12 volt 220 volt inverter hakkında ?

Cümleten günaydın hayırlı sabahlar... Değerli usta abilerim örnek olarak elimde 12 volt 2500 watt modifiye sinüs bir inverter var ve bir tane de 12 volt 225 ah Tırlarda kullanılan sulu akü dediğimiz akü var.

Ben aküyü inverter e bağladığım zaman inverterin 220 volt çıkışından örnek olarak 5 amperlik bir akım çeken omik bir yük bağladım farz edelim...

Bu durumda inverter bana 220 volt üzerinden 5 amper akımı verebilmek için aküden kaç amper çeker ? bunun hesaplaması nasıl yapılır ? mantığı nedir ?

Selam dostum. Hesap gayet basit.

220 voltta 5 amper yükün çektiği güç ,

220 x 5 = 1000 watt.

Enerjinin korunumu kanunu var. Demekki girişten de biz bu gücü çekeceğiz. Hatta verim kadar daha fazlasını çekeceğiz.

1000 watt ÷ 12 volt = 83.33 amper yapar.

83 amper verimin %100 olduğu durum içindir. Kullanılan inverterin verimi genelde üzerinde yazmaz ama kaliteli bir marka ise satış sayfasında kitapçığında yazar.

Bulduğumuz 83 amper üzerine ısı yada verim kaybını da eklersen 12 volttan çekilen akımı bulmuş olursun.

Peki bu verim olaayı genel olarak modifiye sinüs inverterlerde yüzde kaç oluyor tam sinüslerde kaç oluyor ?

Peki bu verim olaayı genel olarak modifiye sinüs inverterlerde yüzde kaç oluyor tam sinüslerde kaç oluyor ?
verim olayına başka bir pencere açmak isterim. eğer çalışan cihaz, çok hassas (tam sinüste ve 50 hz çalışan gıcık bir alet olmadığı sürece) modifiye sinüs daha verimlidir. benim düz mantığım, yanlış olabilir. az elektronik çok verim, çok elektronik az verim, güç kullanım konusunda.

Günaydın. Hocam; inverterlerde verim olayı kullanılan yükün cinsine göre seçilen inverter türü açısından önemlidir. Modifiye sinüs inverterlerle tam sinüs formu isteyen asenkron motorları çok verimli olarak çalıştıramayız. Çünkü bu durumda verim oldukça düşer. Asenkron motorlu ayaklı 3 kademeli vantilatörler, dalgıç pompalar, vb. türdeki monofaze asenkron motorlar sadece tam sinüs çıkışlı inverterlerin kullanımında istenen verimle çalışabilir. Ancak aydınlatma sistemlerinde kullanılan inverterlerin türü modifiye veya tam sinüs olabilir, burada verimde bu türden seçilmiş yüklerde çok büyük değişiklik veya verim kaybı asenkron motorların modifiye inverterlerle kullanıldığında olduğu kadar yaşanmaz.

Bir de solar sistemlerde ayni UPS sistemlerinde olduğu gibi sadece kuru (jel) aküleri uzu sürelerle veya akünün son yüküne kadar çok güvenle çekip çalıştırabiliriz. Sulu kurşun-asit aküler ise sadece araç starter (ilk hareket) aküsüdür ve sadece bu araçlarda ilk marş işleminde etiket amper değerinin 8-9 katı yüksek amperler anlık olarak çekilerek çalıştırılabilir. Solar sistemlerde ve UPS sistemlerinde ise bu aküleri sonuna kadar deşarj ederek kesinlikle kullanamayız. Akünün iç yapısı buna uygun değildir, kullanım ömürleri bu durumda beklenilende daha kısa olmuş olur. Sadece anlık olarak büyük amperlerin marş olayında olduğu gibi çekilmesine uygundurlar. Kolay gelsin.

Aslında gece vardiyasında sabaha kadar kıçımda 13.60 metre dorse ile şehir içi trafikte gidip gelince yorulur uyurum diye düşünüyordum ama işte mesleki aşk bu olsa gerek :D

Her neyse soruyu sorduktan sonra küçük bir araştırma yaptım ve şöyle bir güzel sonuç buldum ( bu arada kulakları çınlasın üniversitedeki hocam sayın Mustafa Arı ) da böyle güzel bir konu anlatmıştı...

İnverter verimliliği = pac/pdc'dir; burada pac, watt cinsinden ac çıkış gücünü, pdc ise watt cinsinden dc giriş gücünü ifade eder.

Şeklindeki bir yazıyı :
https://www.inverter.com/what-is-in...nyH6inqyairIFvyiGWfILjsdrE0XCtacKunzEDSdpPzr9
linkinden buldum...

Tabi her zaman taktir ettiğim ve bilgisine araştırma yeteneğine de hayran olduğum @serkan_48 abimin de yukarıdaki hesaplamasının açtığı yol ile de kafamda çok daha net olarak oturmuş bulundu...

Bu arada belki yine başka araştırma içinde olanların işine yarayacağını düşündüğüm linkteki siteden bir kaç cümleyi eklemek istiyorum.

"
Piyasadaki iki temel inverter tipi için, yüksek kaliteli saf sinüs dalgalı inverterlerin tipik verimliliği %90 ila %95 arasında değişirken, düşük kaliteli modifiye sinüs dalgalı inverterlerin verimliliği %75 ila %85 arasında değişmektedir.

Bu güç invertör verimliliği değeri, invertör yük gücü kapasitesi değişimine bağlıdır, verimlilik arttıkça ve daha düşük yükleme güç kapasitesine kıyasla daha yüksek yük güç kapasitesinde maksimum değerine ulaşabilir ve invertör çıkış gücü kapasite sınırının üzerine çıkılmaması koşuluyla. Genellikle, %15'in altındaki invertör yüklemesinde verimlilik oldukça düşük olacaktır. Sonuç olarak, invertör kapasitesi ile yük kapasitesi arasındaki iyi eşleşme, daha büyük verimlilik elde etmemizi sağlayacaktır, bu da aynı dc giriş gücü için daha büyük invertör ac çıkış gücü anlamına gelir.

İnverter çıkış gücü verimlilik diyagramı

İnverter verimlilik tipleri:

Üç tip inverter verimliliği vardır , her birinin anlamını ve piyasadaki farklı inverter veri sayfası modelleri ve üreticilerini daha iyi anlamak için aralarındaki farkı bilmeliyiz, aşağıdaki gibidir:

Kaliforniya Avrupa ağırlıklı verimlilik

• Tepe verim: Optimal çıkış AC gücünde ulaşılabilecek maksimum inverter verim değerini ifade eder, bu nedenle sadece inverter kalitesinin bir göstergesi olarak kullanılabilir.
  • Avrupa verimliliği: Farklı ac çıkış güç noktalarında ölçülen ve daha sonra farklı ağırlıklı sayılarla çarpılan invertör verimliliğini ifade eder, bu nedenle tepe verimliliğinden daha kullanışlıdır çünkü invertörün güneşli gün boyunca farklı çıkış güçlerinde nasıl performans gösterdiğini gösterir.
  • Kaliforniya Enerji Komisyonu verimliliği: Farklı ac çıkış güç noktalarında ölçülen invertör verimliliğinin farklı ağırlıklı sayılarla çarpılmasıyla elde edilir, yani Avrupa verimliliğiyle aynıdır, ancak farklı ağırlıklı sayılar (farklı hesaplama formülü) kullanılır.
Dolayısıyla Avrupa ve Kaliforniya verimlilikleri arasındaki temel fark, belirli bir invertör için verimlilik hesaplanırken her bir ac çıkış güç seviyesinin ne kadar önemli olduğudur.
Etiketler:

Aslında gece vardiyasında sabaha kadar kıçımda 13.60 metre dorse ile şehir içi trafikte gidip gelince yorulur uyurum diye düşünüyordum ama işte mesleki aşk bu olsa gerek :D

Her neyse soruyu sorduktan sonra küçük bir araştırma yaptım ve şöyle bir güzel sonuç buldum ( bu arada kulakları çınlasın üniversitedeki hocam sayın Mustafa Arı ) da böyle güzel bir konu anlatmıştı...

İnverter verimliliği = pac/pdc'dir; burada pac, watt cinsinden ac çıkış gücünü, pdc ise watt cinsinden dc giriş gücünü ifade eder.

Şeklindeki bir yazıyı :
https://www.inverter.com/what-is-in...nyH6inqyairIFvyiGWfILjsdrE0XCtacKunzEDSdpPzr9
linkinden buldum...

Tabi her zaman taktir ettiğim ve bilgisine araştırma yeteneğine de hayran olduğum @serkan_48 abimin de yukarıdaki hesaplamasının açtığı yol ile de kafamda çok daha net olarak oturmuş bulundu...

Bu arada belki yine başka araştırma içinde olanların işine yarayacağını düşündüğüm linkteki siteden bir kaç cümleyi eklemek istiyorum.

"
Piyasadaki iki temel inverter tipi için, yüksek kaliteli saf sinüs dalgalı inverterlerin tipik verimliliği %90 ila %95 arasında değişirken, düşük kaliteli modifiye sinüs dalgalı inverterlerin verimliliği %75 ila %85 arasında değişmektedir.

Bu güç invertör verimliliği değeri, invertör yük gücü kapasitesi değişimine bağlıdır, verimlilik arttıkça ve daha düşük yükleme güç kapasitesine kıyasla daha yüksek yük güç kapasitesinde maksimum değerine ulaşabilir ve invertör çıkış gücü kapasite sınırının üzerine çıkılmaması koşuluyla. Genellikle, %15'in altındaki invertör yüklemesinde verimlilik oldukça düşük olacaktır. Sonuç olarak, invertör kapasitesi ile yük kapasitesi arasındaki iyi eşleşme, daha büyük verimlilik elde etmemizi sağlayacaktır, bu da aynı dc giriş gücü için daha büyük invertör ac çıkış gücü anlamına gelir.

İnverter çıkış gücü verimlilik diyagramı

İnverter verimlilik tipleri:

Üç tip inverter verimliliği vardır , her birinin anlamını ve piyasadaki farklı inverter veri sayfası modelleri ve üreticilerini daha iyi anlamak için aralarındaki farkı bilmeliyiz, aşağıdaki gibidir:

Kaliforniya Avrupa ağırlıklı verimlilik

• Tepe verim: Optimal çıkış AC gücünde ulaşılabilecek maksimum inverter verim değerini ifade eder, bu nedenle sadece inverter kalitesinin bir göstergesi olarak kullanılabilir.
  • Avrupa verimliliği: Farklı ac çıkış güç noktalarında ölçülen ve daha sonra farklı ağırlıklı sayılarla çarpılan invertör verimliliğini ifade eder, bu nedenle tepe verimliliğinden daha kullanışlıdır çünkü invertörün güneşli gün boyunca farklı çıkış güçlerinde nasıl performans gösterdiğini gösterir.
  • Kaliforniya Enerji Komisyonu verimliliği: Farklı ac çıkış güç noktalarında ölçülen invertör verimliliğinin farklı ağırlıklı sayılarla çarpılmasıyla elde edilir, yani Avrupa verimliliğiyle aynıdır, ancak farklı ağırlıklı sayılar (farklı hesaplama formülü) kullanılır.
Dolayısıyla Avrupa ve Kaliforniya verimlilikleri arasındaki temel fark, belirli bir invertör için verimlilik hesaplanırken her bir ac çıkış güç seviyesinin ne kadar önemli olduğudur.
Etiketler:

Teşekkür ederim.

Bu bilgilerde faydalı oldu. Aslında inverter alırken maliyete çok bakmadan sinüs inverter almak en başta daha mantıklı. Hem yükleri daha düzgün beklemiş oluruz. Hemde verimi daha yüksek.

Bir ara burada bir konu açmıştım. Modifiye sinüs bir inverterin çıkış sinyal şeklini eklemiştim. Bu tür bir beslemenin elektronik cihazlarda besleme katında bir soruna yol alarmı diye ama çok net bir sonuca ulaşamadım.

Teşekkür ederim.

Bu bilgilerde faydalı oldu. Aslında inverter alırken maliyete çok bakmadan sinüs inverter almak en başta daha mantıklı. Hem yükleri daha düzgün beklemiş oluruz. Hemde verimi daha yüksek.

Bir ara burada bir konu açmıştım. Modifiye sinüs bir inverterin çıkış sinyal şeklini eklemiştim. Bu tür bir beslemenin elektronik cihazlarda besleme katında bir soruna yol alarmı diye ama çok net bir sonuca ulaşamadım.
Benim edindiğim bilgi ve tecrübelerimce sadece besleme devresindeki kondansatörleri biraz erken şişiriyor.

Bir eczane de bizim köyün tek eczanesi :D Köyümüzün elektrikleri saatte bir kesilip gelmeye başladığı bir dönem vardı ve gitti mi Allah a emanet gidiyordu kış aylarında halen aynı sayılırız da her neyse...

Eczanenin tek sorunu gündüz çalıştığı için sadece ana bilgisayarın ayakta kalması idi

Bu konuyu mekan sahibi arkadaş biraz araştırmış bir yerlerden çözmeye kalkmış ve çok sağlam da kazıklanacakken konuyu bana açtı ve ben de bir tane 90 ah araç aküsü bir tane akü şarj cihazı ve bir tane de 600 watt modifiye sinüs inverter satın aldırdım sistemi maşalar yardımı ile bağlamayı öğrettim o gün bu gündür kullanıyorlar hiç bir sorun da olmadı....

Fakat bir şey konuşurken bi yere bir kanıta kanuna dayatmadan konuşmak elbette arkası boş bir laf olacaktır....

Termodinamiğin birinci kanunu aslında herşeyi özetliyor. Bir sisteme giren enerji çıkan enerjiye eşit olmalı (veya depo da edilebilir).

Modifiye sinüs inverter a verilen paraya yazıktır.
Bir planlama yaparken ilerisini düşünmek iyidir.
Şuan elde olmayan ama birgün elinize geçecek bir cihazın sadece tam sinüs inverter la çalışması gerektiğini bile hesaba katmak gerekir diye düşünüyorum.
Yaklaşık toplamda 10 yıla yakın bir zaman diliminde akü,inverter, güneş paneli,oto elektriği ile uğraşıyorum modifiye sinüs inverter hiç kullanmadım almak isteyene engel oldum

Forum istatistikleri

Konular
133,383
Kullanıcılar
459,231
Son üye
Dmronr1

Yeni konular

Geri