220 AC'den 12 V DC elde etmek

fredy2005

Üye
Katılım
11 Haz 2008
Mesajlar
2
Puanları
1
Yaş
39
arkadaşlar 60 W'lık bir 220'den 12 V'a dönüştüren bir trafomuz var ancak çıkış voltajını 12 V yapıp bir DC motor süreceğiz bu motorun yüksek akım çekmesi durumunda bile bozulmayacak bir doğrultma devresine ihtiyacım var yardımcı olabilir misiniz??
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Aradığınız "tam dalga doğrultma" olarak geçer,
12v trafo çıkışlarına "50volt 5 amper köprü diyot" bağlayıp, köprü diyot çıkışlarına paralel olarak ve -+ kutuplarına dikkat edilerek "25volt 4700 mikrofarad elektrolitik kondansatör" den 5 adet, veya eşdeğerde kondansatör bağlayın. yüksek değerler daha iyidir, 100volt 10amper köprü diyot , 50volt 6800 mikrofarad kondansatör gibi...
 
Tam olarak doğru değil çünkü , 220-12 çeviricinin belirtilen değerleri RMS değerleridir. Yani trafonun seconder ucundan alınan gerilimin tepe değeri 12Xkök2= 16.97 volt olur. Siz buna köprü diyot ile tam dalga doğrultma yapıp çıkışına da kondansatör bağlarsanız DC 16.97 Volt gerilim elde etmiş olursunuz. 7812 düşük akımlarda işe yarayabilir . Yüksek akımlar için anahtarlamalı gerilim kaynaklarına ihtiyacınız var
 
12V rms demek doğrultulunca 12v dc alırsınız demektir. 16v tepe değeri siz biraz akım çekince direk düşer, dc motorlar hassas regüle isteyen cihazlar değildir, isterseniz voltaj regülesi sağlayan bir entegere kullanabilirsiniz tabi ki ama bu hem parada hemde regülatörde kayıplar getirir..11v veya 13v akım gelmesi motoru pek etkilemez, motor yüke göre çekmesi gereken akımı çeker, önemli olan fazla riple olmamasıdır, bunuda yüksek değerde kondansatör kullanarak önlersiniz.. teoride tabi ki en küçük bir dalgalanma, harmonik istenmez ama işi pratiğe vurduğunuzda tabiri caizsse astarı yüzünden pahalıya gelir..
switchmode güç kaynağı ayrı bir konudur, burda kullanılmassa olmaz demek yanlıştır, lm7812 istenilen amperajı size sunamaz, ama yerine kullanabileceğiniz bir çok voltaj regulatörü vardır ve 5 amper verebilirler, yada paralel bağlayıp kullanırsınız.Zaten voltaj regülatörü bağlamak içinde önce bir diyot ve cap kullanacaksınız..
yok eğer 60w trafoya 100w lık tam yükte motor bağlarsanız sizi voltaj regülatörüde kurtarmaz, 50w tı geçmemek lazım.
 
Son düzenleme:
yüksek akım çektiğinde yanmaması için geri beslemeli ve op amplı bir devre yapabilirsiniz
 
tam dalga doğrultma kaynaklarından ulaşabilirsiniz..
 
teşekkürler arkadaşlar önerilerinizi araştıracam
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,207
Mesajlar
915,823
Kullanıcılar
449,987
Son üye
mavcil19

Yeni konular

Geri
Üst