Monofaze 0.75 kW bir motora (2 kapasitörlü) inverter ile devir ve dönüş yönü kontrolü eklenmesi.

Katılım
19 Tem 2020
Mesajlar
12
Puanları
1
Yaş
56
Merhabalar.

Önceki soruma aldığım faydalı cevaplardan cesaret alarak ikinci bir konu açmak istiyorum: Bir ahşap tornasına takılı monofaze 0.75 kW bir motora inverter ile devir ve dönüş yönü kontrolü eklenmesi.

Motorun üzerinde iki tane kapasitör var (sanırım biri çalışmaya başlarken, diğeri çalışırken işe yarıyor).

Tornanın aslında mekanik bir hız kontrol mekanizması var (varyatör kullanılmış) ama yeterince düşük hızlara inmiyor, dengesiz parçalarla çalışırken epey sorun yaşıyorum. Benim hedefim motora bir MF-MF sürücü bağlayarak hız kontrolünü oradan yapmak. Varyatör de devrede kalacağı için epey hassas bir hız/güç kontrolü elde edebileceğimi umuyorum. Hayal kısmı böyle güzel de, hayal edilenin yapılabilirliği konusunu değerlendirmeye yeterli bilgiye sahip değilim.

Okuduğıum diğer sorulardan gördüğüm kadarı ile bu motorların değişik tipleri var (yardımcı sargılı veya değil, ..), kapasitörler de başka bir faktör. Motorun tipini bilemiyorum.

Motor plakası, kablo bağlantısı ve kapasitör fotoğrafları aşağıda ekli..

Bahsettiğim hedef için elektrik konusunda acemi birinin uygulayabileceği bir çözüm varsa kaynak veya yordam paylaşmanızı rica ediyorum.

İlgi gösterecek arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim.

Arifi Köseoğlu

Motor Plakası:
motor_plakasi.jpg


Kablo bağlantısı:
kablo_baglantisi.jpg


Kapasitörler:
baslangic_kapasitoru.jpg


calisma_kapasitoru.jpg
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
kolay gelsin öncelikle 1 fazlı motorlara kondanstör bağlantılarının olması nedeni ile frekans konvertörleri ile yol verilmiyor kısaca kondanstör sıkıntı çıkartıyor senin için nacizane çözüm önerim elinizde ki monofaze motorun yerine aynı güç ve devir de trifaze motor kullanıp frekans konvertörü ile ayar yapman kolay gelsin
 
Tesekkur ederim cevap için. Evet, sanırım ya bu haliyle idare edeceğim ya da söylediğiniz çözümü uygulayacagim. Güzel bir gun dilerim.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,135
Mesajlar
915,326
Kullanıcılar
449,857
Son üye
Bluent

Yeni konular

Geri
Üst