1000 kva trafo kw amper sorunu?

manhattan

Üye
Katılım
20 Eyl 2019
Mesajlar
24
Puanları
1
Merhabalar, 1000kva trafo olan bir yer kiralayıp 2.3 kw/10 amper monofaze psu güç kaynağı olan cihazlar çalıştırmayı planlıyoruz, sağlıklı kaç cihaz çalıştırabiliriz, hesabı kw üzerinden mi yapacağız yoksa amper üzerinden mi? 1000 kva trafonun 3 faz toplam limitleri nedir? Motorlardaki kw/amper olayından farklı olarak yüksek amper çektiği için bu bilgilere ihtiyacım var. Saygılar.
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Trafonun sekonder şebekesinde güç faktörü kaça çekilmişse ona göre kVA-kW dönüşümü yaparak trafonun sağlayabileceği maksimum aktif gücü hesap edebilirsiniz. Burada kW hesabı önemlidir. Dağıtım trafosu panosu, akım trafoları, pano-trafo arasındaki otomatik şalter, dağıtım trafosu barasında her kol için bulunan şalter veya sigortalar, bunlarda ise akıma göre seçim yapılıyor. Her koldan çekeceğiniz akım o koldaki şalter veya sigortaya göredir. Burada dağıtımda kullanılan AG kablosunun akım taşıma kapasitesi ve gerilim düşümleri de önemlidir. Pano ve trafo arasındaki şalter ise trafodan çekeceğiniz toplam akıma göredir. Genelde 1000kVA'lık dağıtım trafolarında 3x1600 ana otomatik şalter ve buna göre de dağıtım panosu projelendirilir. Ama dağıtım panosunun içini açmadan 1000kVA'da böyledir diyerek yüklenmemek gerek.
 
Trafolar için amper önemli değil kW önemli, amperin önemli olduğu kısım kablo kesiti ve sigortalar.. Özetle doğru mu anlamışım? Eğer doğru ise toplamda (2.3kW x 300 cihaz = 690kW/ - Faz başına 1000Amper güç) uygun kablo kesiti ile problemsiz 7/24 çalışır mı?
 
Evet doğrudur. Fakat buna trafonun primer ve sekonderindeki anma gerilimlerinin işletme gerilimlerine uygunluğunu da eklemek gerekir.

Eğer mevcut trafoda düşük ihtimal de olsa kompanzasyon yapılmamışsa ve primer şebekede de güç kalitesi düşük 0.6 gibi faktörlere sahipse trafonuz kurulu gücünüzü %100 diversite ile kaldırmayacaktır. Fakat kompanzasyon panosu mevcut veya primer şebekeniz güvenilir ise %100 diversiteye trafonuz uygun gibi duruyor. Trafolar güvenilir elemanlar olsa da trafonun bakımları vs. önemlidir. Trafonuza güveniyorsanız sorun yok gibi duruyor. Zaten dağıtım trafoları 7/24 çalışacak şekilde üretiliyorlar.
 
Kompanzasyon panosu mevcut, dediğiniz kontrolleri ve bakımları yaptırıp start vereceğiz inşallah, Teşekkürler değerli bilgileriniz için.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,963
Mesajlar
913,927
Kullanıcılar
449,609
Son üye
cherrywine

Yeni konular

Geri
Üst