve - voltajın enkoder sistemlerinde kullanıldığını duymuştum burda ne amaçla kullanıldığını tam anlayamadım (gece vardiyasında çalıştığım için ürün kodunu akşam öğrenip yarın göndersem olur mu)
 
Kısaca şöyle diyebiliriz.Sensörün içindeki elektronik devre bir yerden referans noktasını seçip karşılaştırarak çalıştığı için, içindekiki elektronik entegreler simetrik bir güç kaynağından beslenmesi gerekiyor.Çalışma yapısından dolayu bu böyle...
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,216
Mesajlar
915,874
Kullanıcılar
449,997
Son üye
Ali5534

Yeni konular

Geri
Üst