45 kw ve 110 kw motora yol verme teknikleri

yigido58

Üye
Katılım
15 Ağu 2007
Mesajlar
16
Puanları
1
Yaş
39
s.a arkadaşlar 45kw ve daha üzeri motorlara yıldız üçgen ve softstarter harici yol verme tekniği bilen varmı lütfen bilgi veriniz
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
geçerli olan yöntemler onlar. konu hakkında bilgiyi ders notu olarak mı ,kullanmak içinmi arıyorsunuz.
 
Stator sargılarına seri bağlanan dirençler üzerinden ( sulu,rezistanslı,bobinli ) yolverme ( statorik yolverici diye isimlendirilir ) usulü de kullanılmaktadır.Bu dirençler,büyük güçlü motorlarda 3 faz sargısı üzerine,küçük güçlü motorlarda fazlardan bir tanesi üzerine konur.Belirli bir süre sonra,şöntlenerek devreden çıkarılırlar.
 
Motorlara Yolverme yöntemleri;
  1. Direk yolverme
  2. Ön dirençle yolverme
  3. Yıldız-üçgen yolverme
  4. Oto-trafo ile yolverme
  5. Rotoru sargılı motora yolverme
  6. Yumuşak yolverici ile yolverme
Yukarıdaki yöntemler motorun sarılış biçimine ve tipine göre uygulanır. Örneğin ön dirençle yol verme bilezikli motorlara uyguklanır.
 
Arkadaşlarımın bahsettiği , elektriki sistemler yıllardır geçerli olan sistemlerdır. Ben meslek hayatıma başladıgımdai 4 kw. dan yukarı güçlerde yıldız üçgen yol verilir kuralı vardı. Tabii o z aman, böyle güçlü şebekeler, trafolar yokdu. Sistem ancak buna izin verebiliyordu. Şimdi, gördümki, 55. - 75 kw. yüklere (özel trafosu olan müşterılerde) direk yol verılebiliyor, kendımde sıstemlerini, bagladım, ama halen şaşırıyorum tabiki. Birde , motora direk yol verip, makına veya konveyör bandı vs, baglı oldu sisteme baglamakda kullanılan standart kaplin yerine, "yaglı kavrama veya santrifük kavrama/kaplın dediğimiz baglantı/güç aktarma sistemi ilkede yol verılebiliyor. Bunda amaç, motor bellı bır devıre güçe ulasana kadar kavrama. motorun devrini karşı tarafa aktarmaz, motorda devrini almıs olur..
 
Motorun büyüklüğüne göre yol verme uzun bir süredir geçeli bir kural değil bence. Direk yol verme dışındaki yöntemler aynı zamanda daha yumuşak bir kalkış sağlar. Orta gerilimde çalışan gücü 5000kW olan motorlar bile direkt çalıştırılıyor. Bazı uygulamalarda ise ana devresine reaktans bağlanıp gerilim düşürülerek de yol verme yöntemleri uygulanabiliyor.
 
uygun güçteki bi inverterlede kaldırabilirsin tabi maliyet biraz fazla olacaktır
 
pompalar için kademeli direç le yol verme var yada oto trafosu ile yol verme gibi yöntemlerde var...
 
s.a arkadaşlar 45kw ve daha üzeri motorlara yıldız üçgen ve softstarter harici yol verme tekniği bilen varmı lütfen bilgi veriniz

Reaktörle yol verme statora seri bağlanan reaktör motor yol aldıktan sonra bir kontaktör yardımı ile şöntlenir.Genellikle derin kuyu dalgıç pompalarda kullanılır.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,179
Mesajlar
915,658
Kullanıcılar
449,940
Son üye
yavuzturan

Yeni konular

Geri
Üst