ac motor devir yönü devresi

candodo

Üye
Katılım
4 Ağu 2009
Mesajlar
6
Puanları
1
Yaş
51
selamlar

arkadaşlar elimde 2 d/d lık 3 w gucunde 9 v ac ile çalışan bir motor var.evet yalnış duymadınız 9v ac ile çalışıyor.bu motor için defalarca aramama rağmen kaynak bulamadım ınternette.bu motor için devir yönü değiştirilebilecek ve ufak aralıklı olsada hız ayarı yapılabılecek bır devreye ıhtıyacım var.hıc bır kaynak bulamadım yardımcı olursanız sevınırım.çok hassas bir hız kullanılacagı ıcın minimum yarım devir maxımum 2 devir olması kafidir.

teşekkürler..
 
motor parçalanabiliyor mu? rotor statordan ayrılabiliyor mu? içerisinde kucuk bir kondansator olması gerekır yardımcı sargısı vardır.dıger turlu bu motoru asla tek fazla 9v da calıstıramazsın.kondansator varsa baglantı uclarını degıstırırsen motorun ters yonde doner
 
selam

maalesef motor parcalanamıyor zaten ufacıcık bır motor.içindede bir suru dişli var.dış uclarına bır kondansator baglasak gıbı bır cozum olabılırmı acaba?
 
önce ortak ucu ohm ölçerek bul ana sargı ucu ve yardımcı sargı ucu arasına kondansatör bağla besleme uclarını yer değiştirdiğinde motor yönüde yer değiştirir.
 
arkadaşım anladığım kadarıyla o motorun statoru sargılı rotoru sabit mıknatıslıdır servo motor misali diyebiliriz tam olmasada. belkide teyp motoru mantığı var görmeden zor fakat yön değiştirmen zor görünüyor ayrıca motor nasııl bir yerde kullanılıyor
 
selamlar


arkadaşlar cevaplar için saolun.motorun içini açtım.öncelikle ozel yapım bir motor.bır suru dişli var içinde.rotor sabit mıknatıslı stator sargılı.dişlileri cikarıp enerjı verdıgımde.her enerjıyı acıp kapadıgımda mil farklı yonlere dondu.sonradan farkettımkı ilk dişlinin altında kararsız donmemesi için yani tek yone donsun dıye bır kılıt var.bu kılıdı ters cevırerek ıstedıgım yone donmesını sağladım.sonra toplayıp calıştırdım oldu.motorda iki cıkıs ucu var bu sebeple ortak ucu bulmak gıbı bır durum yok.motor ustundekı degerler aynen soyle:
9v ac motor
3 w
2/3 d/d
bu ters osmos cıhazının saat motoruydu.şimdi en azından bu motora gore hız kontrol devresi yapabılırmıyım?bahsettıgım hız şu ankı max hızı ve daha düşük değerler.bu konuda bılgısı olan arkadaşlar yardımcı olabılırse sevınırım ...
 
Motorunuz senkron motor ve bunun devir sayisini ancak frekansla degistirebilirsiniz.

Motorunuz kucuk guclu oldugu icin cok basit bir yontem soyle olabilir.

TDA2003 tarzi bir amplifikatorun cikisina hoparlor baglar gibi motorunuzu baglayin.
Amplifikator girisine de 50Hz sinus dalga osilator den sinyal girin. Osilator frekansini degistirdiginizde motor devride degisecektir.

555 tipi osilator cikisina baglayacaginiz 2 transistorlu bir devre ile cikis kati yapip cikis sinyalini seri kondansator uzerinden motora uygulamak da bir baska yontem olabilir.

Yada L298 kopru devresi ile yapabilirsin.
 
cevap için cok teşekkur ederım.esas mesleğim elektrık ve elektronık ıle hobı derecesınde ılgılıyım.şimdı bahsettıgınız 55 ve 2 transıstorlu basıt frekans degıştırıcı devresı ıcın bana yardımcı olabılırsenız sevınırım..
saygılarımla
 

Forum istatistikleri

Konular
128,191
Mesajlar
915,727
Kullanıcılar
449,964
Son üye
lelaxi

Yeni konular

Geri
Üst