abb robotu kaynaklarda delik azaltması

loopus

Üye
Katılım
5 Haz 2009
Mesajlar
2
Puanları
1
arkadaşlar işletmemizde ABB s4 IRB 1400 kaynak robotu var ancak kaynaklarda delik çıkıyo bunu nasıl önleyebiliriz yardımcı olursanız çok sevinirim...
 
Kaynakta delik bırakılması kaynağın metale yoğun olarak işlemesi ve yanmayı kısıtlaması için kullanılan kaynak esnasında gazaltı teli ile kimyasal reaksiyon gösteren Argon 20 ya da Argon 5, Argonshield gazının kaynağa nüfuz etmediği anlamına gelir. Bu yüzden Torç nozulundan gelen gaz miktarını kontrol etmelisiniz. Bu miktar içinde bilya olan bir tüpe benzer özel bir aletle ölçülür. Kaynak yapılan prosese göre torç ucundan 8 ila 15 bar arası Argoshield gazı gelmesi gerekir. Ayrıca Torcun yüzey ile arasında 1-2 cm mesafe olması gerekir. Çünkü bu mesafe daha yüksek tutulursa Argoshield gazı torç ucundan çıktığı gibi kaynağa etki etmeyerek havaya karışır.
 
Kaynakta delik bırakılması kaynağın metale yoğun olarak işlemesi ve yanmayı kısıtlaması için kullanılan kaynak esnasında gazaltı teli ile kimyasal reaksiyon gösteren Argon 20 ya da Argon 5, ...
Hocam bu gazların içerisinde Argon'dan başka gaz var herhalde. Çünkü Argon asal gazdır ve kimyasal reaksiyona girmez. Argon'un kullanılmasının sebebi asal gaz olması nedeniyle kaynak yapılacak yerden oksijenin uzaklaştırılmasıdır. Çünkü yüksek sıcaklıklarda çok hızlı oksitlenme olur ve kaynağın kalitesini olumsuz etkiler. Delik kalması olayı kaynağın kesintili ilerledğini gösteriyor. Ya ilerletme mekanizmasında veya akımda bir düzensizlik söz konusu olabilir.
 
Evet kimyasal reaksiyondan kastım o zaten atmosferden gelecek zararlı oluşumları kaynak banyosundan bertaraf etmek için Gaz kullanılır. Eğer gazı sisteme sokmazsanız yüksek ısıda ergiyen tel içerisine hava dolarak kaynağı "köpüklü" dediğimiz dayanıksız ve kalitesiz iş elde edilir. Genelde Gazaltı kaynağında Argoshield adı verilen Argon, oksijen ve karbondioksitten oluşan 230 Barlık tüplerde ya da merkezi sistem ile dağıtımı yapılan gaz karışımı kullanılır.

Delik kalması olayı kaynağın kesintili ilerledğini gösteriyor. Ya ilerletme mekanizmasında veya akımda bir düzensizlik söz konusu olabilir.

Bu şekilde zaten düzgün kaynak yapamazsınız çünkü tel ilerletilmesi ya da akım zayıflaması telin torç memesine yapışmasını ve kaynağın durmasını sağlar. Kaynak hiç tutmaz. Köpüklü yapılması tamamen gaz ile alakalı. Eğer hamlaça gelen, gazı ileten borularda problem yok ise gazın basıncının yükseltilmesi sorunu çözecektir. Ama bunun prosese göre bir standardı var. Gereksiz yere yüksek gaz kullanmak sadece israfa neden olur.
 
aakadaşlar bilgileriniz için teşekküerler önce kaynakta köpöklenme olayı yok sadece ara ara yani yaklaşık her parçada kalem ucu büyüklüğünde yada daha ufak delikler oluşuyo buda tekrar işlem demek bunu önüne nasıl geçerim torçun ucndan gelen gaz delikleri tıkalı olabilir yada toz girmiş olabilir bundan kaynaklanıyo olabilir mi
 
Yukarıda da belirttim. Gaz basıncını yükseltin Ortalama 8 ila 15 Bar arası olması gerekir. ve torçu temiz tutun. Özellikle Nozul içerisindeki gaz difüzörünü deformeden koruyun ve sıklıkla değiştirin. Torca gelen kablo ve borularda bükülme söz konusu ise bunları iyileştirin.
 
merhaba her oporasyondan sonra torcun ucuna hava püskürtün bunu tabi robot kendisi yapacak ve delikler temizlenecek yalnız akım ,tel hızı,kaynak zamanı bunlar hep uyumlu olması lazım.
 
Dostum,
Bazı firmaların torç temizliği ve sürekli olarak (diğer bir arkadasında belirttiği gibi hava püskürtün) kaynak capağı tutmaması için yağlar var onlardan püskürtebilirsiniz ve kaynak capağı fazla oluyorsa akım ve zamanla oynabilirsiniz. Kopma yoksa ince saçta akımı arttırın zamanı kısaltın saç kalınsa tam tersini uygulayın kalınlık 1,5 mm gibi almanı tavsiye ederim.
 
Puls lı kaynakları bir araştırın bence parca üzerini az ısıtıp puls yollayarak kaynak yapıyor buna mutenmadiyen ısıdan kaynaklanan kararma delme gibi olumsuz etkileri minimuma cekiyor
 
öncelikle ne kaynattığınızı hangi kaynak prosesini kullandığınızı ( mig - mag tig-plazma) kaç mm kalınlık kaynattığınızı hangi gazı ve hangi teli kullandığınızı ve tel kalınlığını, kullandığınız torcun markasını, torç temizleme ünitesi kullanıp kullanmadığınızı ve kullandığınız kaynak makinesinin temel özelliklerini(puls lı mı konvaksiyonel mi double puls mı ) söylemelisiniz ki size yardımcı olabileyim. kaynakda delik çıkmasının bir çok sebebi olabilir. bunların sebebleri yukarıdakilerden birisi olabilir. Yukarıda sorduklarımı söyleyebilirseniz size yardımcı olurum.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,198
Mesajlar
915,774
Kullanıcılar
449,980
Son üye
shield325

Yeni konular

Geri
Üst