AMPÜLÜN GÜCÜ NASİL BELİRLENİYOR

Hazır inverter kullanıyorsanız 220 volt ac ile çalışırsınız. Kendiniz yapıp dc dönüşümünü sağladıysanız çalışma voltajını nerdeyse % 50 arttırmışsınız. Ampulunüzde kısa sürede bozulacaktır. Kondansatörde kullanırsanız 400 voltu geçersiniz bu da çalışma geriliminin iki katına yaklaşır. Ampul direnci soğuk iken düşük olduğundan enerji verildiğinde yüksek akımlar çeker bu da diyotunuzu bozar. Daha yüksek akımlı diyot veya köprü diyot kullanarak sorunu çözebilirsiniz.

teşekkür ederim yorum için.

ampul ilk çalışırken fazla enerji cekiyor anladıgım kadarıyla o yuzdende diyot yanıyor.
yüzde 50 artırmaktan kastınız ampulu değeri olan 230 da değilde 310 voltta calıstırmam değil mi ?

kondansatörde kullanırsanız 400 voltu geçersinizi açıklarmısınız orasını anlayamadım.
 
soruyorum o halde nasil ve neden artar?

220V olan şehir gerilimi aslında gerilimin etkin değeridir. Yani tepe değeri*0.707 değeridir. Doğrultulduğunda kondansatör ile Pratik olarak voltajın tepe değerine eşitlenmiş olur. Yani 220/0.707=311V. Bu sebeple voltaj yükselir. 0.707 nereden gelir dersen karekök2/2=0.707
 
[MENTION=49289]ibora[/MENTION], alternatif akimin tepe gerilimini biliyorum.altarnatif akimin gerilimini olcen volt metre ise etkin degeri olcer. Dogru akim gerilimini olcen olcen voltmetre ise ortalama gerilimi olcer.Benim merak ettigim neden ortalama deger degilde tepe deger baz aliniyor. benim bildigim ve haptigim uygulamalarda AC gerilimi dogrultugumuzda aksini bir miktar gerilim duser. Oda neden Diod larin O.7 V ta iletime gecmesinden.
 
Yukarıda bahsedilen artma benim açıkladığım tepe değerine eşitlenme olayıdır.
 
cunku inverterler 310volt dcden 220 volt rms değeri olan ac gerilim üretebilir. tepe değerini 310 volt olmadan dcden ac yapmaya kalkarsanız gercek sinüs 220 volt rms elde edemezsiniz. 220 volt baz alırsanız 154 volt rms değeri olan tam sinüs bir ac geriliminiz olur.
 
Şu devreni paylaşsana Toyer, önce 1n4007 tak dene sonucu yaz önceki mesajımda yazdığım gibi smpsli devrelerde 1n4007 den oluşan köprü kullanılıyor piasada evinde
 
Şu ampül ve ohm değerlerini merak ettim. Bende bi lamba bulup ölçümleyeyim bari.. soğukken düşük ısınınca direnci yükselecekmi soğukken kaç ohm çalışırken ne kadar akım çekiyor bi deneyeyim çok meraklandım. ya bi hata yapıyoruz yada gerçekler bu ??
 
Şu ampül ve ohm değerlerini merak ettim. Bende bi lamba bulup ölçümleyeyim bari.. soğukken düşük ısınınca direnci yükselecekmi soğukken kaç ohm çalışırken ne kadar akım çekiyor bi deneyeyim çok meraklandım. ya bi hata yapıyoruz yada gerçekler bu ??

gerçekler bu ustad bence. 1n4007 ile de denedim. diyot bişey degiştirmez zaten tahminimce. ampulu direk trafo cıkısına baglıyorum trafodan kare ac cıkıs var. lamba yanıyor sorun yok. lambayı baglamadan bu sinyali dogrultuyorum gene sorun yok. ama lambayı baglayınca diyotu yakıyor.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,607
Mesajlar
919,007
Kullanıcılar
450,608
Son üye
cemaliev

Yeni konular

Geri
Üst