Akım Sensörü Yardım?

edos marka akım sensörü işini görür. idtediğin değeri girersin o değeri geçince çıkış verir. ama fiyatı biraz pahalı gelebilir.
 
arkadaşım akım geçecek kablo üzerine bobin sarıp geçen akım oranına göre bobin üzerinde oluşan gerilimi istediğin şekilde dogrultup kullanabilirsin.
 
Çünkü sarılacak olan bobin için emaye kaplı bakır tel deneme yanılma ile yapılmasını ön gördüğünüze göre astarı yüzünden pahalıya çıkabilir.

iki spir eksik, üç spir fazla sarıp denemekle astar fiyatı artmaz hocam :)

Gidip bir makara emay* kaplı tel almaya da gerek yok, izole tesisat kablosu da iş görür.


bu arada @ferittt arkadaşın önerisi de güzel



*emay: cam hamuruna çeşitli maden oksitleri katmakla elde edilen bir maddedir..
toz halindedir; ısıtılınca erir, sonra donarak katılaşır.
 
Sn. tyildizak;

1. Ben tabiki bir makara emaye kaplı bakır tel alın demiyorum ama şuna da emin olabilirsiniz ki bir kaç amper dahi olsa reed röleyi çektirecek bobinin kokolay izoleli tesitat kablosuyla yapmaya kalkıldığınızda bayağı büyük bir bobin olacakmış gibime geliyor.

2. Deneme yanılma ile elektrik işleri yapmanın aslında son derece tehlikeli olacağınıda unutmamak gerek.

3. Hangisi doğru arkadaşlar emaye mi emay mı? Yanlış bilgimiz varsa düzeltelim
 
Son düzenleme:
Sn. tyildizak;

1. bir kaç amper dahi olsa reed röleyi çektirecek bobinin kokolay izoleli tesitat kablosuyla yapmaya kalkıldığınızda bayağı büyük bir bobin olacakmış gibime geliyor.

Hocam, lafın altında kalmamak için gece mece demeyip sıvadım kolları, uygulamayı yaptım, videosunu çektim, izleyip faydalanan olursa ne mutlu...

Videoda görülen bobini, daha önce de dediğim gibi izoleli tesisat kablosu ile kurşunkalem üzerine 10 spir sararak oluşturdum. İzleyeceğiniz görüntü çekildiği sırada üzerinden yaklaşık 2 Amper akım geçiyordu.

Videoda görülen reed röle'yi atıl duran bir kapı alarm kontağından söktüm, 9V pil ile bir led'i anahtarlayacak şekilde bağladım.

Sonuç göreceğiniz gibi olumlu oldu. Bu konuyla ilgili kafalarda soru işareti kalmamıştır umarım.

Video Linki:

http://video.google.com/videoplay?docid=7140102693277408266


2. Deneme yanılma ile elektrik işleri yapmanın aslında son derece tehlikeli olacağınıda unutmamak gerek.

Katılıyorum, elektrikçi olmayan bu işlerle uğraşmasın

"Bunu sakın evinizde denemeyin" :)



3. Hangisi doğru arkadaşlar emaye mi emay mı? Yanlış bilgimiz varsa düzeltelim

Emay, kaplanan maddenin adıdır, "emaye" ise emay kaplı demektir.

Bkz: [Bakır üzerinde cam: Emay | 10marifet.org
 
Neyse Arkadaş sayenizde (sayemde de denebilir :) ) deneme yanılma yapmadan sizin yaptığınızı kopyalıyabilir.

Bu arada yapılan işin tanımı aslında bir indüksiyon bobini yapmak ve içinden geçen fuko akımları ile reed röleyi hareketlendirmek.


Tebrikler.

NOT: Bu devreyi yapacak arkadaşlar Elektrik şakaya gelmez aman DİKKAT!..
 
sn. tyildizak
video için çok teşekkür ederim çok yararlı olmuş.
Sormak istediğim birkaç şey var reed röle sadece on-off oluyor değil mi?
Orada reed röle yerine bir hall effect transistör kullansak , ana telden geçen akım hakkında bize birazcık bilgi verir değil mi? yani bir hall effect sensör yeterli olur mu? aynı durumda hall effect sensör kullansak 5v gerilimle beslesek çıkışında ne görürürz acaba ?
ayrıca hall effect sensörü bobin içine değil de direk akım geçen kablonun yanına tutsak yine etkilenir mi? Yani bize işleyebileceğimiz düzeyde bilgi verir mi?
teşekkürler
kolay gelsin
 
Hall sensör denemedim ama mümkün olabilir tabii. Maalesef elimde olmadığı için kesin birşey söyleyemeyeceğim.
 
akım trafosu bulamıyorum kolay kolay yanlız elektor elektroik bana burdan temin edebileceklerini söyledi
NCR INDUSTRIAL LTD.
50A lik 10-15 mm nüve içi genişliği olan akım trafosunu 2-3 dolara alınabileceğini söylediler
arayanlar olursa yardımcı olabilir.
Ama stokta olmadığı için bunun 10-15 gün elime geçme süresi var , buranın dışında özel akım trafoları temin edebileceğim yer var mıdır?
 
Sn. camby;
Eğer istediğiniz devre, akımı gerilime çevirip ve bir şekilde başka bir gerilim ile karşılaştırmak. diye düşünüyorum. Bu işlemi yapmak için LEM adaptörünü çok pahalı bir çözüm diye düşünüyorum. Piyasada 100/1 A olarak özel akım trafoları bulunmaktadır. bu akım trafosunun çıkışına bir köprü diod bağlayarak ve köprü diodunda çıkışına 10 OHM luk bir direnç bağlarsanız yaklaşık olarak 100 A akım çekildiğinde 10 ohm luk direncin ucunda 10 voltluk bir gerilim okursunuz. bu şekilde tasarlanmış herhangi devre işinizi görecektir.
lem sensörümün çıkışında örneğin 7ma rms değeri olan bir sin dalgası var , bu akımı da katalogtan baktığım 150ohm'luk bir dirençten geçirdim , bu şekilde yaklaşık 1.1 volt elde ediyorum , hadi diyelim kabloyu 2 kere doladım yeni değerim 2.2 volt oluyor. Akım trafosu uyguladığımda da benzer çıkışı alıcam sanırım, şimdi ben bunu köprü diyottan geçirdiğim zaman , elde ettiğim küçük gerilim bu diyotları iletime sokmaya yetmeyecek tahmin ediyorum , gerilim diyotların üzerine düşecek,
Mesela rms değeri 5ma i geçtiği zaman röleyi tetiklemesi gereken bir devre tasarlarmak istiyorum nasıl yapabilirim sizce ?

kolay gelsin
 

Forum istatistikleri

Konular
128,217
Mesajlar
915,886
Kullanıcılar
450,000
Son üye
ozproje46

Yeni konular

Geri
Üst