3 kW motorun çektiği akım hesabı

9A lik kontaktör koy. 16A likte T.M.Ş koy. Icu akınımı göz önünce bulundurarak seç ama malzemeleri.
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
3 FAZLI MOTORLARDA SISTEMLERDE GUC P=1,732*V*I*cosQ dir. Motor etiketinden cosQ değerini bulun. Akım değeri yaklaşık 5,4 amper civarı cıkacaktır. Bu akım değeri her fazdan ayrı ayrı çekilen akım değeridir, 3 tanesinin toplamı değil.
 
Arkadaşlar çoğunuz yarım bilgilerle konuşuyorsunuz.Birkere kw değerinde zaten cos Q vardır.Ayrıca çarpılmaz.
 
Ayrıca motorun nasıl bağlandığı önemlidir.Ama 5 kw altı motorlar standart olarak yıldız bağlanır.Yıldız bağlı motorda kw değerinin yaklaşık 1.2 katı akım çeker yani 6 A dir.Ancak motor üçgen bağlı ve 5 kw üstü ise yaklaşık 1.9 katını bulur.yani 5 kw ise taklaşık 9.5 amper çeker.
 
nuraycan arkadaşım ÇOĞUNUZ dan lafına katılmıyorum bu 1. si. Burada söylenen motor zaten düşük güçlü bir motor. Direk yolverilebilir. Ki o konuda soru sorulmuş olsa gereken bilgileri sunardık. Burada baktımda kimse kW değerinde Cosq yok dememiş. P=UxIxCosqx1.73 formülünü yazmışız. Ordanda sizin dediğiniz gibi gücün içinde zaten Cosq olmuyor mu? Bu formülde ayrıca çarpmıyoruz ki. Sizinde dediğiniz gibi gücün içinde Cosq olduğunu belirtiyoruz. Bu formüldende akımı direk çeker rahatlıkla bulursun özel bir durum yoksa ona göre T.M.Ş ni belirlersin. İletkeninide gerilim düşümünden sonra mesafeye bağlı olarak bulursun. Bu bilgilerden hangisi yarım sölermisiniz? Eğer yarım bir bilgi varsa tamamlayın bizde öğrenmiş olalım. Sizin bahsettiğiniz demeraj akımları ile ilgili motorların ilk kalkınma anındaki 6 kat fazla akım çekmeleri ile ilgili ise zaten bunu göz önünde bulundurarak yavaş karekteristikli T.M.Ş seçilir... Herkese iyi forumlar.
 

Ekli dosyalar

  • Asenkron motorlar için koruma ve devre elemanı seçim cetveli.pdf
    51.9 KB · Görüntüleme: 24
tam ını ozaman konuşsanızda bizde öğrenelim ozaman...
 
hocam 3 fazlı motorlard akım hesaplaması yaperken nomilal güce göre deyerlendirmiyormuyduk yani demeraj akımını göz önüne almıyoduk deyilmi hocam.... bu yüzden de bu gibi devrelerde c tipi gecikmeli sigorta kullanıyorduk ki ilk kalkınma akımı olan demeraj akımın da sigorta atmasın diye... peki hocam yanlışım varsa düzeltin belkide ben yanlış bili yor ol bilirim... peki hocam siz neden v tipi otomat takı yonuz ni tepki veren ve atan sigorta tipi deyilmi bu.... eyerki biz ler bu hesaplamalrda ve tesisatlarda demeraj akımını bile göz önüne alırsıksa çok yüksek güçlerde sigorta tipleri kullanmamız gerekmezmi... takdir edersinizki sizlerin de bildiği gibi bir motor demeraj akımın da üçgen bağlantıda nominal akımının 4-5 katı bir akım çeker 1-2 saniyeliğine de olsa bu yıldız da ise nominal akımının 2 katı büyüklüğünde akım çekmezmi...yani burda ozman biz ler sigorta hesaplamamızı ve seçimimizi demeraj akımlarını göz ardı ederek seçmi yozmu... bu sebepden de gecikmeli c tipi sigorta kullanmıyozmu yani benim bildiğim v tipi genel de yni en azından ben kullanmadım kullanımın da uygun olduğunu düşünmü yorum..ben böyle bili yorum ve sizlerlede bilgimi paylaşmak istedim yanlışım varsa düzel tiniz hocam... teşekürler saygılar ve hürmetler hayatınız da bşarılar dilerim hocam...
 

Forum istatistikleri

Konular
128,196
Mesajlar
915,751
Kullanıcılar
449,973
Son üye
sfc16

Yeni konular

Geri
Üst