2 adet 1600 kva trafo kompanzasyon problemi

b a k u n

Üye
Katılım
10 Ocak 2012
Mesajlar
201
Puanları
1
Yaş
38
arkadaşlar merhaba, göreve yeni başladım, sektör değiştirdiğim için kompanzasyona uzak kaldım, çalıştığım işletmede 2 adet 1600 kva trafo var ve 1 senedir cezaya girmiş ve kimsenin de haberi olmamış, ne önerirsiniz? tristör tetiklemeli mi önerirsiniz yoksa düz kontaktörle de bu işi çözebilir miyiz?
 
Önce problemi tespit etmek gerekli. Hangi nedenden ötürü cezaya girilmiş? Birçok etken olabilir. Kondansatör eksikliği mi? Röle ayarsızlığı mı? Kademe dengesizliği mi?
İşletmedeki yükler hakkında da bilgiler gerekli. Çok hızlı girip çıkan büyük güçlü yükler mi var da tristör tetiklemeli kompanzasyon tercih ediyorsunuz? 1600+1600kVA trafo varsa eğer yük çok ve fazlara dengeli demektir. Klasik kompanzasyonla çözümlenebilir gibi.
Dediğim gibi detay gerekli...
İşletme çalışırken röle karşısına geçip ekrandan cosfi incelemesi yapın ve güç akışını izleyin. Röle marka modeline göre, o anda akan reaktif (indüktif veya kapasitif) güçleri görebilir ve buna göre nokta atışlı çözüm üretebilirsiniz.
 
genç arkadaş; henüz 2 gün gittim işletmeye, tanışma faslını geçtikten sonra detaylı bilgi vereceğim, ilk izlenimlerim;

işletme %70-%90 reaktiften ceza yemiş 1 sene boyunca, burası bir devlet hastanesi, ben başlamadan önce bir firma gelip iki trafoya da 50kvar'lık ek yapmış, şimdilerde reaktif%4-5 arasında gidip geliyor, kapasitif de% 4 gibi. ama yazın soğutma grubu devreye girince yük çok fazla artacak ve başım belaya girecek.
 
Anladım. Siz kompanzasyon panosu hakkında detaylı bilgileri (röle marka ve modeli, mevcut kondansatör güçleri ve sağlamlığı...) edindiğinizde gerisini hallederiz.

Kondansatörlerin sağlamlığını bilmek için, kondansatör devrede iken çektikleri akımları ölçmek gerekli pensampermetre ile, etiket değeri ile çok şaşma varsa eğer değiştirilmeli.

Hastahanelerde bir de UPS hattı vardır kesintisiz enerji için. Bu UPS'ler modellerine göre (ve çoğunlukla) kapasitif yük karakteristiği gösterir. Tasarruflu lamlalar, Elektronik balastlar, elektronik yapılı cihazlar (bilgisayarların sayısının fazla olması gibi) kapasitif etki gösterir. Yani kondansatör gibi çalışır. Bu da sizin kompanzasyonunuzu rahatlatır biraz. Ama indüktif yüklerin çoğunun devreden çıkması durumunda bu sefer de sayaca kapasitif yüklenmeye sepep olabilir.

Hastahane yeni mi eski mi? Eski ise büyük bir ihtimalle kondansatörler de yıpranmıştır. Yenileri ile değiştirildiğinde çözüme ulaşılır. Ama bazen de Sigorta atması gibi basit sebepler cezaya sokar. Bazen kontaktörlerin kontakları aşınır ve kondansatör devreye üç fazdan da giremediği için tek fazdan indüktif artışına sebep olur.

Soğutma gruplarının gücünü de öğrenin. Şuanki çalışma durumunda devreye girmeyen sağlam kondansatörlerin toplam gücüne de bakın. Soğutma grupları devreye girince yeterli gelecek mi onuda tahmin edebiliriz belki.

Dediğim gibi siz kompanzasyon panorunun sağlamlığına bir bakın. Gerisi kendiliğinden gelir çorap söküğü gibi...
 
Trafoların biri yedek olabilir, her ikiside yüklümü bunu da kontroller sırasında anlarsınız zaten..Şayet dönemsel olarak ceza durumu sözkonusu ise mevcudu yükseltmek yerine ilave tristörlü bir sistem paralel çalışması sağlanabilir, böylece zaman zaman giren yükler sebebi ile (asansör kompresör vs gibi) sık anahtarlama yapmaz eski rçleniz ve kontaktörlerinizin ömrüde uzar..
 
ben işe başlamadan önce bir firma gelip, mevcut kompanzasyon panosuna dokunmadan, iki trafoya da sabit 50kvar lık kondansatörler koymuş. bunlar sürekli devrede kalıyor anladığım kadarıyla. bu bana ilerde nasıl problemler çıkarır.
 
Şu anda kapasitifiniz %4 lerde gidiyorsa sabitler sorun çıkarmıyor demektir. Yüklerin düşük olduğu dönemler için 50 kvar sabit (devredeyse) biraz fazla gibi kapasitif yazmadığını tekrar kontrol ediniz.
 
şu anda kapasitif %3 civarı seyrediyor fakat yaz aylarında soğutma sistemi devrey girdiği zaman hastanenin yükü neredeyse iki kat artacak.
 
Sistemi ve tek hat şemasını iyi incelemen gerek. Trafonun biri yedekte beklemede mi ? Paralel çalışma söz konusu mu? kuplaj açık mı?
Atıl durumdaki Soğutma grupları şuan sistemi besleyen trafoya mı bağlı? yoksa diğer trafoya mı bağlı?
Gözlemlediğiniz Yük akımları hakkında bilgi veren basit bir tek hat şeması paylaşırsanız konu hakkında yapılacak yorumlar daha çok işinize yarayacaktır ve sizin için daha faydalı olacaktır.
 
trafonun ikisi de paralel çalışmaktadır. şu an boşta bekleyen soğutma grupları sistemi besleyen trafolara bağlı. 1. trafo yaklaşık 200A akım çekiyor 2. trafo yaklaşık 550A akım çekiyor.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,734
Mesajlar
929,358
Kullanıcılar
452,456
Son üye
WasTR

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst