Aslında gece vardiyasında sabaha kadar kıçımda 13.60 metre dorse ile şehir içi trafikte gidip gelince yorulur uyurum diye düşünüyordum ama işte mesleki aşk bu olsa gerek
Her neyse soruyu sorduktan sonra küçük bir araştırma yaptım ve şöyle bir güzel sonuç buldum ( bu arada kulakları çınlasın üniversitedeki hocam sayın Mustafa Arı ) da böyle güzel bir konu anlatmıştı...
İnverter verimliliği = pac/pdc'dir; burada pac, watt cinsinden ac çıkış gücünü, pdc ise watt cinsinden dc giriş gücünü ifade eder.
Şeklindeki bir yazıyı :
https://www.inverter.com/what-is-in...nyH6inqyairIFvyiGWfILjsdrE0XCtacKunzEDSdpPzr9
linkinden buldum...
Tabi her zaman taktir ettiğim ve bilgisine araştırma yeteneğine de hayran olduğum
@serkan_48 abimin de yukarıdaki hesaplamasının açtığı yol ile de kafamda çok daha net olarak oturmuş bulundu...
Bu arada belki yine başka araştırma içinde olanların işine yarayacağını düşündüğüm linkteki siteden bir kaç cümleyi eklemek istiyorum.
"
Piyasadaki iki temel inverter tipi için, yüksek kaliteli
saf sinüs dalgalı inverterlerin tipik verimliliği %90 ila %95 arasında değişirken, düşük kaliteli modifiye sinüs dalgalı inverterlerin verimliliği %75 ila %85 arasında değişmektedir.
Bu güç invertör verimliliği değeri, invertör yük gücü kapasitesi değişimine bağlıdır, verimlilik arttıkça ve daha düşük yükleme güç kapasitesine kıyasla daha yüksek yük güç kapasitesinde maksimum değerine ulaşabilir ve invertör çıkış gücü kapasite sınırının üzerine çıkılmaması koşuluyla. Genellikle, %15'in altındaki invertör yüklemesinde verimlilik oldukça düşük olacaktır. Sonuç olarak, invertör kapasitesi ile yük kapasitesi arasındaki iyi eşleşme, daha büyük verimlilik elde etmemizi sağlayacaktır, bu da aynı dc giriş gücü için daha büyük invertör ac çıkış gücü anlamına gelir.
İnverter verimlilik tipleri:
Üç tip inverter verimliliği vardır , her birinin anlamını ve piyasadaki farklı inverter veri sayfası modelleri ve üreticilerini daha iyi anlamak için aralarındaki farkı bilmeliyiz, aşağıdaki gibidir:
- Tepe verim: Optimal çıkış AC gücünde ulaşılabilecek maksimum inverter verim değerini ifade eder, bu nedenle sadece inverter kalitesinin bir göstergesi olarak kullanılabilir.
- Avrupa verimliliği: Farklı ac çıkış güç noktalarında ölçülen ve daha sonra farklı ağırlıklı sayılarla çarpılan invertör verimliliğini ifade eder, bu nedenle tepe verimliliğinden daha kullanışlıdır çünkü invertörün güneşli gün boyunca farklı çıkış güçlerinde nasıl performans gösterdiğini gösterir.
- Kaliforniya Enerji Komisyonu verimliliği: Farklı ac çıkış güç noktalarında ölçülen invertör verimliliğinin farklı ağırlıklı sayılarla çarpılmasıyla elde edilir, yani Avrupa verimliliğiyle aynıdır, ancak farklı ağırlıklı sayılar (farklı hesaplama formülü) kullanılır.
Dolayısıyla Avrupa ve Kaliforniya verimlilikleri arasındaki temel fark, belirli bir invertör için verimlilik hesaplanırken her bir ac çıkış güç seviyesinin ne kadar önemli olduğudur.
Etiketler: