Kriyojenik soğutma için önerileriniz ( 50 kelvin -220 C )

Mrb Main_loop.
Hafta içi çok yoğun olduğum için mesajınıza cevap veremedim. Aslında çok ısrarcı olunca kafamda soru işaretleri oluştu. Daha detaylı bir araştırmaya giriştim. :)
Öncelikle TC ile kriyojenik bölgede uzun dönemli ölçümler yapamazsınız. Her ne kadar datasheet ve application notlarında kullanılabilir olduğu belirtilmiş olsada bunlar tamamıyla kısa dönemli ölçümlerdir. Uzun dönemli ölçümlerde TC'ler yapılarında oluşan değişimler hatalarını artırmaktadır. Bir müddet sonra ölçüm aralıklarında değişimler olmaktadır. Özellikle kriyojenik bölge malzemenin yapısı üzerinde metalurjik değişikliklere neden olmaktadır. Bu değişikliği bağlı olarak ölçümsel hatalar artmakta ve daha ciddi sorunlar vermektedir. Sizin gönderdiğiniz dosyadaki şekil-2'ye bakarsanız hata oranında minimum değer -50 derecedir. Kriyojenik bölgenin değeri yoktur.
Şöyle izah edeyim: Eğer yaptığınız ölçümde cihazınızın veya kullandığınız ara elemanın kalibrasyonu ölçüm anında bozuluyorsa ve hata değeriniz artıyorsa aldığınız sonuçlar gerçekçi olmayacaktır. Buda ölçüm yapamamanız anlamına gelir. Sonuçta bu cihazlar ve ara elemanlar sıcaklık ölçümü yapmak amacıyla kullanıldığından göstergede bir değer okuyacaksınız. Ancak önemli olan okuyacağınız değerin doğruluğudur.
Yukarıda dediğim gibi kafamda soru işaretleri oluştu. Bende bu alanda çalışan 7 araştırmacıya mail attım. ikisinden dönüş oldu. Onlarda kesinlikle TC ile yapılacak ölçümlerde ciddi hata oranları ile karşılaşılacağını ve bu sıcaklıklarda klasik TC ile ölçüm yapılamıyacağını belirttiler. En uygun ölçümün silikon diod sensörlerle olacağını yazmışlar. Özellikle kriyojenik diot sensorelr ile ölçüm yapıyorlarmış. Bende dedikleri diyotları biraz araştırdım. Fiyatları 200 Euro . Ve bu bölgedeki ölçümler için en ideal ölçüm sistemleri bunlar. Ayrıca diyotu araştırdım. O sensörle ilgili makalede buldum. Hata oranı düşük. Hassasiyeti yüksek. Kriyojenik bölgeye dayanıklı bir malzemeden yapılmış.
Yani özet olarak: Soğuk bölgede ( sonlarına doğru) ve kriyojenik bölgede TC ile ölçüm yapmak bana göre uygun değil. Yinede siz bilirsiniz. Kullanan arkadaşlar olursa; sonuçlarını burada paylaşırlarsa benim içinde faydalı olur.


evet bende şimdi bu linki inceledim TC ler yerine silikon diyot çok daha doğrusal sonuç veriyor haklısınız.
http://www.omega.com/temperature/Z/pdf/z094-099.pdf
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.

Forum istatistikleri

Konular
127,958
Mesajlar
913,911
Kullanıcılar
449,606
Son üye
rasit.

Yeni konular

Geri
Üst