24v Dc motor iki devirde çalıştırma

aytemir

Üye
Katılım
14 Ocak 2014
Mesajlar
14
Puanları
1
Yaş
41
Arkadaşlar

24 V dc motor ile bir karıştırma cihazı yapmam gerekiyor. Cihaz üzerinde iki konumlu bir anahtar 400 ve 600 rpm de dönecek şekilde ayarlayacağım.
Mevcut olarak şuan bu cihazı yaptım asansör kartı kullanarak fakat maliyet çok pahalı. Cihazın tek özelliği 24 v motoru 400 ve 600 devirde cevirerek karıştırmak olacak. Bunu en uygun maliyetle ne ile çözerim . Yardımlarınızı bekliyorum.
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Devirleri salladığını sanmıyorum özellikle bu devriler isteniyıe yok motırun max devri bu denirse o zaman başka, dimmer/hız kontrol ile olur illa 2 kademe olavaksa 1. hız için direnç hesaplanıp konur 2. İçin direk kablo motora baplanır.
 
Devirleri salladığını sanmıyorum özellikle bu devriler isteniyıe yok motırun max devri bu denirse o zaman başka, dimmer/hız kontrol ile olur illa 2 kademe olavaksa 1. hız için direnç hesaplanıp konur 2. İçin direk kablo motora baplanır.

Hocam potansiyometre ile oluyormuş, direnç hesap yapmaya da gerek yok, hemde istediğin gibi hızı değiştiriyormuş.
 
Arkadaşlar Potansiyometre ile istediğin hızda çalıştırabilirsin, doğrudur fakat potansiyo metre için motor sürücü kullanmam gerekecek .
Benim şuanki yaptığım uygulamada kullandığım kartta bu bunun gibi fakat 100 lira civarında ve masraflı oluyor. Tek farkı ben potansiyo metre kullanmıyorum . Çünkü standart 400 ve 600 devirde dönmesi gerekiyor. (iki devirli ) Ve değiştirilememesi gerekiyor. kart üzerinden ayarlayıp takometre ile ölçüp çalıştırıyorum. Benim amacım maliyetimi düşürmek kendim yapacağım basit bir kartla bunu çözmek.

bu arada benim devre ekteki gibi.
 

Ekli dosyalar

  • 1.JPG
    1.JPG
    27.6 KB · Görüntüleme: 45
Potansıyometre, motorun akımnı karşılamaz, motor akımında, varyak bulun, onunla köptü dıyodu sürün.
ısterssenız, ıtediğiniz gerılımde uç çıkartıp kademe anahtarı kullanın. Veya, motor gücünde, 0, 12, 18,24 volt kademei trafo alın, 12 ve 18 v. çıkıslarını kademe anahtarı ile köprü diyota verin. Dıyor çışına kondansatör bagladıgında yaklaşıuk degerlere ulaşırsınız. 12 ve 18 voltu, sızın 400/600 oranına göre secdim.Deneyerek bulursunuz.
 
Teşekkürler araştıracağım önerinizi.
 
DC motordan bahsediyorsunuz devir voltaj ile ilgili.... Gücünü bilmiyorum ama 15 - 20 watt ı geçiyorsa basit potansiyometreler olmaz yanar ....

Motorun önüne direnç bağlayarak gerilimi düşüreceksiniz (seri) seçici bir şalter kullanıp (zaten var) 1 yapınca 600 veya 400 devire uygun direnç seri bağlanacak. 2 yapınca diğer devire uygun direnç seri bağlanacak. Motor gücüne göre direnci hesaplayın yada deneyin muhtemelen taş direnç kullanacaksınız.

Zaten orijinal devir 600 ise siz sadece 400'e düşürmek istiyor iseniz tek bir direnç yetecektir.
 
potansiyometre
2 adet direnç. direnç değerlerini bulup aynı yaptıgınız gibi bir anahtarla 600 devir için bir direnç üzerinden, 400 devir için diğer direnç üzerinden motoru sürebilirsiniz.
tabi boşa harcadıgınız enerji fazla olabilir motorun gücü fazla ise ve baya wattli direnç kullanmanız gerekebilir.

devre yaparım derseniz basitçene opamlarla pwm üretip bu pwm ile bir adet mosfetle motoru sürüp istediğiniz deviri ayarlayabilirsiniz. burada da yine basitçene opampa ref olacak voltajı ( 600 ve 400 devir için bir anahtarla atıyorum opampa 3 volt ve 2 volt ref olarak girip pwm üretebilirsiniz)

opamlarla üçgen dalga testere diş dalga pwm bakının biraz.

http://electronicdesign.com/power/pulse-width-modulator-features-versatile-operating-parameters
gibi mesela ...

pwm cıkısını mosfet sürücü bir entegreye verin o entegre ile feti sürün fetlede motoru sürün.

pwm frekansını 20kHz-40 kHz gibi ayarlayabilirsiniz .
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,221
Mesajlar
915,909
Kullanıcılar
450,007
Son üye
harunppp

Yeni konular

Geri
Üst