300ma yangın koruma rölesi

Çok basit tarım binaları, barakalar, basit köy evleri hariç yapı bağlantı kutusuna (ana buat veya kofre) yangın koruma, sayaç kolon devrelerine ise hayat koruma eşikli, düzeneği ile birlikte termik manyetik şalter veya otomatik sigorta (ayrı ayrı veya birlikte) konulmalı ve tüm koruma düzenleri arasında seçicilik sağlanmalıdır. Yapıda tek sayaç varsa, kofre tesis edilemez.
Bu maddeye aykırı olarak yapılan tesise işletme kesinlikle elektrik vermez.

hocam vakit geç oldu uykunuzdan alıkoymak istemem yardımlarınız için çok teşekkür edrim

iç tesisat yönetmeliği kimler tarafından hazırlanıyor bilginiz varmı bizim bu tür sıkıntılarımızı direk iletmemiz mümkünmü acaba

adem bey
siz kontrollarda bu tür çoklu 300ma koruma sistemini onaylıyormusunuz yukarrıda yazdıklarımdan sıkıntımı anlatabilmişimdir umarım
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
yönetmelikleri bakanlıklar hazırlıyor. uzun bir süreç dahilinde yapılan çalışmalar neticesinde ortaya çıkıyor. hangi bakanlık tarafından yapıldığı zaten yönetmelikte yazar. mesela elektrik iç tesisat yönetmeliği Madde 72- Bu yönetmelik hükümlerini Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı yürütür.

sizin bahsettiğiniz şekilde projeleride gördüm. montaj yapılmışınıda gördüm.

her saatin çıkışına monofaze yangın koruma şalteri takıldığına şahit oldum.
mühendise sorduğumda olası kaçak durumunda tüm bina elektriksiz kalma endişesi taşıdığından bu yolu seçtiğini bahsetmişti. zaten yangın koruma rölesinin amacıda budur. 300mA çok büyük bir değer. kolay kolay atacağını sanmıyorum.
ama konu yeni tam olarak rayına oturmadığını söyleyebilirim.
bazı tesaitçıların 300mA yangın koruma rölesi bulamayıp hem ana panoya hemde tali pano girişlerine 30mA koyduklarıda vardır.
zamanla bu tür aksaklıklarda düzelir doğal olarak.
kolay gelsin.
 
Sn. taylanşamil;

Örneğin 20 daireli bir apartmanda her dairede kaçak akının aynı anda 20 ma olduğu , dolayısı ile hiçbir dairenin hayat koruma eşikli şalteri devreye girmediği halde toplam kaçak akının 400 ma bulmasından dolayı yapıda hiçbir yangın durumu oluşmadığı halde binanın komple elektriğinin kesildiği ve binada yaşayanların mağduriyeti sözkonusu olmaktadır.Bu nedenle kolon sayısı fazlaysa her kolona ayrı şalter konulmalıdır..


Peki acaba bu toplam kaçak akım ana kolonda herhangi bir tehlike oluşturmaz mı?
 
Peki acaba bu toplam kaçak akım ana kolonda herhangi bir tehlike oluşturmaz mı?

Kaçak akım değeri 300mA'i aştığında elektrik arkının oluşturduğu ısıdan dolayı yangın tehlikesi oluşmaya başlar bu nedenle ana girişe 300mA koruma eşikli röle konulur.
Kolon sayısı yani beslediği bölge sayısı fazla olan ana panoların girişinde 300mA değeri sıkıntı oluşturur örneğin 1 kolonda kaçak akım değeri 25mA olsa bu 12 kolonda 300mA yapacaktır. Kablo izolasyon kaçağı tesisatın eski oluşu gibi etkenlerle kaçak akımlar ana girişte yüksek değere ulaşabilir. Bu tip durumlarda yük 2 yada daha fazla bölgeye ayrılmalıdır. Butürden besleme yapılan yerlerin ana beslemelerinde kaçak akım koruma toroid+röle+açtırma bobini kombinasyonu ile sağlanır röle üzerinden kaçak akım ayar değeri yükseltilir.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,493
Mesajlar
918,034
Kullanıcılar
450,474
Son üye
mehmetkalabalik

Yeni konular

Geri
Üst