12 volt 220 volt inverter hakkında ?

@Mr_YAMYAM abi aslında söylediğiniz şeyler çok doğru tespitler. Fakat benim aklıma 24 volt konusu yatmıyor tam olarak, çünkü örneğin 24 volt 225 Ah için 2 adet 12 volt 225 ah akü gerekiyor. Diyelim ki bu iki adet aküden bir tanesi olmadık bir yerde arıza yaptı 24 volt olayı yarı yolda bıraktı demek gibi bir şey oluyor...

Ama madem ben 2 adet akü alacağım bunları paralel bağlı tuttuğum zaman 225 ah * 2 = 450 Ah bu da eşittir ki güç üçgenine göre
KÖTEK :rolleyes:
12 veya 24V olması tercih sebebidir. Ancak 12V sistemlerde ciddi kablo masrafın olacaktır.
Kablolama masraflı olmasına rağmen, 12V ile çalışabilecek cihazlar konusunda araştırmacı olmak lazım.
TV ler 12V ile çalışabilir. Buzdolabı konusunda fazla bilgim yok. PC konusunda ise 12V-19V konverter yeterlidir.
https://www.amazon.com.tr/s?k=12v+t...2ee&tag=trtxtgostdde-21&ref=pd_sl_5pf9zzu4d_e
Kalite unsurundan ödün vermemek gereklidir.
Dolayısı ile belirtmek gerekirse...
Öncelikli olarak 12V ile çalışabilecek cihazların temini daha önemlidir.
https://www.trendyol.com/12v-televizyon-y-s30331
Bulabildiğim en büyük ekran bu.
https://www.trendyol.com/sonreir/te...abilir-televizyon-karavan-ev-ofis-p-925954330
32 inch yani 82 ekran olup karavanda sinema perdesi gibi olur.
Karavanlarda en önemli ekipman buzdolabı ve PC dir. Çoğunlukla TV dahi kullanılmamaktadır.
Yemek yapmak, bulaşık yalaşık gibi işler için bir tüp ve küçük bir mutfak lavabosu işi halleder. Sıcak su olayının çözümü ise en ideal olarak güneş panelleridir. 100-200 litrelik depo işi halleder. Ancak su temini ısıtmaktan daha zordur.
12V sistemleri ben de tercih ederim. En azından aracın kendi şarj dinamosu bir ayırıcı ile kullanılırsa aracın kendi aküsünden bağımsız olarak sistem akülerini şarj edebilir. Bu sayede jeneratör masrafı olmaz. Tabii ki bir kontaktör ve bir anahtar sistemi gereklidir.
Acil durumlarda aracı rölanti veya az fazla devirde çalıştırarak aküleri şarj edebilirsin. Aracın motor verimine göre bu normal jeneratörden daha ekonomik bile olabilmektedir.
Senin hesaplaman gereken tek unsur toplam kullanım için gereken güç hesabıdır. YANİ...
Buzdolabı 24 saat çalışır. Kaç W harcar.?
TV kaç saat çalışacak.
PC kaç saat çalışacak.
Haricen çalıştırman gereken devridaim motorları gibi benzer ekipmanlar varsa bunları hesaplasan yeter. Bu durumda kullanılacak akü kapasitesi veya miktarı belli olacaktır.

Vel hasıl nasıl akü kullanırsanız kullanın sistem 12 volt üzerine kurulu olduğundan dolayı çok yüksek akımların çekilmesi söz konusu.
Sistem dizayn edilirken gayet dikkat edilmesini tavsiye ediyorum.
Kablo kesitleri ve bağlantı noktalarındaki terminal klemens her ne olursa sağlamca yapılmalı DC kesici sigortalar kullanılmalı.

225Ah akünün gücünü hesaplarken kapasiteyi 12 volt ile çarpıp, bunun da yüzde sekseni alıyoruz.
Hocam o zaman şu şekilde diyebilir miyiz ?

12 Volt akü gerilimi

225 Ah de akım kapasitesi ise ;

( 12 * 225 ) / 0,8 = 2160 whatt tam kapasitede dolu iken kullanabiliyoruz Anladığım kadarı ile... doğru mu anlamışım ?

Eğer doğru anladıysam güç değil de akım üzerinden gidebilirsek bu durumda

225 ah * 0,8 = 180 ah

Kısaca 225 Ah akünün biz verimli olarak 180 amperini kullanabiliyoruz gibi bir şey

Hocam o zaman şu şekilde diyebilir miyiz ?

12 Volt akü gerilimi

225 Ah de akım kapasitesi ise ;

( 12 * 225 ) / 0,8 = 2160 whatt tam kapasitede dolu iken kullanabiliyoruz Anladığım kadarı ile... doğru mu anlamışım ?

Eğer doğru anladıysam güç değil de akım üzerinden gidebilirsek bu durumda

225 ah * 0,8 = 180 ah

Kısaca 225 Ah akünün biz verimli olarak 180 amperini kullanabiliyoruz gibi bir şey
Jel aküler için %80 doğrudur.
Amper yerine watt üzerinden gitmek daha doğru olur.

Akü kullanım kapasitesi deşarj akımına da bağlıdır 225 Ah lik akünün 10 Amper akım çekilirken kullanılabilen kapasitesi ile 200 Amper akım çekilirken kullanılabilir kapasitesi aynı olmaz.

Değerli abilerim ustalarım arkadaşlarım. Konu ile alakalı değil ama Bu gün kurban bayramının birinci günü;

Hepinizin bayramlarınız mübarek olsun. Sizler gibi güzel insanlarla aynı ortamda bulunup birlikte paylaşımlar yaptığım için kendimi çok şanslı hissediyorum sizleri de gerçekten çok seviyorum. İyi ki varsınız iyi ki sizleri tanıdım....

Forum istatistikleri

Konular
133,380
Kullanıcılar
459,228
Son üye
saidkaradogu

Yeni konular

Geri