3'lü hoparlör bağlantısı için yardım.

selim258

Üye
Katılım
2 Mar 2018
Mesajlar
11
Puanları
1
elimde eski hoparlörler var bunları kullanmak istiyorum ama nasıl bir bağlantı yapmam gerektiğini bilmiyorum yardımcı olabilecek birisi var mı? Hoparlörler sağ ve sol 2 kutu olmak üzere her kutuda 1 tane 2w 8 ohm, 3w ohm ve üzerinde bir şey yazmayan küçük bir hoparlörden oluşuyor, kutudan dışarı 3 tane kablo çıkıyor. Nasıl bir bağlantı yapmalıyım.
Ekran Alıntısı.PNG 4fe36979-c093-41ee-8b38-efb3e083f99c.jpg
 
SeOIUb.jpg

835fRO.jpg

https://forum.donanimhaber.com/aktif-bas-tiz-ayirici--10093201

Merhaba. Her 3 hop.'ün de empedans (Ohm) değeri ayni (8 ohm) olması gerekiyor, çünkü ayni kabine üçü yapılan montajla konulmuştur. Değeri okunamayan en küçüğü twitter (tiz) ses hop.' üdür. En büyük çaplısı bass hop.'üdür.

Ses frekans ayırıcı devreleri (Crossover) aktif ve pasif çalışanlar olarak 2 çeşittir. pasif olanaları ayni amfinin örneğin R ve L çıkışına direkkolonları abğalanır, kendi içlerinde sesin frekanslarına en basit (Yalın) yoldan ayrılması için; En küçük hop. e kutupsuz bir kondasatör seri bağlanır, ortadaki normal ses frekanslı hoparlör direk bağlanır, bas sesi vermesi istenene bir bobin (Uygun mH değerinde) bağlanır. Böylece ses en basit olarak tiz, normal ve bas seslere ayrılabilir.

Ama çok daha kaliteli aktif veya pasif crossover devrelerini yapmak isterseniz eğer, bunlardan hoparlörlerinize uygun olanlarını seçerek kendiniz de yaparsınız, daha kaliteli ses frekansı ayırıcı devrelere sahip olabilmek içindir .

Ancak en basit yolu, üst resimdeki gibi bas için alçak geçiren filtre prensipli bu hop.'e seri bağlı bobinlerin, tiz için yüksek geçiren filtre prensipli bu hop.' e kutupsuz seri bağlı kondansatörlerin, normal seslerin çıkması için ise hop.'ün direk L veya R çıkışına (Ses çıkış hattına) paralel olarak bağlanması, üçünün de yine kendi aralarında paralel olarak bu hatta kabin içinden bağlanmasıdır.

Not: Tiz sesi ayırmakta kullanılan uygun mF değerli kondansatörler mutlaka kutupsuz olmalıdır. Değilseler 2 kutuplunun kutupsuz kond. olması için; ayni kutupları birbirine seri bağlanıp ( - + + - veya + - - + şeklinde) kutupsuz yapılıp yine bu twiterlerde kullanılabilir. Üstten 2. resimdeki ise biraz daha kaliteli olup 8 ohm.luk hop. empedansında 3 'lü hop. grubu içindir. Kolay gelsin.
 
Öncelikle zamanınızı ayırıp böyle uzun ve ayrıntılı cevap verdiğiniz için çok teşekkür ederim. Bu hoparlörlerin empedans değeri farklı (bass 4ohm - normal 8ohm) bu şeklide bağlandığında ne gibi bir sorun oluşur. Çünkü bu 3 hoparlör bir kabine montaj edilmiş ve bu şeklide kullanılmış, farklı empedansların farklı bir bağlantı şekli mi var acaba. Şuan nasıl bağlı olduklarını ilk resimde çizmeye çalıştım. Ve sanırım bir anfi almam gerekli bu anfinin değerleri nasıl olmalı.
 
Merhaba.
* Paralel bağlantılarda çok büyük bir sıkıntı teşkil etmiyor, ama 2 hop. kendi aralarında seri olarak bağlanmış olsaydı örneğin, empedansları ve watt değerleri bire bir ayni olması gerekebilirdi, eşit ses akımının ikisinden seri olarak geçebilmesi açısından.

* Farklı empedanslı hop.ler ayni amfide ayni çıkış hattında kullanılabilir, ama amfinin çıkış etiketinde yazılı olanla direk ilgili olan bazı sayısal omaj şartları vardır. Ama bu kabin içinde paralel bağlı, örneğin 4 -8- 4 0hm şeklinde farklı empedanslar (biri veya ikisi farklı) olabilir, ama yeter ki satın alacağınız amfinin kullanım etiketinde de en az 4 ohm empedanslı olarak (alt sınır) kullanılabilir yazısı bulunsun. Bu etiket bulunursa en az 4 omh' dan başlayıp 4-8-16-.. şeklinde empedans değerleri 4'den daha büyükleri bağlayabiliyor, ama 2-3-3.2 ohm empedanslıları kesinlikle bu amfi çıkışına bağlayamamıyorsunuz böyle bir şartta. (Amfi entegresinin bozulmaması için)

* Satın alacağınız amfiyi seçerken elinizdeki hop. leri mutlaka kullanmak istiyorsanız 4 ohm empedanstan daha düşüklerin kullanılmadığı etiketli amfileri seçersiniz örneğin. Kabinde bu 3 hop.'ler aslında crossover'sız direk paralel bile bağlanırlar, herhangi bir mahsuru olamaz, ama basit anlamda ikisini (bas ve tizi) ayırmanız bile üçünden daha verimli olarak faydalanmanızı sağlayacaktır.

* Amfi gücünü seçerken, hoparlörlerin toplam watt (RMS yani asıl watt değeri müzik watt. değeri değil) değeri amfinin çıkış watt değerinden daha büyük olmalı, küçük watt değerinde hiçbir zaman kalmamalıdır, aksi halde yüksek volümlerde karton konilerinin yırtılma veya patlama riski bulunacaktır.

* En önemli başka bir nokta, 4 ohm da amfinin atıyorum bir çıkışı 10 watt'lık bir ses çıkışını veriyorsa, 8 ve 16 ohm da ayni çıkışı 10 watt olarak değil, 6-3 watt gibi daha düşük watt çıkışlarıyla verebilir. Zaten bu konu, amfi entegrelerinin datasheetlerinde düşük empedanslarda ve daha yüksek empedanslarda bunlardan alacağınız amfi entegre çıkışı watt değerinin daha farklı olduğunu (Empedans çok uygun değilse hop.ler üzerinde yazan bu watt değerine rağmen) bazı sayısal örneklerle açıkça belirtilmektedir.

* Twitter'ın watt değerini 1- 2 watt olarak en fazla düşünürsek size en fazla 4 - 5 watt çıkışılı amfi entegresi veya hazır bir amfnini çıkışı yeter aslında. Bunu kendiniz de yapabilir veya hazır olarak satın alabilirsiniz, ancak stereo çıkışlı şartlı olarak, çünkü 2 adet eşit değerde kolonları olduğu içindir. Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
İnternette hazır 2x5w anfi devreleri gördüm bende 2 kabin olduğu için bu şekilde 2x5w bir anfi mi almam gerek veya internette resimdeki teknik özeliklerde bir devre buldum o çok fazla mı gelir.

Bass ve tiz için gerekli kondansatör ve bobin değerlerini yaklaşık olarak nasıl hesaplayabilirim.
Sizinde çok zamanınızı aldım kusura bakmayın.
1213.PNG
 
Elinizde bir multimetre var ise tweeter'ın direncini ölçmeniz hem sizin açınızdan hem de size yardım etmek isteyenler açısından çok daha iyi olacaktır.
 
multimetre ile hopadlörün direncini ölçrsiniz. hoparlörün üzerinde yazan değer empedansıdır.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,950
Mesajlar
913,849
Kullanıcılar
449,596
Son üye
anilhikmet

Yeni konular

Geri
Üst