Analog Sensör Eğrisi

Katılım
2 Tem 2020
Mesajlar
42
Puanları
1
Yaş
40
Arkadaşlar hepinize kolay gelsin,
Yeni aldığım basit bir sensörle alakalı anlam vermediğim bir sorun yaşamaktayım. Elimde Tilt sensör benzeri titreşim ölçen bir sensör var. Bu sensörün iki bacağı var. Bunlardan birisi gnd diğer ise verinin aktarıldığı bacak. Verinin aktarıldığı bacağı arduino üzerinde analog olan A1 pinine bağlıyarak sensörün ürettiği veriyi okumaya çalışıyorum ama arduinoya gücü vererek seri çiziciyi açtığımda ilk olarak yüksek bir değerden zamanla sıfıra inen bir grafikle karşılaşıyorum. Bu sensör basit bir sensör üzerinde hiçbir aktif/pasif elektronik bileşen yok. Etkileneceği herhangi bir kaynakta bulamadım. İstediğim bu sensör gücü aldığı anda sıfırdan başlayıp titreşimi hissettiğinde yükselmesi. Sorunu daha net anlayabilmek adına seri çizicinin görsellerini de paylaşıyorum. Umarım konu ile alakalı yardımcı olabilirsiniz. Şimdiden hepinize teşekkür ederim.
 

Ekli dosyalar

  • 1.png
    1.png
    109.4 KB · Görüntüleme: 12
Sensorun adi yazsan iyi olurdu.

Islemci power on asamasinda bir takim isler yapip senin sensoru okumaya basliyor ya.

Iste tam bu araya 1 kac saniyelik gecikme koy. Boylece gecici davranis sorununun bitmesini beklemis olursun.
 
Sensorun adi yazsan iyi olurdu.

Islemci power on asamasinda bir takim isler yapip senin sensoru okumaya basliyor ya.

Iste tam bu araya 1 kac saniyelik gecikme koy. Boylece gecici davranis sorununun bitmesini beklemis olursun.
mikro kontrolcü olarak atmega 328 p kullanıyorum. sensör olarak da ani şok ölçme üzerine bir sensör kullanıyorum. Mevcutta ki kod zaten 5 saniyelik bir gecikme ile okumaya başlıyor fakat okuma işlemi başlar başlamaz enteresan bir şekilde böyle bir eğri çiziyor. okuma işlemi başladıktan sonra da 5 saniyelik bir gecikme ile seri monitör/çiziciye yazdırma komutu verdim fakat gene aynı eğri profilini gösteriyor. daha da net olabilmesi açısından devrenin bağlantı şemasını ve kullandığım kodu sizinle paylaşıyorum. Umarım bir çözüm yolu bulabiliriz.
 

Ekli dosyalar

  • kod.PNG
    kod.PNG
    37.8 KB · Görüntüleme: 8
  • şema.png
    şema.png
    193.2 KB · Görüntüleme: 8
Delay 5000 satirini silip for dongusundeki 5000 degerini 50000 yapmayi dene.
 
Delay 5000 satirini silip for dongusundeki 5000 degerini 50000 yapmayi dene.
Dediğinizi birebir yaptım hatta 100 değerinden 100000 değerine kadar biner biner yükselterek sensörün verdiği tepkileri ölçtüm. Maalesef sonuç hala aynı. Öte yandan sensörün bozuk olacağını düşünerek 12 sensör daha denedim ve hepsinde sonuç birebir aynı. Anladığım kadarıyla bu sensörü atmel328p kontrolcüsüne direk bağlayınca bu şekilde sonuç verecek. Peki sensörü direk bağlamak yerine ne gibi birşey yapmak gerekiyor ki bu eğri ortadan kalksın acaba?
 
Serial print satiri bir sekilde analog devreyi etkiliyo olabilir.

Beslemen yeterince guclu mu?

Sensorun adi nedir?
 
Beslemeyi atmega328p sağlıyor, 40mA maksimum akım verebiliyor 328p'nin pinleri. öte yandan voltaj olarak ise 5V veriyor. Yani son tahlilde 40mA ve 5V'luk bir beslemesi var. Sensörün tek sayfalık datasheet'ini paylaşıyorum. Ben ilgili dökümanda bu sorunun çözümüne yönelik çok fazla bilgi bulamadım. Umarım sorunun çözümüne yönelik bir adım daha yaklaştırır bizi: https://www.switchelectronics.co.uk/pub/media/pdf/ASLS10.pdf
 
Bu basit bir switch. Bahsettigin sorun olmamasi lazim. Bu sensoru ADC ile okumana da gerek yok. Herhangi bir input pininden dogrudan acik kapali bilgisini okuyabilirsin.

Seri cizici dedigin nasil bir cihaz/program ise ve AC kuplaj modu gibi bir modu varsa grafigi o da yanlis cizdirebilir. DC kuplaj modu varsa ona set etmeyi dene.
 
Çok teşekkür ederim. o zaman bu sensörü aç kapa bir anahtar gibi düşünmek gerekiyor. yani bu sensörden 0-1023 arası değer okumak sağlıklı değil devreye anahtar gibi bağlamak gerekiyor anladığım kadarıyla doğru mudur?
 

Forum istatistikleri

Konular
128,179
Mesajlar
915,654
Kullanıcılar
449,940
Son üye
yavuzturan

Yeni konular

Geri
Üst