3fazlı asenkron motordan elektrik enerjisi üretme;

Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Asenkron motorların çalıma ilkesi:
*Döner alan senkron hızda döner (ns=60f/p)
*Manyetik alan rotor sargılarını keser
*Rotorda gerilim endüklenir (e=B.I.V)
*sargılarda akım akar (I=e/z)
*Rotordaki iletkene kuvvet etki eder (F=B.I.l)
*Moment oluşur (M=F.(D/2))
*Rotor daima stator alanını geriden takip eder (V=0 ise; e=0)
*Kayma (s=(ns-nr)/ns)

ns n s çalışma şekli

ns n<ns 0<s<1 Motor çalışma
ns n>ns s<0 Generotor çalışma
-ns n s>+1 fren çalışma
ns n=ns s=0 Teorik boşta çalışma
ns n=0 s=1 Trafo çalışma, kısa devre çalışma

Asenkron motor senkron hıza ulaştırabilir mi?
Dışardan Rotor uzerinde manyetik alan oluşturan stator alınından farklı manyetik oluşturulursa senkron hıza oluşturulabilinir.
Rotoru sargılı asennron motora dışardan fırça yardımıyla DC akım uygulanırsa asenron motorun rotoru senkron hıza ulaşır.
Rotoru sargılı asenkron motorla senkron motoru karıştırmamk gerekir;
Rotoru sargılı asenkron motorda bobinle kısa devre edilmiştir, senkron motorlarda ise rotor sargılarına ise dışardan Dc akım veriliyor.


saygılar...
 
değişiklik yapmadan çok az bir elektrik enerjisi oluşuyor.rotor mıknatıstan yapılırsa alınır.Elektrik enerjisi alabilmek için ya manyetik alan yada iletken hareket etmeli.
 
sincap kafesli motor elektrik üretir. Ne zaman? Senkron hızı geçince.

Şebekeye boşta bağlanır, motor şebekeden güç çeker. Sonra motor hemen hemen senkron hıza ulaşır. Sonra bir mekanik kuvvet ile mil döndürülüp hız biraz daha yükseltilir. Yani senkrn hızın çok az üzerine çıkılır.50-100rpm gibi. Sonra makine şebekeye güç basmaya başlar.

Şebekeye bağlanmadan nasıl çalıştırılır tam bilmiyorum. Ama kondansatör gibi şeylerle ilk akımı ve manyetik alanı oluşturmadan jeneratör olarak çalışmaz.
 
Mekanik bir kuvvetle asenkron motorumuzu çevirirsek (karadenizdeki tüm sivri zekalı arkadaşların yaptığı gibi, bizzat Artvinde gördüm) motorun uçlarında elektrik üretiriz. Tabii düşük kaliteli olduğundan elektornik cihalara bağlamasak iyi olur. Akkor telli lambaları yakabilirsiniz. Eğer temiz bir enerji gerekirse "Active line filter" gibi rejen sürücüler kullanılmalı.
 
ustalar benimde bu motorlar ile ilgili çalışmalarım var ama bira hüsranla sonuçlandı :) ben motora kondansatör falan bağlayıp uğraşmak istemedim amacım rüzgar tribününde düşük devirde iyi sonuç veren bir altarnötör yapmaktı bu yüzden elimdeki 1.5 Kwlık asenkron motorun rotorunu milinden söküp tornacıya fiberden rotor yaptırdım ve bu rotor üzerine 18 adet yarık açtırdım buralarada 50mm uzunluğunda 10mm genişliğinde ve 5 mm kalınlığındaki mıknatısları n s n s olacak şekilde yapıştırdım motorun faz uçlarını ne şekilde bağladıysam yıldız üçgen hatta bütün sarımlar arka arkaya geleçek sekilde bağladıysam da düzgün bir sonuç alamadım en fazla 5 volt elektrik üretiyor ama duyduğum ve kadarı ile bu motorlardan bu şekilde elektrik üretiliyormuş ve çok düşük devirlerde ben matkapla tam gaz çevirdiğim halde 5 voltu zor buluyor
 
üniversitede hocanın söylediğine göre asenkron motorlar senkron devrin (sargılara elektrik verilince sargılarda oluşan devir)üzerine çıkartıldıkları zaman elektrik üretiyormuş
 
sevgili ustalar ben bir bobinajcı olarak elektririk motorundan jenaratör yaptım hatta benim yaptıgım sene denizli belediyesinin ilk seyyar jenaratörü idi.7.5kw 2800d.dak asekron motorun önüne lonbardini dizel motor akuple ettim. yalnız ilk denememde firekanz 25 hz olarak cıktı voltaj normaldi ben sargı uçlarında degişiklik yaparak 50hz ve 400 volt elde ettim her fazına ayrı priz baglayarak 3adet aynı anda 1.5kw monopomp çalıştırdım. yalnız tek sıkıntı sargılı kaynak makinasında sıkıntı oluyor.jenaratör hala hazırda çalışır durumda.
 
peki arkadaşlar şunu diyebilirmiyiz, en basit şekilde rotoru sargılı olan bir çamaşır makinesi motorunun rotoruna kontrollü bir dc gerilim verip stator sargılarından 220v 50hz elde edebilirmiyiz ? (motor devri 50hze uygun olarak ayarlamak şartı ile) vee rotor sargısının akımını kontrol eden bir devre ilede gerilimi sabitlemeyi düşünüyorum
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,190
Mesajlar
915,724
Kullanıcılar
449,960
Son üye
katzeimar

Yeni konular

Geri
Üst