Akıllı Bina Otomasyon İşi

plc artık günümüzde gerçekten mükemmel bir başarı gösterdi tek kelimeyle mükemmel plc yle artık herşey çok daha kolay
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Merhaba ;

Logo kullanırsan dokunmatik kontrol paneli kullanamazsın.Plc kuyllanılılabilir.Ayrıca dokunmatik operatör panel ile eve görsellik katabilir ve tüm odalardaki sıcaklıkları ayrı ayrı girebilir evdeki hangi lambaların açık kapalı olduğunu görebilir ve dokunmatik panelden kontrol edebilir ayrıca güvenliği devreye alıp çıkartabilir ve IP kameraları farklı bir panel kullanmadan izleyebilirsin.12-13 bin $ değil 5000 € ya lüks bir ev otomasyon sistemi kurulur.Yaptığımız uygulamalar var bununla ilgili.Bir demo çantamız var gösterebiliriz.


Logo'ya takılabilen AS-I Operator paneller var. Ayrıca 5000€ Logo'nun yanında çok pahalı. Logo+8 Genişletme modulu (Toplamda 16 I/O+OP panel)+Programlama kablosu 700€ yu geçmez. Programlamasını iyi bilirsen en kralını kurarsın.



Ayrıca sıcaklık konfor vs. isteği belirtilmemiş. Ama yine de Analog değerlendirme sayesinde Hepsi Logo ile mümkün. Yaratıcı olun.


42 Dairenin komple programlanması ve kurulumu toplamda 40.000 TL yi geçmez. Malzemelerde de iskonto anlaşması yaparsanız daha da aşağı çekilir. İhtiyacınız olan tek şey işi bilen biri.


Alın size Operatör Panel;

Text Display - Micro Automation LOGO! - Siemens

Basic Versiyonunda zaten üzerinde panel ile geliyor;

Siemens AG - Industry Automation and Drive Technologies - Micro Automation LOGO!
 
Son düzenleme:
Fluke bnce en iisini söyledi bnde bu konuyu takip ettim benimde bi kaç söyleyeceklerim war.Eğer binada görsellik istenmiyorsa yani bundan kastım Operatör panelleri,bunun için bnce GEMO marka plc sistem için uygun olacaktır hem ucuz hemde I/Q sayısı bnce yeterli olacaktır GEMO Plc nin kendi üzerinde paneli war zaten AR-1A ve AR-2A modellerinde war ama yinede tabi sistemi yapacak kişi bilir artık.
 
Selamlar

Öncelikle yorum yapan arkadaşlara teşekkür ederim.

Yapılan yorumlar ve akla takılan sorular için ilave birkaç şey söylemek istiyorum.

1- Ev sahibinin tercih ve isteklerine göre adapte edilebilecek bir sistem istemiyoruz.
2- Sistemin ev dışından kontrol edilebilmesini istemiyoruz. Sedece evin içindeki bir konsoldan kontrol edilebilmesini istiyoruz.
3- Çıkış sayısına gelince bir tanesi su vanasını kontrol edecek, bir tanesi gaz vanasını kontrol edecek, bir tanesi elektrik kontaktörünü kontrol edecek ve bir tanesi de hırsız alarm sirenini kontrol edecek. Yani bence 4 tane. Tabi hırsız alarm sireninin çıkışı aynı zamanda site guvenlik birimine de iletilecek ama bence bunun için ayrı bir çıkış gerekmez, aynı çıkış guvenlik merkezinede götürülebilir.
4- Giriş sayısına gelince bir tane su sensörleri için, bir tane gaz sensörleri için, bir tane duman sensörleri için ve bir tane de hareket sensörleri için, yani bence yine 4 tane. Tabi bu sensörlerden birer tane olmayacak herbirinden 2 yada 3 tane olacak ama bunların aynı girişe bağlanabileceğini tahmin ediyorum. Yani bir tane gaz sensörü kolidorda, bir gaz sensörü de mutfakta olsa ve herhangi biri gaz kaçağını tespit etse sistem tüm gaz girişini kesecek. Sistemin hangi sensörden alarm aldığını bilmesine gerek yok.
5- Kullanıcının sistemi kontrol edebilmesi için sabit bir konsol lazım.
6- Bir de LCD ekran lazım. Kullanıcının ne yaptığıı görebilmesi için.

Bunlar benim temel elektronik bilgime göre gereken bileşenler...

Şimdi bu duruma göre yorumlarınızı ve yaklaşık maliyet değerlendirmenizi bekliyorum.

Teşekürler...

Kullanıcı sistemi ne şekilde kontrol edecek. Kullanıcının kontrol etmesi gereken bir durum göremiyorum ki ben burada. Genel olarak sensör algısında göre sistem tepki vermeyecek mi?

yani otomatik çalışma olacak. Aklındakini anlayamadım. o kısımda biraz daha açıklayıcı olabilirsen ufak çaplı bir fiyat çıkmak üzere meydana.

Ha bu arada , sensörler vesaireyi de bu sistem fiyatına dahil edecek misin?
vana, vana motoru, vs de bu sistem tarafından kontrol edilecek. Mekanik ve elektrik olarak ayrıca düşünmen gerek.

Birde Güvenlik odasından bütün evlerdeki uygulamalar görünsün istiyor musun
Yazılım ona göre değişecek. Vs vs vs :)

Akşam bi ara detaylıca bakıcam ama sen daha net bi açıklama yap istersen.

Saygılar
 
Selamlar

peacex arkadaşın soruları üzerine ek açıklama yapıyorum.

1.Kullanıcının tek kontrolu konsol üzerinden olacak.
2.Kullanıcı istediğinden sistemin tamamını veya bir kısmını devre dışı bırakabilecek. Örnek olarak; hareket dedektörlerinden gelen alarmları dikkate almaması için bu özelliğini kapatabilecek veya su sensörlerinden gelen alarmları dikkate almamasını sağlayabilecek.
3.Sadece hırsız alarmları merkeze iletilecek. Keza eger su alarmı varsa sistem zaten su girişini kesecek merkezin yapacağı birsey yok. Ama hırsız alarmı olduğunda merkeze iletilmesi lazım.
4.Toplam fiyatı merak ediyorum. Her sensörden 2 tane olsun, 1 tane motorlu su vanası, 1 tane motorlu gaz vanası ve bir tanede kontaktör lazım. Tabi ayrıca elektronik sistemler plc, konsol, lcd, logo artık ne kullanılması gerekliyse. Tabi bunlar benim kafamdakiler, ben bu konuda pek bilgili degilim. Yani bazı ayrıntıları eksik veya yanlış düşünüyor olabilirim. Düzeltmelerden memmun olurum.

Teşekkürler.
 
asıl işimiz bina otomasyonu(ısıtma,soğutma,havalandırma). Bu sistemi daire başına yaklaşık 2200 euro+kdv'ye yaparım.

-pano yapımı ve malzemeleri (trafo-röle vs..)
-cpu
-16 dijital input
-8 dijital output
-5.7inç LCD dokunmatik panel (16renkli, 320x240 pixel)
ve diğer saha ekipmanları.
cihazlar arası kablo çekimi-kablo ve montaj dahil değildir.


merkezi sistem den izleme istenirse ilave 10000 euro+kdv, bu daha sonrada yapılabilir. mevcut sistem merkezi sisteme bağlanmaya uygundur. merkezi sistem kurulduğunda daireleri internetten izlemede mümkün olacaktır.
 
Son düzenleme:
Tahminen Sambay arkadaşımızın çıkardığı fiyat benim de buldugum fiyata denk geliyor. Belki biraz daha az olabilir.

Vana motorları
vana gövdeleri
plc ünitesi
lcd ekran vs

Birde programlama ve mühendislik hizmetleri haliyle.
 
42 Dairenin komple malzeme, programlanması ve kurulumu toplamda 40.000-50.000 TL yi geçmez. Malzemelerde de iskonto anlaşması yaparsanız daha da aşağı çekilir. İhtiyacınız olan tek şey işi bilen biri.


Ben daha bişi demiyorum.
 
Logo vb. text displayler ile ancak amatör birşey yapılabilir.Önemli olan tam donanımlı aydınlatma kontrolünü sıcaklık kontrolü ve izlemesini SMS ile evin kontrlünü , internetten kontrolü sağlamaktır.Akıllı ev kavramının ucu geniş.Ama tüm bunların olmadığı ev akıllı ev değil programlanabilir ev adı altında karşımıza çıkar.Text display ile Ip kameralar ile kontrol paneli üzerinde görüntü alan touch panel arasında dağlar kadar fiyat farkı var.Görüntülü interkom sistemini ayrı kurmanıza gerek yok.LOGO ile müzik yayın gibi fonksiyonlar kullanamazsınız ve en önemlisi kişi evini zor kontrol eder.
 
istediklerin zor bir olay değil ARLA akılı ev otomasyon firması ile görüş sana bir fiat cıkara bilirler hemen iki yıl kadar önce ümraniyedeki yerlerinde ufak bir seminer almıştım onlardan şuan daha ileri olduklarına eminim hem kolay bir sistem projeni bildir gerekli yardımı alırsın kolay gelsin
 

Forum istatistikleri

Konular
128,217
Mesajlar
915,885
Kullanıcılar
450,000
Son üye
ozproje46

Yeni konular

Geri
Üst