800 kva trafo hakkında yardım

Katılım
27 Haz 2012
Mesajlar
3
Puanları
1
Yeni kurulmaya başlanan bir işletmede işe başladım işletme sahibi 800 kva beton trafo köşkü ve transtek marka bakır sargılı trafo satın alıp koymuş talep gücü hesaplandığında 750 kw ediyor bu trafodan iyi bir kompanze ile bu güç çekilebilir mi yoksa 1000 kva değiştirmek mi gerekir,kompanze için ne kadar kvar gerekir yükün yüzde 85 i motor yüküdür.
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Kompanzasyon tesisinin,her an arıza yapma olasılığı vardır.Fiili gücünüz de,talep gücüne yakın olacak ise,asgari ! 1000 kVA yapmanızda
yarar var.
 
sayın fahri hocama katılıyorum bu trafoyu daha işin başındayken üst güçlerle değiştirmenizi tavsiye ederim iyi çalışmalar
 
arkadaşlar gerçekten mantıklı çözüm teklif etmişler.fakat siz degiştirilmesi için yaptıgınız teklif kabul görmezse ki,maddi sebeplerden olabiliyor..o zaman mecburen trafo gücüne göre kompanzasyon ilave etmelisin veya o sistemi kuran firmaya teklif edebilirsiniz..
 
ben bu işi bir türlü anlayamıyorum ya her şeyi tamı tamına kurmak zorundamıyız sanki hiç bu fabrikalar ve tesisler yeni makina almayacaklarmı ona göre bir üst trafo koysalar olmuyormu maliyet al sana 2 defa maliyet işte .
bence sen 1250 kva trafo ile değiş ilerdede sorun olmasın makina ilave edilince.
 
bizim müşteriler 200 bin lirayı bir makinaya verip 3 4 eleman kara geçmeyi düşünür ama iş elektriğe gelince ceplerine akrep girer bir dahada çıkmaz ordan şunu niye anlamıyorlarsa elektrik olmadan hiçbir imalat olmaz ya biz de bir sorun var yada onlarda hala anlamadım gitti
 
bizim müşteriler 200 bin lirayı bir makinaya verip 3 4 eleman kara geçmeyi düşünür ama iş elektriğe gelince ceplerine akrep girer bir dahada çıkmaz ordan şunu niye anlamıyorlarsa elektrik olmadan hiçbir imalat olmaz ya biz de bir sorun var yada onlarda hala anlamadım gitti

aynı sorun bizdede var 1998 yılın da faliyete geçen fabrikamızda 1000 kva tarafo konulmuş. şu ana kadar nerdeyse 350 kw ilave ekipman ve makine alındı, halada ilaveler devam ediyor.

yönetime trafonun 1600 kva ile değiştirilmesi gerekiyor dedik. teklifler alındı görüşmeler yapıldı vesayre.
sonuç mu:

trafo binasına ve trafo üzerine soğutma fanları taktık, tarafoya 30kvar (kompanzasyon panosundan hariç) sabit kondansatör taktık. jenaratörden bazı bölümleri ayırdık.

şu anda 100 kw üstünde motorlardan biri devreye girerken aydınlatmalar 100-200 mili saniye kısılıyor.

Ben geerekeni söyledim cebimden alacak halimde yok.
 
berkan bey yapacak birşey yok bir gün trafonun sargılarından biri yanacak eyvah elektrikler gitti hemen müdahale edelim diyecekler aradaki fabrikanın imalatsız geçen zamanı yanlarına kar kalacak
 
Trafoya kondansatör bağlayıp kompanzasyon yapmanın transformatörden çekilebilir aktif güce ne kadar etkisi olabilir düşünmek lazım .Güç üçgeninden düşünürsek sabit S değerinde Q reaktif gücün değerinin düşmesi aktif gücün artışına sebep olur gibi gözüküyor ama bu konuda net bir cevabı fahri beyden alsak sanırım iyi olur :)
 
Son düzenleme:
Kompanzasyonun problem çıkarması durumunda ,trafonun takadının düşeceğini düşünürsek. Çıkan talep gücüne ek olarak bi yüzde 20 ek rezervin konmasının mantıklı olacağı kanaatindeyim.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,210
Mesajlar
915,844
Kullanıcılar
449,989
Son üye
veyselknkc

Yeni konular

Geri
Üst