5. defa yapmış olduğum bu devre yine çalışmıyor..

bu gün tekrar denedim ısıtıcı bobin içersine çivi yerine daha kalın bir vida ile denediğimde bu zıplama dediğim şey olmuyor ama frekans çok düşüyor sanırım bundan dolayıda ısınma çok geç oluyor.. :)
 
Tahmin ettiğim gibi rezonans frekansı ile alakalı. İçerde manyetik alanı absorbe etmeyecek yada üzerine alamayacak kadar büyük bir metal olmadığı için bobin üzerinde oluşan manyetik indüklenme ters emk oluşturarak bobinden geri indükleniyor. Buda pik dalgalanmalara neden oluyor. İçeri daha büyük metal koyduğunuzda bu manyetik alan diğer metale aktarılabildiği için pik dalgalanma azalıyor.

Burda uygulanan frekans değiştirilerek yada bobin değeri değiştirilerek dalgalanma azaltılabilir.

Yada şöyle anlatayım.

Profesyonel uygulamalarda bir potansiyometre düşünün. Bu gücü ayarlıyor. ( frekans ile ) içerde metal yoksa ısınmayı azaltmak için frekansı değiştirerek gücü düşürüyor msfet yada igbt leri koruyor. İçeri ne zaman ısıtılacak metal kondu güç potansiyometre ile arttırılıyor bu şekilde rezonans oluşturuluyor. Yoksa boşta çalışan bir bobin oluşturduğu manyetik alanı kendi üzerinden uzaklaştıramıyor. geri indükleniyor.

kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
verdiğin bilgiler için ve yardımcı olduğun için çok teşekkür ederim arkadaşım. bir diğer konu açmışdım onada bir ara bakıp fikir verirmisin. kolay gelsin.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,611
Mesajlar
919,017
Kullanıcılar
450,614
Son üye
goktug59

Yeni konular

Geri
Üst