400 watt Peltier araç soğutma sistemi

arabanın içindeki havayı vantilatörle emdik, veya dışardaki havayı aldık , peltierin soguk tarafında ki metal üzerinden geçirerek arabanın içine verdik. (burdan geçen hava üzerindeki ısıyı metale verdi.
Peltierin diğer tarafında içinde su dolanan , havayla teması olan bir radyatör bağlı. bu radyatör hem hava akımından dolayı ortama, hemde içinde dolanan suya ısısını verdi.
peltierin bir tarafı soguk , diğer tarafı sıcak. aradaki farkı fazla açmassak ( bir tarafı 5-10 derece, atıyorum diğer tarafı 35-40 derece) peltier bozulmaz,. 5-10 derece sıcaklıktaki metal üzerinden geçen havada oldukça fazla ısı kaybederek arabanın içine dolar bence.

hava 35 derece bile olsa, radyatör üzerindeki ısıyı kolaylıkla havaya verir. radyatör sıcaklığıda fazla artmaz, peltierde çatlamaz kanaatindeyim.
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
su yerine antifriz denen sıvıdan suyu az katılırsa belki biraz işe yarar ama peltier antifrize direkt temaslı olcak tek olmaz genede F/P oranı kötü olan birşey çıkar niye klima almıyorsun? sorusuna cevap vermen gerekir...
peltierin sıvıyla temasına gerek yok. peltier içinde sıvı dolanan bir metale temas edecek.
 
Suyun isi transferi 1 iken antifirizin isi transfer katsayisi 1 in altındadır yani sudan daha verimli isi transferi saglamaz.

Sayin toyer

Sorun yapilacak olan cihazin calismamasi degil. Sistem elbette calisacak ama araci sogutacak kapasitesi yok 150 watt peltier standart bir binek araci sogutamaz.
 
mc delta t yapalım :) hesabı hatırlamak lazım önce tabi.
arabanın içi kaç litre hava alır? 600 litre desek. 600 litre hava 35 dereceden 20 dereceye inene kadar ne kadar ısı verir?
çok fazla olmasa gerek
 
Sorun 600 lt ile kalmiyor disardan kazanilan isi transferi isi bozuyor.

Isim geregi sogutma sektorundeyim. Binek araclarin klimasi 9000 btu ile 14000 btu arasindadir. Modeldem modele degisiklik gosteriyor. Ortalama 12000 btu oldugunu varsayalim.

Konu bahsi gecen peltier ise 150 watt.

Ikisini karsilastirip sizde yorumunuzu ekleyin bakalim. Merakla bekliyorum.
 
Suyun isi transferi 1 iken antifirizin isi transfer katsayisi 1 in altındadır yani sudan daha verimli isi transferi saglamaz.

Sayin toyer

Sorun yapilacak olan cihazin calismamasi degil. Sistem elbette calisacak ama araci sogutacak kapasitesi yok 150 watt peltier standart bir binek araci sogutamaz.
serkan hocam valla cihaz üzerindeki küçücük peltier bir kiloya yakın metalin sıcaklığını 1 dk da 1 dereceye çekiyordu ki burda emdiği ısıyı sadece bidonda ki suya veriyordu, suda artık ne kadar ortama veriyorsa hepsi o kadar. hal böyle iken daha güçlü bir peltier, büyükçene bir radyatörle , ortamdan ısıyı hızlıcana uzaklaştırır gibime geliyor :)
 
vikipedia da güneşin bir metre kare yere ne kadar ısı verdiği yazıyordu sanırım linki paylaşmıştım. bu ısı çok fazla değil.
 
Valla sizin orayi bilmiyorum ama Antalyada metrekareye 1 kW in altinda degil. Yazin:D
 
araç klşimaları sadece aracın havasını sogutmak için değil ama . motoruda sogutuyor. o yüzden kapasiteleri fazladır. öyle değil mi ?
 

Forum istatistikleri

Konular
128,234
Mesajlar
916,027
Kullanıcılar
450,034
Son üye
aaaahaha

Yeni konular

Geri
Üst